Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Recenze (149)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle mě teda nesedlo a trávit čas sobotní večer sledováním homosexuální soulože Harry Pottera, bože jak hluboko ještě musím klesnout, aby už šel covid do prdele a já nebyl den co den po večerech doma a čuměl na podobné láhůdky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bítníci asi nebudou generací pro mě. No co asi, spíš vůbec. Vždycky, když jsem se s nimi setkal, tak jsem byl otrávenej z toho jejich, podle mě, nesmyslného chování, které mi přišlo místy úplně absurdní. Nevím, co se jim tenkrát honilo v hlavě, ale válka to nejspíš nebyla. Chlast a experimenty s drogami uzpůsobené inteligencí, která už hraničí s možností normálního života, tady tento film ukazuje opravdu pěkně. Filmařská stránka se mu vytknout rozhodně nedá. Ale já jsem byl úplně mimo ty jejich debaty. Podle všeho by takový bítník mohl být klidně i místní opitka, který sedí nad kořalou, rozjímá nad životem a přemýšlí každý druhý den, kdy měl špatnou opici, jak se zabije, aby po něm zbyla alespoň ta vzpomínka. Jenže ten to alespoň myslí upřímně. Tihle kluci byli jenom nevybouření a nevěděli pořádně, co chtějí. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si takové veselé skutečnosti. Mnoho mých oblíbenců během svých krušných nulových začátků v, cituji "nejhřejivějším domově filmových fanoušků v naší galaxii ;-)", jak mi napsal sám ó veliký ČSFD Poser, který evidentně netuší, že emotikon nenahrazuje interpunkci a totálně nevychovaně, mně, polobohovi a frajírkovi na entou, přisprostle tyká, kripl... kurva, teď jsem ztratil nit. Tak tedy znovu. Všiml jsem si takové veselé skutečnosti. Mnoho mých oblíbenců během svých krušných nulových začátku v, cituji "nejhřejivějším domově filmových fanoušků v naší galaxii ;-)", psalo prvotní komentáře plné informací, pocitů, mínění, emocí, včetně hlubokých filosofických přesahů a psychologických rozborů, smyslu bytí a existence vesmíru nevyjímaje. Ale postupem času zpychli a když si nahrabali dostatek uživatelů, co jim věnovali body, začali na to mrdat a komentáře omezili na krátké a dementní "jo bylo to dobrý" žblepty. Uznávám, že občas je to potřeba. Člověk by rád okomentoval a zhodnotil film, ale nadměrné užívání drog mu znemožní standardně využívat mozek a proto raději zvolí osvědčenou klasiku. Dnes ji volím i já. Jistě, sice se moje komentáře prakticky nikdy netýkaly filmu samotného, protože si tady jen lečím komplexy z malého ega, konta a péra, ale vždycky měly v sobě ukryté nějaké to poselství, které dávalo feťákům naději na novou dávku. Bohužel, dnes se mi nechce psát nic dlouhého a bezvýznamného, proto bych tedy k tomuto filmu rád napsal: jo bylo to dobrý. Muck. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Celkově bych Kill Your Darlings zařadila mezi snímky, které jsou svým způsobem zpracování zvláštní a nemusí úplně každému sednout. Já jsem se začátkem dost těžko prokousávala, ale v určité fázi nastal zlom a pak už to nebyl žádný problém, ba právě naopak. Díky i za některé scény, které byly poměrně citlivě zvládnuté, takže jsem nemusela použít rychloposuv. JInak patří určitě chvála za bezvadné herecké obsazení, které jsem v průběhu filmu postupně oceňovala a celé mně to trochu připomínalo film On the Road, což bylo asi namístě, protože k tomu psal předlohu Jack Kerouac, kterého si tady střihnul Jack Huston. K tomu velmi dobrá dobová atmosféra a muzika, takže na závěr už jen něco od Allena : "Dej si pozor. Nejsi v říši divů. Slyšel jsem podivnou ztřeštěnost, co roste ve tvé duši. Ale máš štěstí ve své nevědomosti, ve své samotě. Ty, kdož jsi trpěl, najdi kde se láska schovává. Dávej, děl se, ztrácej, jinak zemřeme nevyzrálí." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám podezření, limitně hraničící s jistotou, že kdybych se dokázal naladit na náladu tohoto snímku, tak bych si ho dost užil. Jenže já jsem, bohužel, zůstal zcela mimo a tak jsem viděl jen nesympatické postavy, jejichž jednání jsem nerozuměl a místo oslavy svobodné rebélie jsem se spíše nudil. A přestože jsem nikdy nebyl majitelem geniální mysli, tak tuším, že to nebylo dobře. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm, takže Radcliffe dokáže nosit celý film kontaktní čočky, když je po třeba, aby hlavní postava neměla modré oči. (Ale jo, chápu, že tehdy byl malé děťátko.) Jiný komentář k téhle idealizaci neidealizovatelného asi nemám. Snad jenom to, že buďto Dane DeHaan hraje úplně vždycky absolutní kretény, nebo jenom zkrátka upřímně nenávidím jeho jakoukoliv přítomnost na plátně. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut je Kill Your Darlings nečekaně zručnou podívanou. Krom zajímavých postav tomu napomáhá a výtečně zvolená vypravěčská struktura. Ta sice nepřekvapí originalitou, ale vše nahrazuje efektivitou. Dějově se tak snímek řítí vpřed, jednotlivé dějové peripetie se střídají jak na běžícím pásu a případná škobrtnutí v tempu jsou během chvilky zapomenuta. Vzhledem ke zvolenému příběhu to nepůsobí ani prvoplánově. Cesta Allen Ginsberga novým světem, ve kterém se seznamuje s budoucími legendami literárního světa a zabíjí své miláčky, působí kompaktně, i když se de facto jedná spíše o rychlý sled několika život ovlivňujících situací. Daniel Radcliffe v hlavní úloze dělá vše proto, aby se vymanil z kolonky své nejznámější role. A daří se mu to, i když to není jen vlastními silami. Ginsberg, ač je hlavní postavou, není tím, na kterého Krokidas zaměřuje svou pozornost. Jedná se o hrdinu, jenž se nechává vtáhnout do nového světa, který jej fascinuje, a skrze něj fascinuje i diváka. A přesně k tomuto typu postav Radcliffovo herecké vystupování sedí. Hlavním hybatelem děje je tu divácky vděčný Lucien Carr. Kolem něj se točí hlavní zápletka, to on je na začátku každé scény a je i tím, kdo jednotlivé postavy svádí k sobě a koneckonců je i tím, kdo ostatním vnukne myšlenku nutnosti vymanit se okolnímu uniformnímu světu. Jeho představitel Dane DeHaan nabídnuté role využívá královsky a v psychologicky značně zajímavé roli dokazuje, že před sebou možná máme další ze začínajících dějových talentů. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout i herecké výkony Bena Fostera a Jacka Hustona, nad nimiž se též tají dech, a napomáhají tuto mozaiku charakterů povznést na ještě vyšší úroveň. Kill Your Darlings tak není jen zajímavým pohledem na hledání sebe sama a určování vlastní životní cesty, ale též se jedná o příjemné seznámení s beatnickou generací ještě před tím, než se stala slavnou. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je klidná noc, a zatímco se Jack Kerouac válí ožralý kdesi v parku, Ex chlapec s jizvou na čele dává průchod svému "coming outu", který v něm vzbudil objekt jeho touhy, Lucien Carr. Kill Your Darlings přináší obsahově i filmařsky velmi zdařilý pohled do studentského života několika talentovaných mladíků, později známých jako členové "Beatnické generace." Snímek obsahuje vše, co bych od zpracování životů takových osobností očekávala. (Rádoby) intelektuály, nezměrný talent, nevybouřené mládí, objevování vlastních hranic, uměleckou rozervanost, bohémský život a boření pravidel, morálky a společenských konvencí. Obsazení je výborné. Daniel mi do role Allena Ginsberga seděl, stejně jako Dane, který zde rozehrává svůj vlastní, menší koncert. Také Ben Foster je výborný a je zajímavé, že jeho pojetí Williama S. Burroughse je podobné tomu, jaké ve filmu Beat předvedl Kiefer Sutherland. Michael C. Hall je coby David Kammerer asi nejtragičtější postavou. Jeho posedlost Lucienem ho dohnala až na okraj. Výborná hudební stránka je pak už třešničkou na dortu. Já jsem spokojena a opět nechápu zdejší hodnocení, myslím, že by si snímek zasloužil alespoň o trochu více. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Kill your darlings je milostným dopisem o jedněch hodně divokých začátcích pro autora, který si jej nebude moci nikdy přečíst. Divoká, energická a nafoukaná podívaná poháněná jazzem, vzdorem a chtíčem vymanit se nejenom vůči okolí, ale zároveň se vymezit vůči sobě samotnému. Krokidas, v tomhle trpkém a upřímném coming-of-age filmu, po Faulknerovsku zabíjí své miláčky a nechává žít jejich zidealizovaný obraz, ale na celovečerní debut dobré, hodně dobré. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Allen in Wonderland. Tak tohle byla poetická nuda, miláčkové! Těšila jsem se na to minimálně rok, protože Dexter a Harry Potter v jednom, to je vytoužený film. Bohužel jsem již dlouho neviděla film tak brilantně zvládnutý po vizuální stránce, ale tak příšerný co se příběhu týká! "Bohémové", kteří si mysleli, že změní svět, když ukradnou lod nebo vytrhnou pár stránek. A k tomu ta erotická creepy atmosféra mezi hlavními hrdiny. Asi jsem to ani nepochopila a chápat nechci. Holt nejsem poet a Beat generation mi absolutně nic neříká. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sfilmované začiatky stretávania spisovateľských priateľov na výške, z ktorých podaktorí patrili istú dobu k beatnikom. Ukazuje sa v podstate len jedno: počas vš štúdia sa blbne na kvadrát. Často za hranicou zákona. Experimentuje sa drogovo aj sexuálne. Len podaktorí z týchto búrlivých čias vyťažia viac než len hŕstku spomienok a pár kamošov. A viac či menej intenzívny alkoholový návyk spestrený tu a tam nejakým amfetamínom či hašom. Väčšina sa napojí na spoločensko - podnikateľský - rodinný vláčik do Priemeru. Zopár nepokojných ostane tvoriť a len hŕstka z nich zaujme širšie okolie. Medzi nich patria aj filmom predstavení jednotlivci. Výborne stvárnený bol mladý William Burroughs. Dieťa z aristokratickej rodiny, spôsobmi, oblečením a myslením neveľmi zapadajúci medzi beatnikov. O to neúnavnejšie a vášnivejšie skúšajúci spústy nových a nových drôg. Jack Kerouac študentských čias bol ukázaný ako priateľ a zároveň krivák, podrážajúci vlastnú manželku. Už vtedy sa uňho objavovali neskôr vypuknuvšie známky alkoholickej neznášanlivosti a katolíckeho moralizovania. V predstaviteľovi Allena Ginsberga som stále videl Hobita. Hoci sa Radcliffe snažil, pomôcť som si nedokázal. Hlavná postava bol arogantný nesympatický podraziacky zmrd Lucien Karr. Paradoxne, možno práve kvôli jeho lenivosti (vysokoškolské eseje a práce mu písali ostatní spisovatelia) a navonok dávanej potrebe inakosti a potrebe ukázať vzburu proti priemernosti vlastne nejaká beat generation vlastne vznikla. Skvelé dielo, súce k opakovanému pozretiu. Poznámka: Najmä pre tých, čo majú čosi z tvorby protagonistov načítané. Od Williama Burroughsa odporúčam: Feťák, Mestá červených nocí a Listy o Yage (spolu s Allenom Ginsbergom), od Allena Ginsberga jednoznačne veľkú výberovku Karma, červená, biela a modrá a knižku Veľký marihuanový odrb, od Jacka Kerouaca výberovku Jeseň v železničnom kraji, román Dharmoví tuláci. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že o beatnících vím toto: Byli to rodiče Neda Flanderse. Toť vše. Z tohohle filmu jsem si odnesla hlavně šok, že se mi líbí herecký projev Daniela Radcliffa. Zdá se, že od doby "He was their friend and he killed them!!!" hodně herecky vyrostl. Líbila se mi rovněž celková atmosféra i styl vyprávění, do toho skvělý (hlavně jazzový) soundtrack, ale film stojí a padá na hercích. Všichni včetně těch vedlejších odvedli dobrou práci. Ben Foster je talent, to se ví, mile mě překvapil neDexter M.C.Hall v rozporuplné postavě Krammerera. Co se týče Radcliffa a DeHaana, tak DeHaan je skutečně ještě o třídu nad ním a v jeho podání Lucien Carr opravdu "září" takže je jenom přirozené, že je kolem něj tolik humbuku a zamilovaných zlomených srdcí. Má ale také vděčnější postavu. Radcliffe taky klobouk dolů (hlavně nad "koulema" na tu dost odvážnou intimní scénu). Hodně se mi líbila vyšponovaná a dynamická scéna střetu Krammerera a Carra, ta se vážně povedla. A jako plus hodnotím i to, že se člověk zase něco málo dozví. Povedlo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Představitelé beat generation i ti, co mezi ně nepatřili, ale tak nějak v té době žili, si zaslouží daleko odvázanější, drsnější, otevřenější, extravagantnější, bláznivější, šílenější a svobodomyslnější film. D.Radcliffe mě od dob Pottera každým dalším filmem utvrzuje v tom, že není herec, nýbrž jen obyčejné prkno, co nedokáže vyjádřit ani špetku emocí tak, aby to nebyla směšná křeč. Škoda, já se těšil na barevnou explozi, co zboří všechny hranice a rozmetá veškerá tabu... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako utiahnutý židovský chlapec uteká od reality na univerzitu, aby si tam vylepšil svoje umelecké vlohy a spoznal život z tej druhej, nie však vždy veselejšej stránky. Kill Your Darlings vo mne zanechal slabý filmový zážitok. Vznikol však na základe skutočných udalostí a reálnych osôb a snažil sa vyraziť dych nielen tým, že sa v ňom prepiera bohémsky život ale aj homosexualitu. Daniel Radcliffe ma stále viac presviedča o tom, že je to kvalitný herec i keď sa k herectvu dostal skutočne náhodne. Radcliffe prijal výzvu a je tu excelentný. Po jeho boku mu nevýrazne asistuje Dane DeHaan a trojuholník plný vášne, nerozvážnosti i drámy uzatvára Michael C. Hall, o ktorého účasti keď človek nevie vopred, tak chvíľu trvá, než si uvedomí, že je to ten herec, ktorého pozná z obľúbených seriálov. Inak je to film, na ktorý nenarazíte v kinách, ani v nákupných centrách na DVD, ale úplne ho nemožno odpisovať. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Další příklad, že film s Allenem Ginsbergem prostě nemůže být špatný. Daniel Radcliffe se sice nepřestává snažit, ale na Dane DeHaan jentak někdo nemá, ale vlastně celý herecký ansámbl je fajn a společně funguje, jen Kerouac by mohl být trochu výraznější a Michael C. Hall je zase správně stalkersky creepy. Navíc potěší dobový i nedobový soundtrack v zásadních scénách s M83 a TV On the Radio. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

A šiel by som ešte nižšie, pretože status debutu nie je alibi pre Krokidasovu zdržanlivosť, odfláknutú výstavbu príbehu a žalostne úzky záber filmu. Snaha o skríženie "new queer cinema" s thrillerovou konštrukciou (Allen de facto preniká do formujúcej sa anarchistickej organizácie, ktorá sa pohybuje na hrane zákona a jej smerovanie vedie k vlámaniu, a napokon vražde - udržiavanie v napätí je preto jednou z neoddeliteľných súčastí rozprávania) na báze výseku biografie generácie bítnikov sa cení. Skratkovitá dramatizácia podľa príručkových štandardov síce dodržiava chronologickú nadväznosť, ale pomedzi prsty jej uniká celok. Orezaná perspektíva je pre film symptomatická. Intímne detailné zábery, v ktorých sa rozvíja vzťah medzi Allenom a Lucienom so silným implicitným sexuálnym nábojom, úplne vytláčajú celky a ručná kamera má dominanciu. Krokidas tým len zakrýva neschopnosť práce s mizanscénou, ktorá absolútne mizne; rovnako nedokáže pojať svoje postavy komplexnejšie, vytvoriť plastickejšie a otvorenejšie portréty, ktoré by primárne neťažili len zo sexuálnej orientácie a zmätenosti rozorvaných hrdinov. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam kvôli citlivému vedeniu hercov a ich silným, emočne výdatným a uveriteľným výkonom, predovšetkým hlavnej dvojice Radcliffe-DeHaan, z ktorých minimálne druhý sa zhostil role priam kráľovsky. Napriek tomu mi na jazyku zostáva pachuť nedotiahnutého príbehu (ktorý nehovorí nič nové) a nenaplneného potenciálu. Ak hrdinovia potrebné slová na vyjadrenie nespokojnosti našli, nedozretý Kill Your Darlings sa len naďalej oháňa intelektuálnymi floskulami. 55% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut je Kill Your Darlings výborným počinem, hlavně po hudební a především střihové stránce, jež perfektně koresponduje se skvostným soundtrackem. Ovšem zcela po právu pozornost na sebe upoutávají mladí herci. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg je výtečný, ale jeho herecký partner Dane DeHaan v roli Luciena Carr ho zcela zastiňuje a každou scénu, ve které se objeví, si bere pro sebe. Se vší úctou ke Ginsbergovi byl Lucien Carr mnohem zajímavějším člověkem a Dane DeHaan si toho byl evidentně vědom. Krokidasův film jednoznačně stojí za pozornost a je velká škoda, že se nedostal do našich kin. P. S.: Radcliffeova milostná scéna je natočená působivě bez nějaké senzacechtivosti a vše v ní působí zcela přirozeně. 9/10 ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Odsledovala jsem přibližně 50 minut a vypnula jsem to. Zápletka celého filmu mi nějak zůstávala ukrytá a jestli jsem to měla pochopit až ke konci filmu, tak jsem neměla trpělivost to vydržet. MCH, pro mě jediný důvod, proč jsem se na to vůbec dívala, tam skoro nebyl a zbytek hereckého obsazení bylo tragicky nesympatické (v čele s Dane DeHaanem, proč je v současnosti tak populární mi uniká). 2* ()

Reklama

Reklama