Reklama

Reklama

Tajná inkvizice

(TV film)
  • Německo Secret Inquisition, The
Německo, 2002, 3x53 min

Obsahy(1)

Motto znělek triptychu Tajná inkvizice zní: "I kdyby kacířem byl můj otec, šel bych sbírat dřevo, abych ho upálil" - Pavel IV., papež a inkvizitor. Už 450 let je římská inkvizice opředena tajemstvím a vzbuzuje hrůzu. A tento její obraz přetrvává dodnes. Německý režisér Jan Peter říká: "Byli jsme prvním fimovým štábem, který v tajných spisech hledal pravdu za temnou legendou". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Úplně bezcenný tento minicyklus není, divák se dočká jakéhosi průřezu a uslyší jména jako Bruno, Koperník, Galilei, Santori, Voltaire a mnoho dalších, ale čekal bych teda trochu naturalističtější pohled na věc. K získání těchto informací rozhodně nebylo nutné trávit hodiny ve vatikánských archivech. Třetí díl se pak zajímá o poválečnou současnost, kde figuruje Ottaviani a Ratzinger. Škoda, potenciál nevyužit. 65% ()

oiuoiu odpad!

všechny recenze uživatele

Námět zajímavý, zpracování tak supernudné, že to snad ani není možné. Informací je ve filmu smutně málo, dlouhých řečí o všeobecně známých věcech hodně, k tomu jako zákusek dostaneme opravdu trapné hrané scénky - bezostyšně snižující "dokumentární" ambici snímku. Po prvním dílu dávám odpad. Jak vypadá druhý díl už nechci vědět. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou nepoučitelná blbá hovada. Církev nevyjímám, ač sám jsem katolík. Křesťanům se rozhodně v 2. století moc nelíbilo, že byli trháni v arénách, posazováni na římskou židli a jinak ohavně zabíjeni. Sotva se oklepali, ve středověku toto činí vlastním bratrům. A pak to ještě skrývají ve Vatikánu a myslí si tím ti hňupové, že něco vyřešili. Hovno jste vyřešili, pouze nám normálním křesťanům děláte ostudu a to řízeným způsobem z Vatikánu. Církevním celebritám snad ani nelze vyčítat krutost, pouze nebetyčnou blbost a fanatismus. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Akvizice inkvizice a jak to bylo dál... Škoda jen, že tvůrci tohoto dokumentárního cyklu v celých stošedesáti(!) minutách tedy víc nevyužili oněch "tajných spisů" Vatikánských. Nakonec pro tevizní stádo vyplodili jen další řídkou melánž s trochou těch nikterak zvlášť objevných >staronových< informací, zahuštěnou dlouhými >procítěnými< záběry >do nikam< (jo, proti tomu nic, kdyby šlo o nějakou uměleckou filmovou esej o dobové církevní architektuře) a tradičně imbecilními ochotnicky hranými genrovými scénkami na téma "tak takhle chceme, aby to vypadalo, že to tak bylo" (umocněnými pro našince imbecilně dramaticko patetickým českým dabingem). Ale že mě to už zase jednou ani nepřekvapuje... - - - P.S. A tak komu tohle zase slouží, že... Inkvigitor s jigizlivostí sobě vlastní už leta říká, že nebýt "Vatikánu", možná to pitomé lidstvo už dnes stavělo chrámy na Marsu. Jo, uznávám, že hodnotu tato moje blábulace má asi takovou, jako ta tisíciletá blábolení všemožných mocichtivých a o moc a ovládání stáda bojujících všemožných všemocných nemocných NÁBOŽENSTVÍ VŠEHOMÍRA a jejich institucí... °-/ . . . Apage, Satanas! Amen. - - - - - (Se zíváním sledováno na březnovém >in/k/vizitorském prostoru< , hodnocení 15., komentář zde rozčarovaný /ano, už po první epizodě/ jako druhý - 1.3.3012) ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Dejiny západného sveta sú a vždy boli plné rozporuplných síl. Tento dokument sa snaží o očistenie pamäte západného sveta, čo sa týka témy : „Inkvizície“. Hovorí nie len o obetiach ale aj tých ktorý ich súdili v rámci tribunálov. O ich životoch, motiváciách a kontroverziách, ktoré viedli jedinci v mene Božom alebo proti nemu. O ľuďoch úprimnej viery a inteligencie ale aj fanatikoch túžiacich po krvi heretikov. Proste, téma ktorá je často plná emócii a poloprávd. Téma ktorú treba znova a znova podávať čo najobjektívnejšie, čo najviac bez zapojenia emócii! Odporúčam pre rozšírenie rozhľadu. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama