Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Takovýto lyrický skvost bych dokázal bez mrknutí oka hltat i kdyby byl roztažen na celovečerní film. Opravdu jeden z nejhezčích animovaných filmů nejen z pohledu animace samotné, ale i co se příběhu týče. Pohlazení na duši a radost z lehkosti bytí z tohoto snímku čiší tak daleko, že by snad měl i potenciál někomu změnit pohled na svět. Úžasné! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem viděl v TV animovaný kreslený příběh o muži, který sázel stromy. Ačkoliv jsem byl malý, pamatuji si jak mne příběh zasáhl. Byla v něm neskutečná pravda a moudrost. Po letech jsem jej viděl znovu. To už jsem byl vlastníkem i knihy Jeana Giona, podle níž byl film zpracován. Tento fakt nic neubral na síle filmečku. Zpracování je úžasné. Přiznám se, že i já občas někde v lesích při procházkách přírodou tu a tam zasadím do země žalud, či javorové semínko. * * * * * ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

To tedy bude muset být arcipříběh - řekla jsem si pod prvními dojmy nervní, odpudivé čmáranice, vydávající se za animaci, maje přitom na paměti průměr hodnocení 93%... Jak jsem však měla šanci brzy zjistit, ty ledabylé a nedotažené kontury, splývající s prostředím, aby z něj vzápětí vystoupily a daly tak událostem důležitost a obrazu neobyčejnou živost, měly něco do sebe... Stejně jako depresivní cestopisné vyprávění o vyprahlém kraji, obývaném okoralými srdci. Příběh o skromnosti, pokoře a naději, ovšem návod na štěstí není univerzální, jelikož stromů (a všeho jiného) tady máme přece dost a přesto... Film viděn v rámci filmové výzvy pro rok 2016 od Frajera42. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy dojde k nějakému neštěstí. Kdy někdo podpálí les, zabije starce, postaví uprostřed fauny nákupní středisko… a ono nic, až do konce stejně neagresivní, meditativní, lidsky hřejivé. Myslím, že příběh muže, který sázel stromy musí každého přimět minimálně k zamyšlení nad tím, čeho v život dosáhnul, čeho ještě hodlá dosáhnout. Mno, někteří asi spáchají sebevraždu a zbytek půjde sázet stromy. Ale ne, nechci aby to vyznělo příliš sarkasticky, neboť tahle jednoduchá vyprávěnka mne vážně dokázala vážně obměkčit a zlepšit mi náladu. 85% Zajímavé komentáře: Faye, Eddard, Shedom ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

vskutku krásná animace dotváří skvělý komplet s podmanivou četbou. A to je možná trošku kámen úrazu, ono, příště raděj zavřu oči a budu pouze poslouchat, neboť ať je animace krásná jak chce, v tomto případě "jen" dokresluje "dabing". Kdyby se jednalo o rozhlasové čtení, asi bych to zbožňoval víc, což ovšem nic nemění na kráse a síle příběhu, který ještě podtrhuje brilantní namluvení Miroslavem Částkem. "člověk může být mohoucí jako bůh i jiném, než v ničení" ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)

Reklama

Reklama