Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Překvapivě víc zábavné než informativní, ponejvíce zásluhou rozpustilého a dobře naloženého Joda trousícího moudra jak z čínského koláčku štěstí (!) permanentně nadšeného a snílkovsky umanutého ..to, že se z projektu filmového stal nakonec projekt comicsový dává dokumentu další -mě blízký rozměr- a fakt, že tím comicsem byl Incal na pozitivních pocitech nic nemění :) ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Až jsem si opravdu přál, aby ten film opravdu vznikl, jelikož by to opravdu bylo něco, co by opravdu poznamenalo vývoj kinematografiie. Tu knihu náčrtů a storyboardů bych velmi rád prolistoval, nebo jak říká samotný Alejandro na konci: Could be fantastic, no? Ať to někdo veme a udělá z toho scénáře a návrhů alespoň CGI animák. ()

Reklama

Necron 

všechny recenze uživatele

Film musí být takový, jaký jsem si ho vysnil. Snímek musí být přesně takový, jaký si ho vysnívám. Je to sen. Neměňte můj sen. Hluboce věřím, že lidé v Americe tento film nenatočili, protože se ho báli. Báli se jeho představ, myšlení a báli se, co jim to udělá. A myslím, že to je ten pravý důvod, proč to nikdy nebylo natočeno, protože se lidé báli. Tento systém z nás dělá otroky. Bez důstojnosti. Bez hloubky. S ďáblem v naší kapse. Tyto úžasné peníze jsou v té kapse. Tyto peníze. Tento nesmysl. Toto nic. Tento papír, na kterém nic není. Filmy mají srdce. Mysl. Moc. Ambice. Něco takového jsem chtěl udělat. Proč ne? Bylo to zrušeno, když veškeré plánování bylo na papírech. Byli jsme připravení začít natáčet. ___ Duna je svět jako sen, ale sny také mění svět. ___ Myslím, že Duna by byla fantastická, kdyby někdo vzal scénář, a vytvořil animovaný film. Teď je to možné. Já mohu zemřít, oni mohou natočit můj snímek. ___ Krasna zpoved ambiciozniho nadsence a zaroven velka skoda promrhani takoveho usili a energie :-( ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jako dokument z české perspektivy je to lehce nevyvážené a příliš idealizující - ale nevadí to. Ani trochu. Tenhle film je povinnost pro všechny, kdo se živí nějakou kreativní prací a mají sny o tom, že v ní budou dobří. Nic nečtěte, po ničem nepátrejte, prostě si sežeňte Jodorowsky's Dune a pusťte si to. Hned. Je to inspirativní nálož motivace a naděje, která určitě zanechá stopu ve vaší křehké duši. "I am Dune!" ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím, jak se k tomuhle dokumentu postavit. Nevím totiž, jestli prezentuje Jodorovského jako ambiciózního, megalomanského a možná až šíleného umělce nebo spíš jako egoistického maniaka, jehož plány byly tak monstrózní až z nich nic nakonec nebylo. Alejandro měl geniální vizi, udělat nejzásadnější film všech dob, na motivy Herbertovy Duny, film s posláním, měnící myšlení lidí. Přesvědčil na tu dobu největší a nejšikovnější umělce jako byl Giger, Dali či Mick Jagger, udělal obrázkový scénář o několika tisíci stránkách a nabídnul to všem studiím. Překvapivě se to všechna filmová studia do jednoho zalekla z megadíla nic nebylo. Je celkem dramatické pozorovat Jodorovského, jak o sobě sebestředně mluví jako o nepochopeném vizionáři, jehož záměr a plány zůstaly podceněny, nepochopeny a zároveň ho vidět i po tolika desítkách let zlomeného tím osobním neúspěchem. Na druhou stranu vysoké cíle často znamenají drsný pád, takže zatímco Jodorovsky plánoval nesplnitelné, jiní režiséři s menšími nároky vesele točili zásadní a v té době realizovatelné věci jako byla třeba Vesmírná odysea nebo Alien. Tak či onak, je drsné vidět, že spousta nápadů (a bylo jich určitě desítky) obsažená v obrazovém scénáři byly bez ostychu vybrakovány a použity v jiných dílech jako autorské, přestože o jejich původu existuje nepopiratelný důkaz... Tohle je opravdu nevšední bizarní dokument pro všechny filmové a především sci-fi fanoušky! ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama