Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu "Cirkus Humberto". Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

wosho 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film stojící především na hereckých výkonech všech představitelů-zvláště těm malých vedlejších postech. Právě ty malé roličky cirkusáků se mě líbili více než ústřední pár a to je kámen úrazu snímku. Ona milencká linie příběhu mě nejméně oslovila a v mých očích bere zbytečně prostor jiným postavám. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh lásky mladých artistov ( Vášaryová a Triska ), ktorá neodolala len vypočítavosti. Martin Frič s nadhľadom viedol herecký tím, ktorý odviedol dobrú prácu ( okrem menovaných aj Kroner ). Veľakrát som mohol vidieť tento film, ale vždy bolo niečo prednejšie. Som rád, že tentokrát som mu dal prednosť. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, působivé herecké výkony to byl základ tohoto sytě a pestrobarevného kostýmního filmu od krále komediálního filmu Maca Friče, pro kterého to byl jeden z posledních lepších filmů o cirkusové manéži z cirkusu National. Ale také o veliké nešťastné- ztracené a znovu nalezené lásce, a o vypočítavosti. Nakonec bych ještě vyzdvihl tři hlavní role a to roli Jana Třísky jako akrobata Vincka Bonzura, Emílii Vasaryovou jako krasojezdkyni Ninu Gruzii a Kronerova klauna, ty byli fakt povedené a krásné. Jinak filmy s cirkusového prostředí moc nemusím ale tento nebo třeba populární seriál Cirkus Humberto a americkou klasiku Freaks můžu, a ty jediní se tedy stali světlou vyjímkou v tomto žánru. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Filmy s cirkusovou tematikou nemusím, ale tu ma zaujalo mimoriadne obsadenie aj režisér. Žiadny zázrak sa ale nekonal, ten pribeh lásky mi veľa nehovoril a tiež bolo všetko akosi skratkovité, roky ubehli ako nič, skôr by tomu sedel asi seriál. Najviac ma zaujalo "akrobatické jazdecké umenie" Emílie Vášaryovej, ktoré bolo spracované tak, že nebolo poznať náhradníčku. –––– Naučili mě počítat. Co mi můžeš nabídnout, Vincku? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na to, aby som mohol mať k tomuto filmu pozitívnejší vzťah by som potreboval ho mať predovšetkým k cirkusu. A on nám cirkus už umrel tak ako mnohé, čo sme mali za detstva radi. Nadchýnať sa nostalgicky svetom žiarivých svetiel, burácajúcej hudby, vône arény a zvierat a predovšetkým množstva artistov, žonglérov, drezérov a klaunov, to už jednoducho nedokážem. Dosť som sa nudil i keď bolo zrejmé, že na režisérskej stoličke sedí Pán režisér a rozpočet mu nekrátili. Sklamal ma Jan Tříska, ktorého teatrálne prehrávanie ma znervózňovalo. Pre českého diváka je to povinná jazda, takže sa vyššiemu hodnoteniu ani nečudujem. ()

Galerie (8)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama