Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu "Cirkus Humberto". Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

zette 

všechny recenze uživatele

Maloktera komunita je mi mene sympaticka, jako ta cirkusacka. Lide z maringotek je ale vyborny film, kde prostredi komediantu je jen kulisou. Vyborne herecke obsazeni, kteremu dominuji predevsim herci v mensich rolich-Kroner, Ruzek a Hlinomaz. Triska vetsinu casu hodne prehrava a misty mi dost vadil, Emilia Vasaryova ozdobou filmu. Fricovi se povedlo dostat do filmu zajimavou atmosferu, kterou vytecne doprovazi Liskova hudba (neuveritelne, jaky mel zanrove siroky zaber). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tříska přehrává mnohem méně, než u něj bylo obvyklé, za to patří velký dík a především obdiv Fričovi. Naštěstí jsou v ostatních rolích skuteční herci, takže celkový dojem mi ani mamlas Tříska nedokázal zkazit. Dana Medřická má sice malou roli, ale vypadá, jako kdyby právě přišla ze Sovětského svazu, je naprosto uvěřitelná Stalinova rodačka. Hlinomaz je jako obvykle okouzlující a Prachař nezvykle mladistvý. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Filmy s cirkusovou tematikou nemusím, ale tu ma zaujalo mimoriadne obsadenie aj režisér. Žiadny zázrak sa ale nekonal, ten pribeh lásky mi veľa nehovoril a tiež bolo všetko akosi skratkovité, roky ubehli ako nič, skôr by tomu sedel asi seriál. Najviac ma zaujalo "akrobatické jazdecké umenie" Emílie Vášaryovej, ktoré bolo spracované tak, že nebolo poznať náhradníčku. –––– Naučili mě počítat. Co mi můžeš nabídnout, Vincku? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Úplně nejzajímavější herecký výkon podal Jozef Kroner, který hrál klauna Ferdinanda. To byla postava, která žila pro cirkus. Na konci filmu mi ho bylo docela líto. Ale takový je život. Vincek mi přišel jako takový frajírek a floutek, ale pro svou lásku udělal opravdu hodně a možná, že by byl schopen udělat ještě mnohem víc. Jen měl jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výborné. Krásně nostalgické, lehce posmutnělé drama, natočené jedním z našich nejlepších režisérů. Řadě velkých herců zde vévodí fantastický Jozef Kroner, ale nejen jeho klaun, všechny charaktery ve scénáři jsou pečlivě propracované. A mluvit o tom, jak krásnou a emocionální hudbu opět složil Zdeněk Liška, je už nošením dříví do lesa. Filmu z mého pohledu škodilo jenom občasné využívání kulisovitých prostor. ()

Galerie (8)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama