Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Írsky briti vo výbornej forme. Jednoduchý námet spracovaný na tak malej ploche, to xce talent a Ciaran ním bezpochyby je. Agorafóbia vyvolaná prelomovou udalosťou, ktorú si Tommy odsledoval vo vzduchoprázdnom výtahu, zmutovaní a zakuklení hooligans, s visážou ktorá vyjadrovala odpor z každodennej stretávky s nedorastenými vývrtkami a omráčenou realitou zasadenou do depresívneho prostredia + snaha zachrániť svoje potomstvo na " lepšie " časy , všetko to bolo filmársky zvládnuté na výbornú. Film Mi ale pripadal poloprázdny hlavne vďaka nepotrebnému farárovi, ktorý všetko vedel a fungoval len ako narátor okolitých udalostí. Atmosféra ale výnimočná s pár postavami sa vyžmýkať viac v tejto kvalite (!) ani nedalo. Zo snímku som si odniesla Ciarana a Barnarda. Takže na 4ku nevyskočím. Námet tu už bol, no Ciaran je talent (Bernard detto ) a budem sa zaujímať o ich ďalšie počiny. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Citadela působí nepříjemným, depresivním a ponurým dojmem prakticky od prvního záběru. Hlavnímu hrdinovi před jeho očima napadnou nějací malí smradi těhotnou manželku, dítě přežije, ale žena zůstane v kómatu a od této chvíle společně s ním prožíváme peklo agorafobie a dalších běsů. Nejen díky tomu jsem zpočátku očekával psychologický horor, kde nic nebude tak jak se zdá a to, že se nic takového nekonalo a já to neprohlédl, přičítám jen a pouze pozdní hodině a zákonitě nižší mozkové aktivitě*. Z paranoidní psychárny se nám nakonec vyklube průměrnější bubákový horor, ale pozor s malým dítětem v ohrožení, což mě prostě vždycky dostane a já nevím proč ( kecám, mám doma minimálně 4 důvody). Samotný závěr samozřejmě nebudu prozrazovat, ale abych zůstal věren svému stylu posledních komentářů a zanechal zde aspoň jeden vulgarismus, mohu Vám o něm sdělit jedno jediné ..ano, hovno a stál za něj. * 0,58 - poměr alfa/delta (což je prakticky hranice spánku) ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Britové nám opět představují děti jako vraždící zmrdy (podobně jako v "F" nebo "Children"), tentokrát z prostředí jednoho špinavého, a snad absolutně prázdného, sídliště. Jistá podobnost však šplhá až k místům nejvyšším - samozřejmě mám na mysli Cronenbergův The Brood - a to hlavně tím námětem: zmutovaní parchanti unášejí jiné děti pro zachování svého rodu, živí se lidským strachem, a sem tam někoho brutálně napadnou. Jeho kvalit určitě nedosahuje, ale nedá se mu upřít určitá deprese a několik skoro-adrenalinových momentů (viz autobus). Závěr jsem ale čekal lepší. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Poměrně dlouhou dobu v tom pozitivním smyslu dost hnusný, špinavý a fobický film, z něhož jde cítit strach na sto honů a znechucená beznadjěnost ještě o kousek dál. Silně alegorický a metaforický pohled na osamocenost uprostřed davu a vzrůstající strach ze všeho kolem (lhostejno zda oprávněný či ne), potažmo ztrátu a degeneraci lidského života. Velmi jednoduché a prosté, ale skvělé věci takové prostě jsou, nepotřebujete digitální efekty, litry krve, kozičky a neuvěřitelné postavy, stačí jen lidi, příběh a funkční prostředí. Jen škoda, že to ke konci začne trochu tápat ode zdi ke zdi. zakopávat o vlastní nohy a snaží se to nahnat nějakou stopáž. Ten film mohl mít klidně hodinu. Vůbec by to nevadilo. 3,5* ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Sociálne znepokojivý, špinavý a atmosferický (children) slasher. Pomalo tlačiací na pílu a zbytočne nevtieravý, kde atmosféra, z filmu vyžmykáva polovicu potenciálu. Nádherná to vec, keď traja herci, z toho dvaja amaterskí, utiahli celý koncert samí. Daktoré scény by som celé nahrubo povymázaval a takisto trochu slabší end, hlavne pri takom horore. Pointa sa chce tváriť až moc "wtf?!" no nakoniec ešte aj sama seba paroduje, ale ináč je to fakt krásna podivaná. Ovšem ešte k tomu strašne moc skvelá stopáž.60% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Roli Elsy ztvárnila dvojčata, a to Harry a Arlowe Saundersovi. (Chatterer)
  • Ciaran Foy v pubertálním věku trpěl agorafobií. (Chatterer)
  • Aneurin Barnard se v rámci přípravy na svou roli setkal s několika lidmi trpící agorafobií, aby se lépe vžil do role Tommyho. (Chatterer)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama