Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy dojde k nějakému neštěstí. Kdy někdo podpálí les, zabije starce, postaví uprostřed fauny nákupní středisko… a ono nic, až do konce stejně neagresivní, meditativní, lidsky hřejivé. Myslím, že příběh muže, který sázel stromy musí každého přimět minimálně k zamyšlení nad tím, čeho v život dosáhnul, čeho ještě hodlá dosáhnout. Mno, někteří asi spáchají sebevraždu a zbytek půjde sázet stromy. Ale ne, nechci aby to vyznělo příliš sarkasticky, neboť tahle jednoduchá vyprávěnka mne vážně dokázala vážně obměkčit a zlepšit mi náladu. 85% Zajímavé komentáře: Faye, Eddard, Shedom ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Oslava hodnot jako chudoba, pokora a nezdolnost ducha. Půlhodina téměř až snové meditace nad tímto animovaným dílem, které svou netradičně pojatou formou vtáhne do působivého děje, který nejenom že je maximální pro-humanistickou agitkou, ale zároveň je pln pacifistických tendencí spojených s jednoduchým poselstvím o potřebě zachování přírodního bohatství, které je nenahraditelné. Při správné naladění se na správnou náladovou vlnu, maximálně nonkonformní zážitek. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„V tom kraji je málo vesnic.Vzdáleny jedna od druhé choulily se na svazích kamenitých cest, které už nikam dál nevedou, žilo se tam těžce. V podnebí stejně drsném, v zimě jako v létě“. A muž, který sází stromy. Zdánlivě marná práce jednoho člověka, která díky jeho neokázalé vytrvalosti, dokáže změnit kraj a život ostatních, dát naději. „Změny přicházely pomalu, a jakoby samozřejmě. Nebudily údiv“. Nádherné! Poetika, kresba, myšlenka, vše v dokonalé harmonii. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Lidsky nejpřijatelnější filozofie, síla jednoduchosti a krása života. Příběh o stromech, o lese, o proměnlivosti lidí a o stálosti času, od kterého se zrak odtrhává jen velmi těžko. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo? Věci, které existují, ale nemají zde žádnou funkci nakresleny nejsou, ale pak, když jsou potřebovány, se zničeho nic vyloupnou a jsou, posléze opět mizejí. Oceňuji kresbu, byla opravdu originální + postupem času a "zalesňování" barev přibývalo, to určitě také dopomohlo k výslednému obrázku. "Krásná lyrika". Navíc mi příjde, že se to celé nese v duchu naděje, což se určitě hodí vždy. Navíc jestli je to opravdu na základě pravdivých událostí, tak klobouk dolů a co nejvíce obdivu směrem k vám, pane, co sázíte stromy. Miroslav Částek to svým přednesem taky posunul někam dál. Velmi emotivní. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Z příšerný animace je tady udělaná přednost a musim uznat, že ač to je občas skoro nekoukatelný , tak je to zajímavý, ale ten poetickej příběh, kterej se snaží nést silnější myšlenku mě spíš nudil a nezajímal, ale celkem se to vysoký hodnocení dá pochopit. Má to něco do sebe, ale né pro mně ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Melodický, klidný hlas Miroslava Částka nás provází překrásným animovaným příběhem jednoho člověka jménem Elzear Bufier ... dojemné a moudré vyprávění o "sedláku, který vykonal dílo Boha"..... stoprocentní spokojenost ... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Liečivá sila príbehu spočíva v príjemnom hlase rozprávača a v príbehu o nezlomnosti poslania pomôcť krajine. Neovplyvňovať myseľ takzvanými "veľkými dejinami" ani "dôležitou politikou". Hlavnými liečivými zložkami sú: odbúranie stresu a súznenie s prírodou. Skôr načúvanie ako táranie. Podpornou látkou je snovo rozostrená kresba striedajúca farby na základe emócií rozprávača a rozrastajúceho sa lesa. Hojivá medicína. Odporúčané dávkovanie: kedykoľvek ktokoľvek potrebuje načerpať nádej, že to s ľudstvom nemusí ísť úplne dole vodou, a načerpať silu na prechádzku hore potokom k miestam a tvorom, ktoré ožili vďaka súvislej stromovej zeleni. Vďaka lesu! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Velice mocné spojení netradiční animace, beroucí si vzor ve francouzském impresionismu a jednoho jediného poselství, které doslova ubije každého cynika a nenapravitelného realistu. Dalo by se říct, že jde o formu eseje na téma kolik zmůže jeden nesobecký člověk ve světě. Pokud se chcete nechat inspirovat, nebo si pouze nechat zahřát srdce superhumanistickým námětem, či se jen tak podívat na zajímavý příběh o muži, který po své osobní tragédii odešel do ústraní a za smysl života si stanovil obnovit flóru okolní zpustlé krajiny, neváhejte a tohle rozsahem malé dílko si sežeňte. Doporučuju všema deseti... ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Někdo říká,že Muž,který sázel stromy je špatně animovaný kýč,mě však hned na první pohled uchvátil svou animací,která vypadala jen jakoby črtaná,ale zároveň složitá a důmyslně propracovaná.Režisér podle mě plně využil možnosti stylu animace a v některých záběrech geniálně přechází z prostředí do prostředí.to nejkrásnější na tomto filmu,je milý přívětivý optimismus,nezlomnost lidského ducha a víra ve schopnosti lidí,jenom si představte,že by každý byl jako Muž,který sázel stromy.Opravdu je nejlepší si ho pustitv době,kdy na tom člověk není dobře,protože tenhle film dokáže člověka neskutečně povzbudit a pohladit po duši. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přitažlivá animace - na tu zcela jistě nezapomenu. Příběh sám o sobě má cosi do sebe, ale rušil mě způsob podání. 75% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Optimistický balónek poletující nad divákovo hlavou, ve světě plném zášti a bojkotování, praskne v tu chvíli, kdy vyjdete ven, uvidíte všechno úplně jinak a zjistíte, jak moc jste byli slepí. Ohromná katarze, kterou nic nepřekoná a je dost těžko popsatelná... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

vskutku krásná animace dotváří skvělý komplet s podmanivou četbou. A to je možná trošku kámen úrazu, ono, příště raděj zavřu oči a budu pouze poslouchat, neboť ať je animace krásná jak chce, v tomto případě "jen" dokresluje "dabing". Kdyby se jednalo o rozhlasové čtení, asi bych to zbožňoval víc, což ovšem nic nemění na kráse a síle příběhu, který ještě podtrhuje brilantní namluvení Miroslavem Částkem. "člověk může být mohoucí jako bůh i jiném, než v ničení" ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Naivní. Možná až moc. Pastevec měl dostat nějakou nemoc. Jeho les shořet v plamenech války a on o zbytek přijít kvůli úřadům. Nebo zkončit pod chodidly šílených obyvatel uhlířské vesničky. Je velká škoda, že to tak vidim. Je hrozná škoda, že se na ten filmek kouknu a nepříjde mi to přirozené a jasné. Mrzí mě moje rozhořčení nad tím, že to co mlčenlivý stařec dělal je tak jednoduše realizovatelné ale přitom pro člověka prakticky nemožné. Pro dnešního člověka rozhodně. Stačí sice pár kroků, ale kdo z nás by je byl schopen udělat... ()

Reklama

Reklama