Reklama

Reklama

Námluvy

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1961, 23 min

Režie:

Martin Frič

Předloha:

Anton Pavlovič Čechov (povídka)

Scénář:

Martin Frič

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Obsahy(1)

Televizní zpracování slavné Čechovovy povídky. Na námluvy ke statkáři se dostaví jeho soused. Rád by za ženu jeho dceru. Než ale nápadník osloví dceru s nabídkou, rozhovoří se o svém majetku, do něhož patří i Volí loučky. Dcera však opáčí, že každý ví, že Volí loučky patří jim. Hádka vyvrcholí urážkami a odchodem nápadníka. Když se však dcera dozví, že právě přišla o ženicha, nutí otce, aby se muž vrátil. Sotva se však nápadník vrátí, dojde k další rozepři, tentokrát o kvalitu psa. A tak nakonec otec námluvy urychlí, s poznámkou, že tu začíná to pravé rodinné štěstí... Komediální miniatura režiséra M. Friče se skvělými hereckými výkony Jana Pivce (otec), Vlasty Chramostové (dcera) a Ladislava Peška (nápadník) vznikla podle předlohy A. P. Čechova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Babička tetičky, dědeček tatíčka, Ugadaj a Otkataj, Volí loučky a tento. K tomu ještě hučení v uších, tlukot ve spáncích, bušení srdce a tomu podobně. Drahý je nám princip. Námluvy jsou dokonalým příkladem toho, jak lze vytvořit naprostou bombu, i když máte jen 20 minut, tři herce a jednu místnost. Vytknout není co. Perfektní Čechov, perfektní obsazení, perfektně zahrané. Díkybohu za takovéto perly! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ač krátký je tento klenot tehdejší televizní zábavy tak je stále krásnější a krásnější a především stále svěží. Jednoduchá zápletka, nádherné dialogy, především ta o "Volích loučkách" kdy Jan Pivec svým typickým způsobem a především svou typickou mluvou zcela rezolutně a zřetelně po Pivcovsku rozhodl že "Volí loučky" jsou naše holenku a basta ! Tedy Pivce a Chramostové. To nemělo obdoby, něco humornějšího jsem do té doby neviděl. Skvělý výkon téměř na pokraji všech svých sil podal i nápadník a uchazeč o ruku paní Chramostové Ladislav Pešek, nikdy taktéž nezapomenu na ten jeho kolaps a jeho následné zkříšení:-)) Mě nezbývá než vřele doporučit každému kdo ještě neměl tu čest a tento inscenační televizní klenot neviděl. Za 5* bez debat. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pivce miluju, Peška mohu, Chramostovou chci, ale co platno, o 34 let později vznikne nová verze se Slováky, které se toto klasické provedení naprosto nevyrovná. Tamto je úplně jiný level, arci tu máme co do činění s dobově daným způsobem hraní, což zase ale nepodmiňuje, že Chramostová hraje svou postavu jako semetriku, Pešek se typově nehodí a celkově nemáme moc dojem, že jsme na matičce Rusi. Ostatně sláva Ukrajině. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bušení srdce, hukot ve spáncích, babička naší tetičky, Volí loučky a tak podobně. Fantastický herecký koncert Ladislava Peška, Jana Pivce a Vlasty Chramostové. Soudobé vedení činohry pražského Národního divadla tuto Čechovovu komickou jednoaktovku bohužel nikdy neuvedlo a tak zůstala zachována alespoň v televizním provedení, které je ovšem v každém ohledu nedostižné. Šampaňské! ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná mikropovídka o námluvách v jedné ruské měštanské rodině, vzniknuvší podle scénáře Martina Friče a pod režijní taktovkou téhož. Předlohou byla hra Antona Pavloviče Čechova. Pro zajímavost, tento snímek získal v r.1962 v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší komedii. Naprosto geniální dialogy svědčí o tom, že právem!! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama