Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žádný agent švédské tajné služby nemá právo zabíjet. A to za žádných okolností. Leda že by se jednalo o nutnou sebeobranu nebo to bylo v zájmu státu. Tímto kodexem se řídí i tajný agent Hamilton, který je právě na misi kdesi v pohraničních horách Uzbekistánu. Jako řidič pronikl do skupiny nejhledanějších evropských překupníků zbraní, kteří neznámým zájemcům nabízejí kolekci technologicky vyspělých strategických raket. Hamilton odhalí mezinárodní zbrojní spiknutí a zjistí, že k masivnímu teroristickému útoku má brzy dojít přímo na švédské půdě.
Akční thriller byl natočen podle novely švédského spisovatele Jana Guilloua, který ve své populární knižní sérii proslavil smyšleného špiona Carla Hamiltona přezdívaného „Coq Rouge“ (Červený kohout). (North Video)

(více)

Recenze (135)

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak Trekroner chytlo Bournequista za hrtan, omlátilo mu hlavu o zeď, přičemž nakopalo Bondssona do koulí, vytřelo s ním hajzly a jen tak mimochodem u toho vzalo Huntllandera malíkovou hranou po krkavici a ukončilo jeho misi. Je to sice jako z komixu, ale je to akční, zábavné, prosté strkání si srolovaných amerických vlajek do konečníku a skvěle se u toho žvýkají masové kuličky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení z chladného severu - anebo jste tušili, že kromě hluboce lidských (tragi)komedií a temných psychodetektivek umí i "obyčejnou" akční zábavu? Pokud ano, tak to se máte, ale já holt až teď viděl Pana Hamiltona. A musím říct, že přesně takhle by podle mě měl vypadat Sam Fisher, až se konečně některé studio vzchopí, a natočí Splinter Cell tak jak by měl být natočen - ale aby nedošlo k omylu, tím jsem myslel jen osobu hlavního hrdiny. V Zájmu Státu je neskrývaně ve stylu bourneovek natočená záležitost, a je natočená zatraceně čistě a přitom úsporně (a tím myslím i peníze - pokud jsem počítal dobře, tak rozpočet nebyl ani deset milionů dolarů), a i když by se určitě dalo ještě zapracovat na scénáři, pokud jde o gradaci příběhu, a přes ne úplně krátkou stopáž by si naopak vedlejší linka s těhotnou policistkou zasloužila víc rozpracovat (zvlášť když mi 28. minuta přivodila menší šok), nemůžu říct, že bych měl nějaké zásadní výtky (navíc se třeba některé věci budou řešit v pokračování). Po řemeslné stránce to splňuje ta nejvyšší měřítka a hudba od dua naturalizovaného francouzského "Švéda" Boix-Vivese a "echt Skandinavische" Švéda Jona Ekstranda perfektně dokresluje dění před kamerou. Navíc je to všechno krásně kompaktní a svižné, všichni hrají to co mají a vůbec to velmi dobře sedí pohromadě. Takže si tu odložím 70... ale co, rovnou 80%, a budu napjatě očekávat druhý díl... a třetí;) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film by měl skvělej spád, zajímavou zápletku pokud jde o poltický hry a držel si fajnovou odtažitou atsmoféru jaká asi v těchto sférách panuje, ale má to všechno jedno velký KDYBY a tím je naprosto zbytečná dějová podlinka "nešťastná smrt a její vyšetřování", právě ta zabránila ve velkolepé švédské rychlojízdě na poli akčnějších thrillerů. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Snaživá švédska bournovka s dobrými akčnými scénami. Žiaľ, kontaktné bitky sú to jediné, čo sa dá topornému Persbrandtovi veriť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle parádní film já nemám slov. Film má hromadu chyb. Třeba příběhově slušně kulhá. Vlastně nic extra nenabízí kromě pár osobních vsuvek samotného Hamiltona, který je naprosto perfektně zahrán. Dokonce i odpustím klepající se kameru, která ale ve chvíli akce dokáže narovnat a ukázat pár perfektních scén. Tenhle film mi prostě parádně sednul. Švédi točili film ve Švédsku a na kopě dalších zajímavých lokalit, postavy dokázaly suprově ožít a dokonce jsem se nemohl zbavit dojmu, že osobní život samotného Hamiltona mi nandal nejednu šokovou jizvu na srdci. Ale když už nic jiného, tak prohnat lidské osudy mixérem oni vysloveně umí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ŠVÉDSKÁ TAJNÁ SLUŽBA NEMÁ AGENTY S POVOLENÍM ZABÍJET. S VYJÍMKOU SEBEOBRANY, NEBO POKUD JE TO V ZÁJMU STÁTU.... /// Nejdřív je to tady samej frajer. Frajerští Rusáci, frajerští Somálci, frajerští žoldáci… ale nás, co už něco viděli, neojebou – ve filmu o tajným agentovi může bejt frajer jen jeden! Carl Hamilton není žádnej svatoušek. Sympatickej ksicht – to ano, ale uhlazenost či noblesa agenta Jejího veličenstva se na severu tolik nenosí. Není ani čas, páč zrovna vyprovokoval největší soukromou armádu na světě a špiónsko - politická konspirace může propuknout… Dobře se na to kouká, páč to vodsejpá víc než solidně. Může za to především scénář, kterej sice není zas takový ,,nóvum“, ale umně promíchal soukromí, zájem státu a práci (hlavně tu práci). Švédská bondovka, který k dokonalosti chybí jen americkej rozpočet a kdybych se měl rozhodnout mezi tímhle a odkazem starýho Bournea, tak nakonec stejně …asi nevím. A snad proto ty 4*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,I nationens interesse“, kterou napsal Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou v roce 1988 číst nebudu. 2.) Dostal jsem za úkol zjistit, co všechno je ve švédským státním zájmu. 3.) Jmenuji se Bond. (James Bond). A někde jsem promrdal dvd s Bournem. 4.) Thx za titule ,,jeriska03“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Noční Můra v Somálsku!! Někde tady Čtu, že to je Kopírka Bournea.. Okamžitě, mě přešla chut na všechny Bourneovky, po tomhle Zázraku... Po Zhlédnutí prvních 15 minut jsem čekal Skvělý Napínavý Akční Thriller.. ale Pak, se během Hodiny neudálo Takřka Nic.. Nudný,Špionážní film....Politické Kecy, .. Akce žádná!! Krom jedné super Scény s Břitvou, se mi Film vůbec Nelíbil.. Absolutní Ztráta Času a Vysoké Hodnocení Zcela Nechápu! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Švédská kopírka bourneovek – stejný motiv člověka proměněného ve stroj na zabíjení, stejné hopkání křížem krážem po světě a dokonce i stejné bojové umění jako vzor pro drsné bitky v uzavřených a stísněných prostorách, jen je všechno viditelně lacinější. Nicméně v porovnání se srágorama jako "Hádův faktor", je "Hamilton" řemeslně precizní příspěvek žánru, který se úctyhodně snaží držet dech s nadupanější hollywoodskou konkurencí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Souhlasím tady s jedním uživatelem, že agent Hamilton je něco mezi Bournem a Bondem. Pro mě docela šok v podobě Mikaela Persbrandta, protože co jsem ho naposledy viděla hrát zoufalce končícího se životem, kde hrál skvělě, tak tady v úplně charakterově jiné roli hraje taky bezvadně. Osobně si ještě počkám na druhý díl a uvidíme, tady se mě líbila akčnost, svižné tempo a spád.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Do dneška jsem nerozvážně ignoroval existenci švédských tajných agentů, s čímž ihned končím, neboť mám příliš rád celistvost svého krku. A nepovolím z ostražitosti jenom proto, že některé z Hamiltonových kroků měly k vychytralosti trochu daleko, protože vyšel s několika povrchními škrábanci i ze situací, v nichž by se standardně pevný člověk nedobrovolně rozložil na anionty a kationty. Navíc mne uspokojilo, že zde američtí ochránci světového míru byli přirozeně vykresleni jako iniciátoři světového terorismu a tento pohled poměrně koresponduje s informacemi, které mé ucho pravidelně zachytává v nezávislých médiích. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Další snímek z Ikeacké kuchyně. Hrdina mrdnö padouchem o komodu Hemnes, věšákem Tjusig ho jöbnö přes hlavu a narvö ho do skříně Pax. Potom si pomocí kolíčků a plastových konfirmátů smontuje regál Östhamra a na něm odletí do Libanonu, vykopat zuby několika islamákům, protože chtěj střílet rakety, které nejsou Volvo, ale Saab a s americkým podílem... No, tak u mě za tři. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čahounovitý švédský Michael Keaton ve službách její ministerské předsedkyně. Postrádá to sice ten bondovský nadhled i snahu vyhnout se thrillerovým klišé (last second záchrana), ale oceňuji, že báječní pihovatí američtí hoši jsou protentokráte ti špatní či odvahu zakomponovat nestandardní linii o důsledcích reflexu „padni komu padni“, kdy se vyšší zájmy bez okolků nadřadily spravedlnosti. Mikael Persbrandt působil až aristokratickým dojmem a spolu s Craigem by kromě tajných agentů klidně zvládli i důstojníky SS.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný thriller zo švédskej produkcie. Má celkom dobrý príbeh o špičkovom agentovi švédskej tajnej služby, ktorý po poslednej nie až tak vydarenej misii dostane za úlohu spolu s americkou vojenskou jednotkou oslobodiť vedca uväzneného v Somálsku. To sa mu aj podarí, ale čoskoro si uvedomuje, že sa stal súčasťou rozsiahleho sprisahania, v ktorom ide o rozpútanie vojnového konfliktu a atentát na švédskom území, pričom stojí práve proti samotným Američanom a tak spolu so svojimi priateľmi musí urobiť všetko preto, aby celú situáciu zachránil. So spracovaním som nadmieru spokojný, film síce na prvý pohľad pripomína viacero podobných špionážnych filmov, ktoré pritom až tak moc nemusím, ale toto mi sadlo. Dej je po celý čas až prekvapivo dobre prepracovaný, takže sa neustále niečo deje, často sa striedajú zaujímavé lokácie a vystupuje plno výrazných postáv, takže dynamika filmu je na tom veľmi dobre a ani na okamih som na nenudil, ale predsa len je to aj niečím výnimočné. Poteší zaujímavý hlavný hrdina, ktorý už v prvej tretine má aj jednu scénu, ktorá mi svojou netradičnosťou vyrazila dych, niečo takéto sa pri hlavných hrdinoch teda len tak nevidí, ale aj napriek tomu som si k nemu vytvoril kladný vzťah a nemá problém to celé s ľahkosťou ťahať a veľkým plusom, čo ma tiež veľmi príjemne prekvapilo je rozhodne aj to zobrazenie Američanov, ako záporákov a pritom úplne reálne bez žiadnych nezmyslov, čo by to narušovali. Takže celé mi to sadlo veľmi dobre. Akcie je tu pomerne dosť a páči sa mi. Jedine ma trochu mrzí, že tu chýbajú dlhšie akčné sekvencie, v ktorých by hlavný hrdina zneškodil väčší počet protivníkov, ale inak je akcia kvalitne natočená, pôsobí realisticky a aj celkom drsne a navyše je ideálne rozložená po celom filme. Nájdu sa tu nejaké tie súboje, prestrelky alebo naháňačky, ale najviac mi aj tak sadli všetky tie rýchle efektné drsné zneškodnenia protivníkov pomocou pár chvatov, na tie sa pozerá skvelo. Herecké obsadenie je na tom dobre, Mikael Persbrandt v hlavnej úlohe mi jedine miestami prišiel až moc chladný, ale inak charizma mu nechýba a v akcii pôsobí presvedčivo, takže ma bavil, k tomu plno zaujímavých vedľajších postáv prevažne z rôznych agentúr a slušní záporáci, aj keď Jason Flemyng sa na toho hlavného moc nehodí, no to je iba maličkosť. Réžia a technická stránka sú výborné, veľmi dobrá vizuálna stránka a celková dynamika filmu, tu nemám najmenší problém. Síce skôr uprednostňujem akčné film s osobnejšími zápletkami, než tieto špionážne s medzinárodnými komšpiráciami, ale aj tak ma to veľmi bavilo, Hamilton patrí v tejto kategórii medzi to najlepšie, čo som zatiaľ videl, splnil všetky potrebné štandardy a ešte aj pridal pár kladov navyše, hlavne tých záporných Američanov a tak si to ešte s radosťou niekedy pozriem znovu. 78% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ono je naozaj otázne, čo je v záujme štátu. Pretože štátny záujem určujú vždy interesy vládnucej soldatesky (demokracia, rôzne typy skupinových diktatúr) alebo jedinca (diktatúra jednej osoby alebo rodiny). Nuž a ako vieme z histórie aj súčasnosti záujmy najbohatších a najmocnejších sú až príliš často so želaniami podriadených otrokov a robotov (alebo slobodných občanov, to je jedno) v príkrom rozpore. Hamilton zastupuje ako tajný agent záujmy švédskej demokracie. Neštíti sa ničoho. Pričom neustále je v strehu a paranoi z možnej zrady niekoho v okolí. Niet sa čo diviť, záujmy iných štátov a firiem sú tiež riadne vysoké. Toto všetko ho za roky tajnej služby poznačí. A spôsobí tragédiu, akej by James Bond (kvôli zachovaniu mravného profilu) nebol schopný. Hamilton sa však čiastočne vykúpi akciou, tvoriacou ústrednú os filmu. Akciuo svižnou, striedajúcou štáty i bojové formy. Celkovo oveľa sympatickejšie než celá bondovska séria. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Opět jeden ze žánrů, které nevyhledávám, ale někdy se to prostě tak zkoulí, že stejně nakonec film vidím. Tentokrát k tomu přispěla Challenge Tour 2018. Stále trvám na tom, že nemusím viděl prostřelené hlavy ani masakrování. Vím, že existují, ale pokud si mohu vybrat, nepotřebuji být u toho. Na severskou akční honičku jsem byla celkem zvědavá. Nakonec to dopadlo lépe, než jsem se obávala. Démonický Mikael Persbrandt, tahle poloha mu neskutečně sedla. To hlavní pro mě byly sympatie k hlavnímu hrdinovi a dobře napsané figury. Osobní linka byla rozvedena tak akorát, aby podpořila tu hlavní akční. Několik silným momentů, které se povedly. Vyjmenovávat nebudu, abyhc nebyla nařčena z vyzrazování děje. Kombinace švédštiny a angličtiny mi plně vyhovovala. Závěr podtrhl celý průběh. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sakra není to náhoda. Už delší dobu si všímám, že Švéďáci ty akční špionážní filmy prostě točit umí. Tohle je i minimálně o dvě třídy výš než původní Hamilton se Stormarem, kterej se mi taky líbil, ale byl takovej nedotaženej. Tady šlape všechno jako na drátkách příběh promakanej. Hlavní hrdina uvěřitelnej drsňák akce je celkem realistická a není zbytečně přestřelená. Parádní film. Švédové dali na prdel všem těm Jackům Reacherům, Ryanům a Ethanům Huntům. Bondovky mají konečně konkurenci. Pecka.95% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Slušná švédska odpoveď na bondovky, bournovky a bauerovky (a tie menej známe), ktorá si zachováva vlastnú tvár, má zaujímavý dej a zápletku, sympatickú hlavnú postavu, vskutku skvelý zvrat približne na konci prvej polhodinky a výborne šlapúce tempo. Až na ten zmienený zvrat nič, čo by ma ohúrilo, ale solídna špiónska akcia zo severu (ako tu bolo už mnoho krát zopakované) s istou dávkou dosiaľ nevidenej osobitosti. Len tak ďalej, v poslednej dobe je severská kinematografia na vzostupe! 80% ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Napínavej akční triller umí udělat i Švédové. Navíc není nad to namočit Amíky do nějaký špíny. To se moc často nevidí, i když se ve špíně hrabou pořád. Mělo to spád, a pěkně se na to koukalo. Člověk si docela rád odpočine od neustálejch plandajících Americkejch vlajek. Za mě 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak snáď jediný problém so V záujme štátu som mal pri nechcenom porovnávaní s tým, ako by látka vyzerala v rukách takého Greengrassa a v štedrej produkcii. Ale zase pri porovnaní so súčasnou francúzskou akčnou tvorbou vyznieva prekvapivo výpravne a cool. Osobne som mal teda ešte problém s jedným šokujúcim zvratom už v prvej tretine, pretože tam postava Hamiltona môže stratiť divácke sympatie a tak aj záujem o dej, ale tak ak je to aj v knihe tak potom je všetko v poriadku. Persbrandt je charizmatický a nechýba mu veľa v tomto smere do Stormareho, Mikkelsena alebo Skaarsgarda. ()

Reklama

Reklama