Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pamětník ocení spoustu legrace v konceptu i v maličkostech, které nezasvěcenému přijdou prorežimní, ale tohle je skutečně jeden z vrcholů dobově možné i zdařilé nekomunální legrace, kterou si museli všichni zúčastnění užít vrchovatě. Netriviální satirická perlička, díky Fričově lehkosti svou přesvědčivostí překonává Jasného Kocoura i Procesí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Panovník nemá čas na všechno myslet a když má, tak nemyslí." Na první pohled tak trochu film pro srandu králikům, ovšem pozornému diváku neujde dobová společenská satira. Po práci na několika mikrokomediích z televizních počátků se legendární režisér Martin Frič pokoušel navázat na svou starší filmovou tvorbu novou komedií, která je obrazem nastupujících svěžích trendů v první polovině zlatých šedesátek. Tehdejší moderní dobu je tady znát mimo způsobu natočení filmu taky v prvcích přítomného automobolismu, architektury (bohatá výprava v královském paláci), hudby (twist), ale především otevřených mezinárodních vztahů. Upoutá zejména úvod filmu, kde si filmaři v uvolněné atmosféře doby troufli i kvůli pár minutám černobílého filmu vycestovat až do egyptské Káhiry. Scéna s oslíkem uprostřed africké kolonie a pouště pak hned vezme diváky do sledování tohoto originálního příběhu. A mě se to líbilo, zejména kvůli dobrému humoru a skvělému Jiřímu Sovákovi s jeho typickým civilním herectvím jsem se bavil dobře. Dokud nepodepíšu koncesi na prodloužení, může se United Oil Company jít klouzat!!! ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Frič se sice pokoušel, navzdory tomu, že do českého filmu mezitím vtrhla s nemalou drzostí a velkým nadšením nová generace čerstvých absolventů FAMU, držet krok s dobou, ale příliš se mu nedařilo. Král králů se topí v bezradné a rádoby vtipné crazy stylizaci, která ovšem nevychází ani tam, kde by to za jiných okolností příliš nevadilo. Sovák, Kopecký, Brodský i Bohdalová jen šaržírují obvyklé figurky, které zvolna přecházejí i do dalších Fričových filmů, tu s menším, tu s větším úspěchem. K smíchu je tu opravdu už jen máloco. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Měl jsem v paměti jako docela dobrou komedii, ale je to spíš socialistická moralitka s opravdu sporými hláškami. Ta nejlepší je pak nakonec - aby tě vzal čert. Sovák a Kopecký nezklamou, kupodivu ujde i Bohdalová. Sovák mi svým projevem připomíná svou další roli - účetního Foustka ze známé bondovské parodie, které však Král Králů nesahá ani po kotníky. Takže myslím, že mám zas na nějakou dobu vybráno. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Lojza Králů je uvědomělý dělník, který zachrání krále jedné ropné země. Jeho dělnický život se okamžitě mění a on se stává čekatelem na trůn. Závod si ho začne předcházet, protože by u něj v nové zemi mohli dodat čerpadla. Narazí ale na byrokratický nesmysl, protože se zároveň stává občanem jiné země a do ČKD musí mít propustku od ministerstva zahraničí. Malá blbá dělnická komedie, která ale exceluje českými herci. Sovák jako chlap pro všechno, Kopecký jako padouch, Skopeček jako učitel stolování. Herců je tu spousta a hrají výborně. Dokonce se tu zlehčuje i politické učení !!! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (19)

  • Král Králů je logická slovní hříčka, spojující titul a příjmení hlavní postavy. Je ale zajímavé, že tento titul skutečně existuje. Titul Šáh je tradiční titul íránských vládců s významem král králů. Titulem „Král Králů“ byl také v některých částech Bible nazýván Ježíš. (sator)
  • Hlavný hrdina Alois Králů (Jiří Sovák) bol montážnik ČKD Praha, ale v skutočnosti sa natáčalo v podniku Avia Praha. (Raccoon.city)
  • Jiří Sovák (Lojza Králů) musel najít pro filmování osla, s nímž měl natočit jednu scénu. Na tamním ministerstvu kultury se ale urazili, že přijel hlavní představitel a nepřišel je navštívit. Tak to nejdříve zakázali točit. Sovák šel píglovat s předsevzetím, že to natočí, i kdyby mu to stokrát zakázali. Žili v představě, že je nějakej milionář a on v Káhiře sháněl osla! Ale napřímilo mu to sebevědomí a povídá kameramanovi: „Kdybychom tu zůstali, tak se mnou nesmíš ani na oběd!“ Ovšem v hlavě měl Sovák jen to natáčení. Povídá: „Chlapci, toho osla musíme sehnat, kdybych měl s nějakým dědkem, kterej pojede na oslu kolem, praštit o zem.“ Povolení nakonec dostali, dokonce pro Sováka uspořádali tiskovku. (Ganglion)

Reklama

Reklama