Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Označení horor v souvislosti s českou tvorbou bývá používáno především jako popis tristní úrovně domácí kinematografie. Nicméně najde se i pár opravdových žánrových titulů, jen je při jejich hledání třeba opustit státním fondem vypolstrované pelíšky středního proudu a hledat v podpovrchových vodách amatérské, nadšenecké či neoficiální tvorby. Pro Festival otrlého diváka je radostí, že může v premiéře uvést film, který bez účasti sponzorů či dotací natočili příslušníci současné mladé generace studovaných herců. Snímkem se záludným souřadnicovým názvem dostává česká kinematografie svůj celovečerní příspěvek do žánru hororů fingujících reálný záznam pořízený kamerou, která byla přítomná určité hrůzné události. Tentokrát na diváky nečeká drásavé mystérium Záhady Blair Witch (1999), ani dramatická akce ve vypjatém tempu ala série Rec (2007, 2009) či velká reklamní bublina jako v případě Paranormal Activity (2007). Vyprávění o dvojici kamarádů, kteří se vydají pátrat po zmizelé sestře jednoho z nich a svou cestu zaznamenávají na kameru, se soustředí na samotný koncept záznamu a promyšleně ho osvěžuje. Kamera zde není nezaujatým pozorovatelem či pasivním svědkem vlečeným událostmi, ale dostává osobnost, jež se proměňuje s ohledem na to, komu padne do rukou. Vedle precizního výsledku, domácího žánrového prvenství a s falickou obsesí zdůrazňovaného rekordu v nejdelším záběru české kinematografie si mohou tvůrci připsat ještě jednu zásluhu. Otevřeli totiž konečně témata skličující zlověstnosti českých chatových oblastí a bizarní atmosféry česko-polského pohraničí s opuštěnými domy a nedostavěnými hotely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Strašná konina kde jsem byl jak na eskalátoru, chvíli jsem kvičel blahem(na amatérské poměry) a na konci jsem se ťukl na čelo. Jde o to že ze začátku to vypadá jako kdyby režisér věděl co točí a na konci prostě nechal zaplou kameru a herům dal pokyn ať si dělají co chtěj. Hlavně posledních 5 minut je natolik směšných že jsem si je pustil znova jestli nespím. Při tom začátek je podle mě celkem slušný. Nicméně film není nijak důleýžitej zkouknout, a dokonce bych ho i zkrátil ale jako jednohubka celkem zábavné. ()

LadaVan odpad!

všechny recenze uživatele

Amatérským a nezávislým filmům fandím, to byl důvod, proč jsme vyrazili do Aera na tento film. Děsivý příběh s nádechem "konkurenčního" Hostelu ale neuměle doháněl zajímavost slovy "píča, kurva a podobně" a opilými či zfetovanými propagonisty šlapajícími si na jazyky. Mimochodem jeden slavný český klasik jednou řekl, že i opilého zahraje lépe střízlivý. Inu, při natáčení to mohl být pěkný mejdan, ale boužel se to negativně odrazilo na kvalitě. Blair Witchovský druh natáčení mohl být také maličko méně amatérský, chvílema jsem se ztrácel a přivíral oči před rozklepanou kamerou. Kladně bych hodnotil snad jedině příběh, který ale můj ostatní negativní pocit rozhodně nepřevážil. Abych úplně nekřivdil, oceňuji herecký výkon Marie Štípkové, které jsem její hrůzu v očích opravdu věřil. ()

Reklama

šalenka 

všechny recenze uživatele

film měl své plusy a mínusy, jako každý, nepochopila jsem co v té chatě dělají, občas jsem se ztrácela v ději, slova piča, kurva...ect. a hlasité dýchání, že jsem nerozuměla...a to maso na hnojníku - mělo mít trošku jinou barvu, vypadalo mooc čerstvě, vsadim se, že z toho pak měli ještě ten guláš ;o) nebo spíš segedin...opravdu dávám jen dvě hvezdičky..a děkuji občas jsem se fakt bala např. jak byl v té skříni....jsem byla nervní s ním.... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jak tohle označit? Je to dost amatérské a je to znát. Ale pořad nevím, jak tohle popsat... První polovina je natahovaná nuda. Úvodní představení trvá dlouho, z cesty se mohlo dost vynechat... Druhá polovina je podivná, ale začne tam nějaké napětí. Celek je celý podivný, takže dávám hvězdičku za nějaké to napětí a hvězdičku za snahu. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Divná improvizace s krásnými čučorietkami z Hrááádce Krialové. Sledujeme tři třicátníci, kteří se nechovají jako teenegři, ale jako desetileté děti dělající letspláže na majn kamf. Vzniká tak divný pseudosnímek s retardovanými kecy, natočený na kameru za dvacet kaček. Nemůžu dát odpad, protože jsem se párkrát zasmál a nápad pojmenovat snímek jako souřadnice je celkem super. Kdyby to mělo deset, dvacet minut tak je to možná i na 3-4 hvězdičky. Všechny scény jsou moc protahované i ta s vánoční písničkou. Pořekadlo: Zkusíme to pořešit sami, ty vole, kde máš kabely, ty vole, do kůlny, ty vole, tam, vole! vole! čučorietky, ty vole! Filmová laboratoř: Pinnacle Studio TOP KEK ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Když si zadáte souřadnice do map, najde vám to místo poblíž autobusové zastávky ve Vrchní Orlici. (honajz2)
  • Všichni herci se zřekli honorářů i cestovného. (Whipper)
  • Skutečná název vesnice, ve které natáčení probíhalo, je tajný. (Whipper)

Reklama

Reklama