Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Jackie Robinson předčasné zemřel v roce 1973 na srdeční záchvat, který dostal u svého domova v severním Stamfordu v Connecticutu ve věku 53 let. Záhy po smrti manžela začala vdova Rachel Robins usilovat o to, aby vznikl další film. Dočkala se 40 let po manželově smrti, v roce 2013, kdy vznikl právě tento film 42. (Posheidon)
  • Jackie Robinson byl skutečně zatčen ve výcvikovém táboře poté, co odmítl jít do zadní oddělené části autobusu. Válečný soud ho ovšem zprostil obvinění a byl čestně propuštěn. (PanPaniscus)
  • Rachel Robinson a její dvě děti, David a Sharon, usilovaly o vznik filmu třicet let. Sama Rachel nabídla filmařům podrobné návrhy, jak zlepšit scénář, aby se ujistila, že film bude co nejvíce autentický. (PanPaniscus)
  • Ed Charles, vítěz MLB roku 1969, sice v dětství od Robinsona míček nedostal, nicméně dle svých vlastních slov opravdu pokládal ucho na koleje, aby cítil vibrace vlaku vezoucího jeho hrdinu. (PanPaniscus)
  • Fritz Ostermueller, hráč Pittsburgh Pirates, ve skutečnosti trefil Robinsona do lokte, který zvedl ruku, aby si ochránil hlavu. Jackie byl během své první sezony v MLB trefen devětkrát. (PanPaniscus)
  • V roce 2005 byla před Keyson Parkem v Brooklynu odhalena dva a půl metru vysoká socha, jež připomíná akt, kdy Pee Wee Reese objal přes rameno Jackieho Robinsona před rasistickým publikem. (PanPaniscus)
  • Jackie Robinson byl také prvním černošským televizním analytikem v MLB. (D.A.)
  • 15. dubna každý rok je v americké MLB tzv. "Jackie Robinson Day", kdy všichni hráči na hřišti mají na zádech právě číslo 42. Tradice byla zavedena v roce 2004. (MeanWhile)
  • Spike Lee se pokusil natočit film o životě Jackie Robinson už v roce 1995, přičemž do hlavní role tehdy počítal s Denzelem Washingtonem, tehdy byl však projekt „smeten ze stolu“. (Dr Lizal)
  • Stadion Rickwood Field, nejstarší profesionální baseballové hřiště v USA, bylo ve filmu použito pro ztvárnění hned dvou dalších stadionů, které již neexistují, a to Roosevelt Stadium v New Jersey a Forbes Field v Pittsburghu. Také se objeví ve scéně, kdy v roce 1945 Jackie Robinson (Chadwick Boseman) hrál v Rickwoodu jako hráč Kansas City Monarchs. (Dr Lizal)
  • Jackie Robinson (Chadwick Boseman) hrál v letech 1947 - 1956 za newyorský klub Brooklyn Dodgers, s nimiž se v roce 1955 radoval z vítězství ve Světové sérii. Šestkrát v řadě byl nominován do All-Star týmu, a to v letech 1949 - 1954. V roce 1947 získal ocenění za nováčka roku, o dva roky později obdržel prestižní trofej jako nejužitečnější hráč národní ligy (MVP). V roce 1962 byl uveden do baseballové síně slávy. (cardinals)
  • Snímka vyšla aj pod alternatívnymi názvami, a to 42: The Jackie Robinson Story či Untitled Jackie Robinson Project. (MikaelSVK)
  • Celkový zárobok počas prvého týždňa premietania filmu bol 95 020 213 amerických dolárov, čo ho v tom čase činilo najziskovejším filmom so športovou tematikou, ktorý bol kedy premietaný na hollywoodskom plátne. (damine178)
  • Wendell Smith (Andre Holland) sa v roku 1948 stal prvým afroamerickým športovým reportérom, ktorý vstúpil do americkej asociácie baseballových reportérov. (ludovit14)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama