Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (167)

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Kupodivu nejlepší postavou z celého už tak dost dobrého ansámblu je Saša Rašilov, který jediný zná všechny nuance událostí a zároveň stojí mimo a je jen pozorovatelem. Jeho nezvladatelné výbuchy smíchu v nejméně vhodné okamžiky jen dokreslují absurditu celé situace. Nejde o žádný okatě mravokárný film. Říká jen, že máme být sami sebou. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Především výborný Hugo Haas je pravým klenotem tohoto filmu. Jeho profesor hlásající mravnos, mravnost a nic než mravnost nade vše, což dovádí až k takovým extrémům, že doma zakrývá sochám a obrazům nemravné partie, a přitom je konfrontován se svou krásnou minulostí, která podle jeho mínění nezapadá do jím hlásaných pravidel, je okouzlující a Haas ho zahrál se sobě vlastním komickým mistrovstvím. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Mravnost nade vše! Tak káže profesor Karas, ktorý si so svojou konzervatívnou rodinkou žije v slepej harmónii, až do doby kedy do mesta pricestuje jeho nemanželská dcéra. A aby toho nebolo dosť, práve v dobe keď sa stal čestným predsedom "klubu dobrých mavů" sa nemanželské šidlo zamestná u pána profesora v dome ako vychovavateľka jeho dcéry. A tu sa otvára obrovský priestor na celý rad komických situácii prameniacich z márnej snahy všetko utulávať, plných nedorozumení, polopravd a domýšľavosti. Naozaj nemôžém ináč. Frič ťahal jedno eso za druhým od tých úplne najmenších detajlov (prelepené hambaté symboly po celom dome), až po celý príbeh ktorý šlapal ako hodinky. Celý čas som mal hubu od ucha k uchu a príjemne som sa bavil, pričom záver s Hassoým moralizovaním bol len potvrdením 5 hviezdičkovej záležitosti. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

Další z one-man-show Hugo Haase. Nějak mě ale překvapují komentáře k filmu - dost odvážný obsah na tu dobu? Možná, že filmu ukazována příliš nebyla, ale ve skutečnosti to byla doba velice příznivá a plná mejdanů, jak o tom i píše Adina Mandlová ve svých pamětech. Takže film je spíše realistický než odvážný. Jako komedie brilantní. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jedna z nejlepších a nejvtipnějších prvorepublikových komedií, která je navíc neuvěřitelně nadčasová, takže se u ní zaručeně zasmějete i dnes. Člověk by až nevěřil, jak starý tento film je. Jako vždy výborný Hugo Haas a Věra Ferbasová v jedné ze svých nejlepších rolí. Nesmí se zapomenout ani na skvělou Světlu Svozilovou a Adinu Mandlovou v netypické roli "šedé myšky", která se ale s pomocí Verbasky "vyloupne" v krásnou slečnu. Vynikající je i "milovnice alkoholu" Baldová a smích Saši Rašilova. Dvojice Haas+Ferbaska byla ale v tomto filmu bezkonkurenční! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • Keď sa v roku 1958 konala obnovená premiéra, do kín sa vydalo takmer milión a pol divákov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama