Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

spiritus 

všechny recenze uživatele

Král Králu je překvapivě povedená komedie s velmi netradičním tématem a řekl bych že na dobu svého vzniku i poměrně odvážná. Ve filmu jsem postřehl několik skrytých narážek na tehdejší zřízení, což mě od pana Friče ani nepřekvapuje. Dokonce ve filmu otevřeně vyzdvihuje nesmyslnou byrokracii, kterou byla tehdejší společnost zatížená. Takže pro mě je tento film trošku více než jen "obyčejná" komedie. Zaslouží si poctivé 4 hvězdy. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Frič se sice pokoušel, navzdory tomu, že do českého filmu mezitím vtrhla s nemalou drzostí a velkým nadšením nová generace čerstvých absolventů FAMU, držet krok s dobou, ale příliš se mu nedařilo. Král králů se topí v bezradné a rádoby vtipné crazy stylizaci, která ovšem nevychází ani tam, kde by to za jiných okolností příliš nevadilo. Sovák, Kopecký, Brodský i Bohdalová jen šaržírují obvyklé figurky, které zvolna přecházejí i do dalších Fričových filmů, tu s menším, tu s větším úspěchem. K smíchu je tu opravdu už jen máloco. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně ujetá komedie o chlapíkovi z továrny, který se má stát králem dalekého ostrovního království, což je samozřejmě pro socialistického pracovníka docela problém. Moc hezky se tu rozehrává parodie na socialismus, kapitalismus a lidskou touhu něco velkého dokázat. Sovák je báječný, skvěle mu sekunduje Bohdalová, některé hlášky by mohly i zkultovnět. Další známí herci už jen dohazují sem tam nějaký vtípek. Film je takovým malým klenotem mezi tradičně dělanými komediemi. Velmi povedené. Hudba: Julius Kalaš ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších proher Mac Friče. Roztodivný scénář, podivné vedení herců. Vizuál s monogramem Ester Krumbach. Po všech stránkách slepá ulička. Nicméně Sováka bych pochopila u Friče v očekávání další zajímavé práce po Pandrholovi, z druhé strany lituji, že si Mac tak oblíbil Bohdalovou a díky ní příští rok zazdil i takovou nadějnou Hvězdu zvanou Pelyněk. Aneb jak pravil Milda: "Brigitte Bardot hadr." ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ovšem, aby člověk tomuto filmu dal pět hvězdiček, musel v té době žít. Tahle komedie byla především výbornou satirou, která musela nadzvedávat žaludky mocným. Lehce ironické narážky na tehdejší ideologii, frazeologii, nádherně vyznívající "soudruhu králi" atd. Pěkné navození absurdní situace, do níž se dostal Alois Král a s níž si neví rady nikdo počínaje kádrovým náměstkem a závodním výborem strany až po ministra zahraničí. Alois Králů podědí království v Rudém moři, kde se pere o moc nebožtíkův bratr Abdulláh a nezletilý králův syn a nástupce. A samozřejmě, že si ruce namočí i všudypřítomná CIA, která nemůže nechat ve štychu zájmy bezpečnosti USA, tedy vlastně zájmy vysoce ekonomické. Bylo to přitom velmi úsměvné a protože jsem film neviděl drahná léta, několikrát jsem hlasitě vyprskl smíchy. Výborný Sovák, Bohdalová i Kopecký, krásné autíčko Kemrovo a roztomilý závěr s elektrickým křeslem a odprásknutím agenta po slovech "čert tě vem". Dnes by to byla urážka církve svaté... Vlastně by si dnes nikdo nedovolil film, který je nelaskavý k našemu zřízení, natočit. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (19)

  • Lojza Králů (Jiří Sovák) jazdil na motorke Jawa 50 Pionýr Standard z roku 1959. Kráľ Muhammad VIII vlastnil Chevrolet Bel Air 4-Door Sedan z roku 1957. Izmail el Sarif ben Serfi (Miloš Kopecký) používal luxusný Ford Fairlane Town Sedan z roku 1959. Nájomný vrah Poupard (Walter Taub), ktorého auto vybuchlo, jazdil na Buick Invicta 4-Door Hardtop z roku 1960. (Raccoon.city)
  • Martin Frič film nedokončil z důvodu nastoupení protialkoholního léčení. Dotočen byl tak jeho asistentem. (Kulmon)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) píše na začátku filmu svou adresu pro potřeby paláce a ta zní: Lojza Králů, Praha Libeň, Sedlecká 3. Bydlí však na adrese K Olympiku 565/6, Praha 8 - Karlín a filmová továrna, ve které pracuje, tedy ČKD, je v ulici Za Avií v Letňanech. (sator)

Reklama

Reklama