Black Rock Shooter (TV seriál)

• Japonsko

Black Rock Shooter

Animovaný / Akční / Drama / Fantasy

Japonsko, 2012, 8x23 min

• Subjektiv

Mladým dívkám prý vládne srdce a hormony. Co chvíli se jim hroutí svět a pak je nese láska s přátelstvím vzhůru do oblak a pláč z traumat strašlivých se jim valí do rozesmátých úst, jež křičí: "Mám tě ráda, nemám tě ráda, mám tě RÁDA, NEMÁM TĚ RÁDA." Emocionální houpačka maluje sinusoidy nálad podle hesla, jež tvrdí, že drama jsou náhlé změny. Vyvolávají je věci zjevné, Black Rock Shooter se netrápí rafinovatností, opájí se intenzitou, hysterií, HYPERHYSTERIÍ. Řevem. +++++ Každý emocionální střet doprovází efektní a jistě ne levně zanimovaný souboj dívenek v jiném světě. Zprvu jsem si myslel, že jde o pouhý metaforický komentář, který připodobňuje zraňování duše ke zraňování těla, jedovaté slovo ke střelbě z kanónu atd. Primitivní průhlednost tohoto vyjádření mi neimponovala a říkal jsem si: "K čemu taková metafora, jež neříká nic navíc, jen kolik peněz se podařilo vyrazit z producenta?" +++++ Omyl, nešlo o metaforu, v příběhu "druhý" svět skutečně existoval. Jenže jako pouhý ubohý přívěšek toho našeho. Taková jakoby reklama. Není to náš svět, jsou v něm lidé, co lépe vypadají, ale vlastně jsou dokonale prázdní, bez vlastní motivace a vnitřního života. Ten si bojovné holčičky pouze půjčovaly z toho "prvního" a tak se staly zcela zbytečnými. Nebýt jejich mlácení tak moc plné dynamiky a výtvarně vcelku zdařile provedené, nestyděl bych se dát odpad.(22.4.2012)

• SonGokussj

Trochu komplikovanější pojetí hodnocení. Rozdělil bych to do tří vrstev. Reálný svět: fraška. Dívka potká dívku, ta má problém. Ten se vyřeší. Ale vznikne nový. Ten se však vyřeší, ale vznikne nový. Jak se vyřeší, vznikne nový, ultimátní. Ten se ale také potom vyřeší. Konec seriálu. Co se mi na tomto světě líbilo? Snad nic. Co se mi nelíbilo? Snad vše. Hrdinky a vztahy mezi nimi jsou naprosto nevěrohodné, ale hlavně přehnané. A to extrémně. Dá se říci, že reálný svět jen jen o bolesti. Bolesti z toho, že se na to musíme koukat. Pravý svět bolesti: zajímavá fraška. Dívka bojuje s dívkou, porazí ji. Pak bojuje s další dívkou, porazí ji. I poté bojuje s další dívkou, i tu však porazí. Poté se tam objeví její reálné já, které porazí onu dívku z tohoto světa. Co se mi nelíbilo: nepochopitelné boje až do konce seriálu, kde je to poté objasněno - pozdě. Co se mi líbilo: boje byly opravdu kvalitní, krásné, ukrutné a reálné. Úžasně zpracované. Charismatická Black Rock Shooter. Kombinovaně - oba světy naráz: a máme zde pointu tohoto seriálu. Světy jsou propojeny a reagují na sebe v závislosti na světě reálném. Vyvedlo se jim to kvalitně spojit? Jistě že ne :-) Je to vidno od prvního dílu. Naprostá idiocie reálného světa se odráží na kvalitnějším druhém a snižuje ho jak jen to jde. Nejhorší díly: 1-7. Nejlepší díl: 8. Dávám středové hodnocení, resp spíše trochu nižší. Nemohu to doporučit prakticky nikomu, byla to nuda. Sem tam zajímavá, ale nuda. 45%(24.3.2012)

• Nix Worel

První díl, první dojem. Po pár měsících jsem se konečně dočkal. Zatím mám z toho smíšené pocity, protože je v anime trochu toho a zase onoho... Zatím po 1.dílů 4* - tedy 83%(5.2.2012)

• daGGos

Pokud někde venku v trávě najdete psí lejno, vezmete ho domů, přebarvíte jej narůžovo, navoníte parfémem a navrch přidáte mašličku, co dostanete? Růžové voňavé hovno s mašličkou a nikdy nic více. Stejné je to i s anime, kresba i animace může být perfektní, akce může být intenzivní a efekty naplněna až někam na půdu, do toho všeho může znít kvalitní soundtrack, ale jestliže vám k tomu všemu napsal scénář a dialogy někdo, kdo je za A) bez jediné špetky talentu, případně za B) pod vlivem tvrdých omamných látek, tak se můžete snažit jak chcete, ale vždy vám z toho vyjde pouze hezky vypadající brak. A poněvadž je Black Rock Shooter obzvláště hezky vypadající brak, zaslouží si alespoň ty ** za pěkný audiovizuální zážitek, o tom zbytku darmo mluvit.(24.3.2012)