Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Recenze (330)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto šokoval, ne svým dějem, ani scénama, ale představitelem hlavní role, Orlandem Bloomem. Tohohle kluka jsem měl vždycky za někoho koho do Hollywoodu závalo tornádo, akorát před kameru v době natáčení. Ovšem tady mě chlapec jeden ušatej svým výkonem naprosto smazal, Pryč je hezounek co před kamerou umí ukázat leda tak zuby a oči. Tady nastupuje chlap s kruhama pod očima, kterému člověk ve tváři čte "život se mnou nesral a já s ním taky ne". Detektivka není až tak napínavá jak jsem čekal, protože pátrání brzy začne mířit mezi mocipány, takže sledujeme spíš hodně urputný boj posledních jihoafrických skautů s gaunerama všeho druhu. Dvojice detektivů je učebnicově odlišná, ale samozřejmě skvěle se doplňující. Film nějak nerozvijí jejich vzájemný vztah ani se nedloube v minulosti, ukazuje jen to co musí, aby divák chápal a současně se nenudil. Je to docela dobrej matroš, ale to hlavní je tady pro mě opravdu Orlando Bloom, když nepočítám první minuty, kdy jsem ho nepoznal, tak mě tady bavil od začátku do konce. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Parádne postavy a parádne hrajúci herci (áno, aj Orlando v úlohe chľastajúceho depresáka) v parádnej kriminálke, ktorá parádne využíva prostredie Južnej Afriky - kontrast medzi slumom a boháčskymi štvrťami, rasová nenávisť, drogové gangy, ozveny apartheidu... Je tam všetko a všetko dáva zmysel. Je to miestami veľmi brutálne a fungujú tam osobné roviny, akčné scény (možno len to brokovnicové skoro-westernové finále mohlo byť ešte mäsnatejšie), ba dokonca aj emócie. Luxusný luxus. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase konečně solidní francouzská kriminálka, která ale pro změnu s Francií má hodně málo společného. A to především proto, že se celá odehrává v Jižní Africe a jejich okolních zemích. Drsná každopádně je, což je dobře. Škoda jenom, že je drsná hlavně ze začátku a postupně hodně výrazně zvolňuje. To zvolňování nicméně pořád vyrovnává fakt, že Orlando Bloom je zde opravdovým hercem, co předvádí naprosto bezprizorní výkon, který byste do něj nikdy předtím neřekli. Zulu je tak pro mě absolutně specifickým filmem s originálním názvem, na který jen tak nezapomenu hned z několika důvodů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $2,497,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Filmové témy z oblasti Afriky alebo ako v tomto prípade priamo z Juhoafrickej republiky takmer vždy zapôsobia, nechajú diváka zamyslieť sa nad tým aký rázny zásah nad tamojším obyvateľstvom tam zanechala ruka belocha, samozrejme väčšinou sú filmy ohľadne republiky JAR tématický nasmerované smerom okolo Mandelu, tu to je iné, ide o čistokrvnú detektívku, poctivo dravú a ukrutne drsnú, z gradáciou až do konca vyšperkovanú, herecky výborne zahranú a dokonca ani taký poväčšinou kariéry neviditeľný Orlando Bloom sa tu nestratí a podáva možno svoj najlepší herecký výkon, akosi moc dobre mú daná úloha ochlastaného policajta sadla. /90%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Syrová a velmi autenticky vypadající variace noir detektivky z Jižní Afriky. O to zajímavější je ta okolnost, že ji natočil Francouz a do hlavních rolí obsadil dva známé americké herce. Specialista na krimižánr režisér Jérôme Salle natočil opravdu strhující film v ryzím klasickém dějovém rámci, držící se žánrové šablony. Detektiv outsider, tak trochu lidská troska mající problém s autoritami, se svým životem i přístupem k práci (překvapivě přesvědčivý Orlando Bloom) a jeho starší parťák pokoušející se jít nelehkou cestou Mandelovského principu odpuštění (znamenitý Forest Whitaker a jeho minimalistické mimické výrazivo). Velkou předností je vývoj postav a postupné odkrývání toho, co si sebou nesou z minula. Přidanou hodnotou je ovšem zasazení do kontextu prostředí, v němž chcete-li porazit prohnilý systém, nesmíte se držet západní etiky, nýbrž naopak musíte vzít spravedlnost do vlastních rukou a bojovat prostředky, které používá druhá, zločinecká strana. Vjem autenticity je podpořen silnou mírou naturalismu, explicitně zobrazeného násilí, stejně jako treba použitím mixu angličtiny, slangu a afrikánštiny. O tom, že dědictví apartheidu je velmi bolestivé a jihoafrické společnosti se s ním nepodařilo vypořádat ani po jeho svržení, se jistě dá natočit klasické drama, nápad zasadit do tohoto kontextu temně detektivní žánr se jeví jako velmi funkční. Stejně jako propojení života ve slumu s prací policie na rozkrývání případu vražd. Svou syrovostí a atmosférou mi to připomnělo nejspíš brazilské opusy Město bohů či Tropa de elite. Tohle je jeden z nejlepších počinů v tak hojně zastoupeném žánru z celého minulého roku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory prosluněnosti hutná kriminálka na pomezí noiru a moderní severské školy, která těží a zároveň i trochu dojíždí na nastavování zrcadel důsledkům a pohrobkům apartheidu. Těží ve smyslu, že to díky tomu není jen další tuctová syrová žánrovka "o nějakých hrůzách". Dojíždí ve smyslu, že tvůrci v závěrečné třetině tlačí na pilu "přesahovitosti" přes míru toho, co ještě klasické žánrové mantinely snesou. Nebyl by to problém u Města bohů, Elitní jednotky či Metro Manily; to ovšem nejsou hlavně a především temné kriminálky držící se zuby nehty všech (ne)psaných žánrových pravidel. PS: Kdo by to byl řekl, že zrovna Bloomovi tak sedne role vagabundí macho policejní trosky? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný thriller, který se s tím moc nemaže. Zasazení děje do Kapského města je velice atraktivní. Divná angličtina v kombinaci s afrikánštinou působí cizokrajně a neotřele. Děj je zajímavý, jen mi to chvílemi přišlo tak nějak urychlené, nebo možná nešikovně sestříhané. Forest Whitaker i Orlando Bloom podávají fakt dobrý herecký výkony. Hlavně Orlando obsazenej proti typu mi utkvěl. Furt tam chlastá, kouří a fuckuje, že by se za to nestyděl ani Joe Hallenbeck. Akorát mi přišlo úsměvné, že s takovou životosprávou ukazuje vysekané tělo antického boha. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAHLE DĚVČATA JSOU JEN ŠPIČKOU LEDOVCE…“ /// Taková klasika: nalezení těla rozjebaný mladý holky, nesourodá vyšetřovací parta, problémy Zulů (nejen) v Khayelitshii… no půl hoďky jim trvá, než mi maj co říct. (Aspoň mám čas sledovat, jak si vede metrouš Orlando mimo svoji profláklou filmovou mísu.) Lehce mi to připomíná ten australskej Mystery Road, ale tady se naštěstí pátrání stává víc a víc zajímavější (možná že díky prostředí), příběh nabírá na tempu (tady asi zásluhu slízne autor předlohy) a všechno je to takový … uvěřitelný. Nikdo nemá lobotomii, nasranej negr je prostě nasranej negr, kterýmu když dáte do ruky brokovnici, dokáže zrobit řádnej kus spravedlnosti. I kdyby při tom měl přeběhnout Kalahari. Nevím, jestli bych se na to mrknul znova, ale pro jednou je to víc než ucházející krimi, navíc s konspiračním a politickým podtextem. Takže přivřít oko... A Orlando? Neříkám tak ani tak (a na moje slova dojde…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal Caryl Férey, číst nebudu. 2.) Zajímám se o etnický zbraně. 3.) Thx za titule ,,tibi7001“ (alias ,,adams701“). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neměl žádná očekávání, netušil jsem do čeho jdu, tak jsem mile překvapen. Orlando Bloom a Forest Whitaker je zde sakra povedená dvojka, oba dva zde odvedli slušné herecké výkony, prostředí ve kterém se film odehrává je správně znepokojivé, drsné a realisticky natočené, potěší i slušná akce a poměrně vysoká brutalita. Nenudil jsem se ani minutku. Doporučuji. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nečakané a teda o to príjemnejšie prekvapenie. Ostrá akcia, hardcore nápady (ľudožravé prasatá, masové hroby detí...), vynikajúci vizuál, perfektná akcia a brutálne dobrá buddy dvojka Orlando Bloom/Forest Whitaker. Režisér s ničím nestráca čas (takže to, že má niekto rakovinu, sa nedozvieme z trojminútového dialógu, ale tak, že si dá dole šatku a pod ňou nemá vlasy). Bohužiaľ, hoci prvú hodinu som bol nadšený, v druhej sa to troška pokazilo. Náhody sa na seba začnú navršovať až príliš podozrivo, snímka stráca tempo a zaskočili ma tiež problémy v scenári (jazdkyňa nemá pre dej zmysel a zaujímavé je tiež to, keď sa Orlando chce dostať zo sídla SBS, je mu zablokovaná čipová karta, skúša ju k skeneru priložiť 4 razy a keď sa mu to nepodarí ani na štvrtý, skúsi to ešte piaty a dvere sa otvoria). Napriek tomu je Zulu sugestívny zážitok vďaka živelnej réžii, naliehavej atmosfére a super hercom. Po jeho dopozeraní som mal – napriek všetkým tým temným, strašným veciam, ktoré sa tu stali - dobrý pocit a cítil som sa „naplnene“. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Foresta jsem měla vždycky ráda a Orlando tady byl výborný. Na mojí letoru bych byla umírněnější v těch vyhrocených scénách, ale jinak jsem se vůbec nenudila. Je to stejně zajímavé, že i takovým lumpům jako je Brian, který jím bezesporu v soukromém životě byl, ve finále všichni fandíme a nedejcháme v momentech, kdy mu jde o život. Byla to zkrátka krimoška se vším všudy a rozhodně ho do průměru nehodím. Po herecké stránce a co se atmosféry týká, si to čtyřku zcela jistě zaslouží. Faktem je, že Francie mě tímto celkem drsným počinem překvapila. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle si Blooďák nechá líbit! Zulu je naprosto fantastická kriminálka, který snad nechybělo vůbec nic. Je tu dvojice detektivů, který nemůžou bejt od sebe odlišnější, a i přes jejich životní sračky jim to v týmu funguje. Rasová nenávist, drogové kartely, děvky - celá tahle špína krásně odráží prosluněné prostředí Afriky, kde slovíčko mír neznají ani z vyprávění od svejch babiček. Překvapila mě nejen míra brutality a explicitních záběrů, ale hlavně zjištění, že Orlando Blum se tady nekasá svym vyleštěnym chrupem a huňatym obočim, ale místo toho hraje. A hraje fakt dobře! Děj postupně nabírá na šílených obrátkách, takže je jasný, že hlavní dvojka si tu svou spravedlnost bude muset bránit po svym a to i za cenu nejvyšší. No, nebudu to okecávat: pokud jste neviděli, hnedka napravte. Pro mě dokonce lepší než příbuzná Elitní jednotka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Námět i scénář vlastně jen recyklují mnohokrát použité vzorce, které nepřekvapí, navíc vyústění je očekávatelné a při závěrečné scéně účtování s padouchy diváka napadne, že Whitaker si vzpomněl na účinkování Orlanda Blooma v Hobitovi a stejně jako Legolas nelítostně kosil skřety, jeho detektiv nastolí pocit zadostiučinění při potírání zla. Mimochodem, s postavou zahranou Orlandem Bloomem mám problém. Jeho neukázněný policista, ochlasta a děvkař mi není právě sympatický, což by nemuselo být na škodu, kdyby ovšem scénárista a režisér neusilovali o pravý opak a nesnažili se ho vymodelovat jako sympatického rošťáka. Od běžné žánrové produkce, kterou důvěrně známe především z americké výroby, se Zulu liší zasazením do exotického prostředí Jihoafrické republiky a především syrovým zobrazením brutálního násilí. Za sebe musím bohužel přiznat, že ani přítomnost mého oblíbeného Foresta Whitakera to na víc než 3 hvězdičky a 60 % celkového dojmu nevytáhne. Za realistické drama bohužel Zulu považovat nemůžu, na to se až příliš topí v žánrových klišé. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Drogy, všudypřítomné zabíjení a vyřizování si účtů, policie jako směšná a bezmocná skupinka divadelních ochotníků, kterým všichni házejí klacky pod nohy…tedy pokud jim rovnou neproženou kulku hlavou či kosmeticky mačetou neupraví jinou část těla. Zulu je kvalitní krimi, které možná neohromí originalitou zápletky (stejně jako hloupým klišé v podobě „oddaného“ zubaře), ale zpracování, prostředí, ve kterém se děj odehrává a hlavní dvojice vyšetřovatelů (tahle role Bloomovi rozhodně zvedne reputaci u nejednoho diváka) stojí za to. A vydařený je i konec, kterému předchází výborná „písečná procházka“; je poznat, že jde o evropskou produkci, ať už kvůli samotnému závěrečnému rozřešení či jeho nedoslovnosti (dokážu si živě představit, jak by film ukončili hollywoodští tvůrci). Za mě to budou solidní 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, co se děje ve stoce, nemůžete stát na břehu. Musíte do ní skočit i za cenu, že se stanete její součástí.. Drsná krimi na pozadí svědomí „duhového národa“, kde si každý v sobě nese nějaké to trauma a taky otázku, jestli byl větším zlem apartheid, či kriminalita, zakořeněný rasismus a rozevírání nůžek sociální nerovnosti spjaté s jeho koncem. Salle sice mírně poztrácí na naléhavé autenticitě zablouděním do sfér „vyšších zájmů“, ale neokoukanost prostředí a proti srsti diváka jdoucí noirové prvky plní funkci odpustku dokonale. No vida, Legolas sundá paruku, namaluje kruhy pod očima, párkrát ulízne z pleskačky a rázem si vykračuje na cestě vlastní herecké rehabilitace, nicméně na klub sira Laurence Oliviera bych to ještě neviděl.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Názov tohto filmu znie ako ďalších sto žánrových filmov a plagát vyzeral dosť bežne. Ale film? Film bol niekde úplne inde. Film, aké Hollywood len zriedka vyprodukuje. Vynikajúco rozohraná dráma, plná zla a ťažkých rozhodnutí, ktorá nepozná kompromisy. Za pár scén by si dokonca film zaslúžil aj viac ako päť hviezdičiek. Celkový dojem z filmu je však takisto výborný a nebyť pár dier v scenári a keby mal režisér za sebou ostrieľanú minulosť, určite by to dopadlo lepšie. Sklamanie však predčilo nadšenie. Režisér môže byť hrdý na prácu, ktorú tu odviedol, štýl použitia kamery v akčných scénach mi pripomenula majstrovské kúsky žánru. Videl som niekoľko filmov s Orlandom Bloomom a Forestom Whitakerom, ale tento film podnietil ich talent a ich vynikajúce herecké zručnosti naozaj rozkvitli. Nevidel som dobrý film celkom dlhú dobu, takže to bol pre mňa veľmi osviežujúci moment. Odporúčam všetkými desiatimi! 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na dovolenou do Jižní Afriky určitě ne. Ponurý, brutální thriller. Výborně zahraný, skvěle zrežírovaný. Klasická vyšetřovačka mrtvého bílého děvčete se zvrhne v jatka kombinující obchod s drogami s etnickým vyhlazováním. Dějí se tu hodně nepříjemné věci ke sledování (sekání končetin, kastrace psem), ale ještě děsivější je, jak vyrovnaně to ty postavy přijímají. P.S: Bloom by už měl brát jenom tyhle role. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavé krimi, které zavře pusu všem nepříznivcům Orlanda. Je vidmo, že to není žádné herecké prkno, jen mu role hodných slaďoušů nedaly příležitost se pořádně předvést - avšak v roli zarostlého, potetovaného detektiva s vnitřními démony opravdu zabodoval a já jen litovala, že nedostal ještě víc prostoru. Klidně bych se obešla bez jeho kolegy "zulu" Whitakera, který se v podstatě jen tvářil, jakoby mu uletěly včely. Opravdu velice špatný výběr herce. Kromě toho to trochu kazí zmatenost a necelistvost příběhu a především zběsilý střih. Jinak je film opravdu originální a kdyby se mě někdo zeptal na něco podobného, pak mě opravdu nic nenapadá. Mimochodem Kapské město určitě nikdy nenavštívím, ale místy je vážně nádherné. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Odvážný počin Frantíků, kteří si drží své typické trademarky tvrdé, syrové a přímé kriminálky a nebojí se občas i trochu experimentovat (exotická JAR). Místy velmi tvrdý a explicitní blood fest, který je ale bohužel zábavný především svojí formou a stylem, potažmo pak hereckými výkony. Scénář je příliš jednoduchý a obyčejný. Potěší překvapivě sehraná dvojice Whitaker/Bloom. Specielně druhý jmenovaný vytváří svojí postavou věčně nalitého a ucamraného poldy pravý opak své dosavadní herecké kariéře a mám pocit, že si to docela užíval. ()

Reklama

Reklama