Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

klerik 

všechny recenze uživatele

Ak máte radi temné atmosferické kriminálky, Zulu je presne pre vás. Téma genocídy je do príbehu votkaná bravúrne nenásilne, postavy sú skvelo prepracované. Vzhľadom na rišenie väčšieho problému než sú "len" vraždy, pôsobí film miestami komerčnejšie (triler o boji proti korporácii) - než SEDEM alebo INSOMNIA, ale ako celok dopĺňa Zulu túto dvojicu dokonalo... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle stoka je proklatě zaneřáděná nechutným odpadem všeho druhu. Hlavně tím lidským. Jihoafrická republika v temném podání neláká k cestovatelskému poznávání, země plná loupeží, vražd policistů, znásilňování nezletilých dívek a dětí, potíží s regulací zbraní, jakoby už dávno zapomněla, jaké hodnoty by měla ctít. Tvůrci v ní vypráví poměrně solidní detektivku, která se sice drží žánrových šablon, ale předkládá velmi slušné charaktery. Ať je to chlastající troska Orlando Bloom, který dá klidně pěstí šéfovi nebo bývalé ženě, nebo minimalisticky znamenitý Forest Whitaker, z něhož naléhavost přímo čiší. Jejich vývoj je moc fajn sledovat, velkým plusem je samotné prostředí slumů a špinavých ulic v nemocném systému, ve kterém umírají děti a gangsteři jen tak mimochodem usekávají ruce poldům. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, co se děje ve stoce, nemůžete stát na břehu. Musíte do ní skočit i za cenu, že se stanete její součástí.. Drsná krimi na pozadí svědomí „duhového národa“, kde si každý v sobě nese nějaké to trauma a taky otázku, jestli byl větším zlem apartheid, či kriminalita, zakořeněný rasismus a rozevírání nůžek sociální nerovnosti spjaté s jeho koncem. Salle sice mírně poztrácí na naléhavé autenticitě zablouděním do sfér „vyšších zájmů“, ale neokoukanost prostředí a proti srsti diváka jdoucí noirové prvky plní funkci odpustku dokonale. No vida, Legolas sundá paruku, namaluje kruhy pod očima, párkrát ulízne z pleskačky a rázem si vykračuje na cestě vlastní herecké rehabilitace, nicméně na klub sira Laurence Oliviera bych to ještě neviděl.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Byla umlácena pěstí......... Smutný, brutální krimi snímek z Jižní Afriky. Jeden z těch příběhů, kde Forest Whitaker dokázal, že umí hrát. Role mu velmi padla a bral ji vážně. CITÁT - Některé věci se neodpouštějí snadno.......... Když už si divák myslí, že se nemůže stát nic horšího, přijde další rána. Příběh je čím dál více brutálnější a smutnější. Škoda hudebního doprovodu, moc neladil, chtělo to trochu něco jiného, ale to se mi to radí, že? CITÁT - Jdeš pozdě........ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jméno režiséra ve mě příliš nadějí nevzbuzovalo. Largo Winch totiž nepatří zrovna mezi skvosty ani v rámci svého žánru. Nicméně tady Salle velmi překvapil. Zulu je zprvu obyčejnou kriminálkou, kde dvojice detektivů vyšetřuje vraždy mladých dívek, které se posléze provážou s mizením malých dětí, kterých jsou slumy Kapského města plná a ony nikomu nechybí. Ale jak postupně rozplétají pozadí případu, dostávají se hluboko do minulosti, která sahá až do období apartheidu. Tohle má všechno, co má správný krimi-thriller mít. Napětí, akci, příběh, dostatečný počet brutálních sekvencí a navrch výborně napsané postavy. Jasně, někdo může namítnout, že dva odlišní detektivové, kdy jeden chlastá a má osobní problémy, zatímco druhý je zcela oddán policejní práci, jsou ohraným klišé. Jenže na tomhle poli už se těžko dá přijít s něčím originálním. Takže v drtivé většině záleží na tom, jak se svými postavami naloží herci. Forest Whitaker zahrál tak, jak jsem očekával. Nebyla v tom žádná virtuozita, ale v případě tohoto herce se vždy můžete spolehnout na poctivý a uvěřitelný výkon. koho jsem se obával, byl Orlando Bloom, o jehož schopnostech mám dlouhodobě nevalné mínění. Nicméně tady se vytáhl a chlastem zřízeného policistu zahrál až neskutečně. Nikdy bych neřekl, že by mu podobná role mohla sednout. Z mého pohledu je to jeho nejlepší výkon. Dost dobře nechápu, že Zulu prošel kolem našich distributorů bez povšimnutí. 95% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Výraz ZULU predstavuje Bantu ,etnickú skupinu v južnej časti Afriky. Zároveň sa jedná o najväčšiu etnickú skupinu v Juhoafrickej republike s počtom príslušníkov 10 – 11 miliónov, z ktorých väčšina žije prevažne v provincii KwaZulu-Natal. Menšie skupiny žijú aj v okolitých štátoch, ako Tanzánia, Mozambik, Zambia či Zimbabwe. Bantu etnické skupiny je všeobecné označenie pre 300 – 600 etnických skupín žijúcich v Afrike, ktorých spoločným znakom je, že používajú niektorý z jazykov, patriacich do jazykovej skupiny Bantu (Niger-Kongo jazyky). Provincia KwaZulu (Kwa v preklade znamená "miesto pre") bola pre Zulu-ov vytvorená v roku 1970 počas apertheidu, kedy boli stovky tisíc Zulu-ov, žijúcich vo vlastných príbytkoch v Juhoafrickej republike, týchto majetkov zbavení a násilne presunutí do "bantustanov", území vyhradených pre obyvateľov čiernej pleti, v KwaZulu. (Bobek15)
  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama