Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (581)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Vikingové křížení s Princem z Persie a snad i Johnem Carterem nebo Třemi mušketýry od P. W. Andersona, příběh je nesmírně nablblý, leccos je digitální a každý druhý záběr je zpomalený, herci jsou takřka zbyteční... A přesto to je docela zábavný film s několika efektními scénami, který mi svým zvláštním způsobem připomněl ta kouzelná béčka, k nimž dělal triky Ray Harryhausen. Určitě bych nebyl tak přísný. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Čínská legenda v balení pro masy. Vizuálně vypulírovaná pohádka v péči Zhang Yimoua často bere dech. Obrovské měřítko se kterým díky délce zdi pracuje je ještě nafouklé nezbytnou mysticitou. Zeď samotná působí mnohem masivněji než je v reálu, stěny jsou vyšší, krajina zdevastovanější (Mordor styl), Peking září novotou a Zakázané město je... jako z pohádky. Yimou se nebojí duhových barev, které do interiéru vrhají skla věží, skaliska u pouště jsou až mimozemsky oranžové, zbroj sytě barvená jako pastelky. Celek připomíná klasickou videohru a není divu, většina jich, alespoň příběhově z pohádek vychází. Hrdinův přerod ze zlodějského sviňáka a vraha Damon zvládá, i když trochu krkolomně (může za to ten jeho dobrácký ksicht). Pedro Pascal působí uvěřitelněji. Obludy jsou fajn, i když by designově klidně mohly vypadnout ze Star Wars, spíše potěší, že na nich makali čeští trikaři. Tempo filmu je ovšem super, celý film skvěle šlape, rychle to odsýpá a hlavně akce baví. Ovšem čínské hodnoty o jednotě a sebeobětování pro celek zde hrají prim (pozor neplést s hodnotami komunistickými), kdo s tím má problém ať na to radši nechodí. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomu příliš nevěřil, že jsem se neodhodlal jít ani do kina, ale nyní čerstvě po zhlédnutí jsem velmi mile překvapen. Yimou Zhang je zručný režisér a jeho vizuální stránka v pohodě dokáže konkurovat Hollywoodu. Potěší Matt Damon, který jako lučištník byl víc než vynikající a zaujme i Willem Dafoe, z Asiatů potěšil Andy Lau, Eddie Peng a princezna Tian Jing, která si střihla roli i v novém Kongovi. Nástup akce je hned už v 15. minutě a obléhání Čínské zdi je velmi velkolepé, zaujala mě strategie, synchronizace armády a všelijaké nástroje či technologie byly velmi podařené. Líbil se mi i vzhled samotných monster, které měly přijatelné CGI. Za mě velmi zábavná a chytlavá podívaná, u které jsem se skvěle bavil. 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

(C)hutný čínský ejakulát, který přistál na obličeji Matta Damona. Ten samým vytržením provolává Sláv(i)a. Představte si, že jste videoherní pařan, který se ocitl ve videohře, kde je z vás v mžiku elitní (evropský) lučištník, který spolu s místními musí odrazit stále šílenější útoky monster valících se na Velkou čínskou zeď. Sere čínský pes, že se to celé míjí s nějakým reálně vystavěným příběhem, ostatně se jedná jen o pověst, jak praví úvodní titulek. Film od prvních minut nabere dynamiku, v podstatě kašle na pořádné dialogy, hned, jak je možnost, se vytasí s dalším útokem monster. A vypadá to kurevsky dobře. Mnoho filmů před ním slibovalo řežbu, ale zůstalo jen u slibů. Co třeba nabídl Warcraft? Snad kromě zbytečných žvástů jen předražený pšouk. Naopak u tohoto filmu jsem tak akční a herní pojetí vůbec nečekal. Vím, že režisér Yimou Zhang oplývá talentem i režijními schopnostmi, nedá se ale o něm prohlásit, že by to byl vyloženě akční specialista, ovšem chyba trenéra Lavičky, po tomhle filmu může směle konkurovat všem Bayům, Linům a jiným opossumům, které dokonce může vyučovat v rytmu i dynamice, potažmo zábavnosti vyprávění. Přijde mně, že tvůrci filmů stále méně myslí na ženské publikum. Ano, jistě, pánové nebudou vědět, kam s očima, když se na scéně zjeví "latexová" velitelka v podání exoticky vnadné Tian Jing, jenže film je zase tak nějak určen primárně mužskému publiku, které hraje přece jen víc videohry, tudíž si celý film užijí pánové mnohem lépe. Jasně, zapomněl bych, že pro dámy je zde Matt Damon, prostě fešák k pohledání, který dokonce popustil hřívu, takže jeho vlas se lopatek dotýká. Viděl jsem skvěle natočený film, co odsýpá, na historická fakta hází slávistický Barák a komplexně baví. 10/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Amíci s tou Čínou strašně tlačí na pilu. To, že jim Čína leje do Hollywoodu peníze je sice fajn, ale Velká čínská zeď je jednoznačně digitální úlet na druhou. Příběh je vlastně jeden velký útok nějakých (bůhví jakých) příšer na onu Velkou čínskou zeď, které byste poctivě museli hledat v čínské mytologii, aby jste zjistili, oč se vlastně jedná. Ono to v tom hnusném digitálu totiž pořádně nejde ani poznat. Hollywood nicméně dodal párek hereckých es - Damon, Pascal, Dafoe, Čína dodala zbytek. Výsledek stál tolik peněz (nejdražší čínský film do roku 2019), že to není vidět ani skrz růžové brýle. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • S rozpočtom 135 miliónov dolárov ide o najdrahší čínsky film do roku 2016. Kvôli obrovskému množstvu príslušnej posádky pracovalo na produkcii viac ako sto prekladateľov. (beso74)
  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama