Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se mohlo stát, ale nestalo. Co se nestalo, ale stát mělo. Co se stalo, ale stát nikdy nemělo... Co by kdyby rozehrává alternativní scénáře české historie 20. století. Tento unikátní projekt České televize Brno vypráví jiné dějiny českého národa – od vzniku monarchie v roce 1918 až po zavedení prohibice v současnosti. Pozměněné dobové filmové archivy, hrané scénky a výklady nejpovolanějších českých historiků ukazují tragikomické osudy českého národa, které se nikdy nestaly. Diváci se mohou těšit na 13 dílů, které s nadsázkou a hravostí promýšlí, jak jinak se mohla odehrát česká historie. Jak jinak mohly dopadnout osmičkové roky 1918, 1938, 1948 a 1968? Co by kdyby rozehrává i fiktivní scénáře postavené na větší míře nadsázky. Takové jsou díly zobrazující hladomor způsobený invazí mandelinky v roce 1952 nebo válku při dělení Československa. V Co by kdyby jako projektu brněnského televizního studia samozřejmě nechybí díl Co by kdyby: Morava získala samostatnost, ve kterém Moraváci zúčtují s češtinou, češstvím a s Čechy. S Co by kdyby se na televizní obrazovky dostává aktuální popularizační trend historické vědy – historie alternativ (tzv. kontrafaktuální historie). V cyklu vystupují renomovaní historici specializující se na 20. století: Vladimír Nálevka, Jiří Rajlich, Jiří Pernes, Jan Rychlík, David Kovařík, Vít Smetana, Dušan Kováč a další. Mezi řadou významných osobností se v Co by kdyby objeví Ludvík Vaculík, Jiří SuchýPavel Kohout, Hugo Mensdorff-Pouilly, Tomáš Czernin, armádní generál Tomáš Sedláček, armádní generál Karel Pezl, Bernd Posselt, Vladimír Mečiar, Antonín Baudyš aj. Režisérem a spoluautorem scénářů cyklu je Peter Kerekes, autor ve světě festivalově oceněných dokumentů 66 sezón a Jak se vaří dějiny... „Historie světa je souhrn událostí, kterým se bylo možné vyhnout.“ (Bertrand Russell)... Jak se jim šlo vyhnout, ukazuje třináctidílný cyklus České televize Co by kdyby. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyly v prdeli ryby... toť je otázka. Tenhle seriál má hlavně potenciál. Je to krátký segment, který se chce zabývat něčím, co by jakože mohlo být. To je samo o sobě lukrativní. Kdo by nechtěl vědět jak by vypadala republika, kdyby jsme se postavili Mnichovu nebo komunismu. A mohli bychom pokračovat. Zde jsme ale v trochu jiném případě. Tento seriál je totiž velice dost odfláknutý a mnohdy spíše přemýšlí nad tím, jak by to bylo z pozice domnívačů a amatérů. Občas se najde zkušené oko, ale to je tak jednoznačné, že prostor pro diskuzi mizí jako Němci z pohraničí v roce 1945. Mnoho více se říci nedá. Aby seriál efektivně fungoval a nebyl by k smíchu musí se více opírat o fakta, nabízet názor několika historiků a expertů, kteří každý mohou zastávat jiný názor. Nejlépe aby se i sešli na jednom místě. Jinak by to bylo co by kdyby. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tyhle tipy pořadů fakt miluji, z mého pohledu zcela zbytečný nový pořad, na "co kdyby", jsem věřil tak někdy na základce do konce SŠ, kdy nám tyto nesmysly a vesměs pokroucenou historii, plnou lží, klamů a omylů, po celou dobu biflovaly do palic, jinak to ani nešlo. Žádný "co kdyby", nikdy neexistovalo, vše mělo vždycky svůj pádný důvod, vše bylo vždycky dlouho dopředu (někým) a podle přesných scénářů naplánováno a posléze také uskutečněno, tedy nic náhodného, to se dělo, děje a bude dít i nadále. V posledních cca 100 letech je to znát patrně nejvíc. Vítězové píší dějiny a všechno ostatní je jen jedno velké divadlo pro zmanipulované ovečky. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Úplně debilní dokument, který je trapný až je mi z toho zima. Žádná fakta, čísla, fundované závěry, jen žvanění o hovnu a ilustrační scény (děti se samopaly dívající se na popravu sudetských němců či obráceně sudetských čechů). Kterej čurák tohle točil? A kterýho čuráka tohle napadlo? I sám generál Sedláček je z toho v rozpacích. Opravdový hnus. Ta 1* je za poměrně dlouhou výpověď generála Sedláčka. Kerekesi, už jsem si tě zjistil, ty jsi ten imbecil, co točil Brno 1969, vyser se na to a pomož důchodcům skládat uhlí, možná i to ovšem posereš a zhebnou zimou! ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie je už nejpozději od doby, kdy Robert Vogel získal Nobelovku (1993), relativně uznávaný proud historie, který se snaží odborně odpovídat na to, na co se stejně každý (i historik) jednou zeptá. Co by kdyby...Hitler vyhrál válku / nám nezabili Ferdinanda, paní Müllerová (moje oblíbené) / čeští stavové vyhráli na Bílé hoře / ošatku s malým Mohamedem pohltil septik prasečího chlívku / římané neprojeli bitvu v Teutoburském lese atd. Kromě toho že je to zajímavý, je to i z odborného hlediska důležité v oblasti předpokladů a tendencí vývoje, pochopení významu určitých impulzů na vývoje mentality člověka a společnosti, nebo třeba jenom pro uvědomění si, že stačilo aby se někdo ráno špatně vyspal a celá naše současnost by se vtekla do sklovitého kráteru po jaderném výbuchu. Jinak, pořad s výborným námětem je bohužel udělanej dost amatérsky, takže jsem na vážkách. Načrtnutí vývoje bylo totiž na hraně parodie a snad jenom Vladimír Srb tam doopravdy měl co říct. No, snad se dočkám nějakých lepších zpracování čím dál aktuálnějšího tématu české monarchie, které by jí dokázaly pořádně prodat. Po těžkém vnitřním boji dávám slabé 3 hvězdy. PS: konspirant s operativní přezdívkou Karlos80 by se měl podívat trenek, jestli mu tam vítězové nezmanipulovali tu jeho opelichanou ovečku, ty mrchy strkají prsty opravdu do všeho... PS2: po dalších dílech snižuju na ještě příliš milosrdné dvě hvězdy a asi půjdu ještě níž. Autoři jsou strašní diletanti, neumějí se zeptat odborníků (ptají se amatérů a lidí kterým je to putna), neumějí dát dohromady ani základní fakta a svoje vejšplechty tam nesouvisle házej od boku jako po šestým europivu. ČT to totálně zabila! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se skutečně nepovedlo. Patrně většina (soudím dle hodnocení) zde měla o pořadu jiné mínění do té doby, než si ho pustila, přesně jako já. Asi jsme očekávali trochu toho scifi a fantasy dohromady, jako když jsme byli ještě hodně mladí a představovali si kde co a co kdyby. Hned jak to ale začali dávat bylo jasné, že takhle ten pořad postaven rozhodně není. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama