Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 2
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Ve scéně , kdy jde paní Palachová na nádraží , projíždí právě vojenský vlak , který veze tanky . je nemožné, aby to v r. 1969 byly tanky typu T-34 ,

votan99

votan99 (hodnocení, recenze)

Nebyla chyba respektive rozdíl taky to, že v televizi vystoupila ta jeho holka s prohlášením, že Palach vyzývá k tomu aby to ti další nedělali? Nepamatuju si, že bych něco podobného viděl, naopak to byl ten rozhovor přímo Palacha s doktorkou, kde tohle říká on sám. A v tom filmu to vyznělo tak, že to měl být jakože nátlak ze strany VB, potažmo StB na tu holku, aby to přečetla.

Jinak já to mám přesně opačně než Zabiak, Palachův osud mě nechává chladným, za mě to prostě není normální čin a vyzdvihování toho v dnešní době je zbytečný už jen proto, že to může inspirovat nějaké frustráty dnešní doby nespokojené s tím jak žijou (pozor, tím neříkám, že Palach byl frustrát, jen že to někoho může inspirovat. Palachův čin má nějaké pozadí, které je už v dnešní době nesrovnatelné). Ale tenhle film mě vtáhnul, možná proto, že se tolik nevěnuje jeho osobě a osudu jako spíš tomu co se dělo potom, potažmo Novému a tomu soudnímu procesu.

24online

24online (hodnocení, recenze)

Docela by mě zajímalo v čem je Hořící keř jiný než například film Věčný žid, který na zakázku objednal Joseph Goebbels.

Pro takový film nemá ČSFD kategorii, tohle není jen obyčejný odpad, to je odpad nebezpečný a toxický.

na příspěvěk reagoval ComicBookGuy

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Eldrick

Však to není dokument. Nikde není psáno, že přesně takhle do puntíku to bylo. Jde o filmové zpracování podle slutečné události. Ale když se třeba podíváš na fotky z pohřbu Jana Palacha a na fotky z filmu, jsou až mrazivě podobné.

Eldrick

Eldrick (hodnocení, recenze)

Ruku do ohně, že scény matky ve vlaku a u trafiky s fotkama spálený mrtvoly Palachy se ve skutečnosti nestaly.

na příspěvěk reagoval troufalka

Zabiak

Zabiak (hodnocení, recenze)

Tenhle film se mi vůbec nelíbil, nevím proč, ale fakt mě to nechytlo. 

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Souhlas. Informace je třeba ověřit, jít po zdroji, podívat se na to ze všech stran. Otázkou je zda mohl někdo krevní test zmanippulovat (stačilo nabrat krev nějakému opilci a vyměnit.) Netvrdím, že to tak bylo. KAždopádně ho Agnieszka uvádí v titulcích jako jednu  osob, které je film věnován.

Pokud bys narazil na něco zajímavého, dej mi prosím vědět, klidně do vzkazů.

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

troufalka

Ten článek jsem doteď nečetl (díky za odkaz). Vím, že kolegyně o článku mluvila a kritizovala ho, protože vychází pouze z jednoho pramene. To je vždycky ošemetná věc, protože práce historika by měla porovnávat mnoho pramenů a dělat syntézu. Kolegyně vychází také ze vzpomínek lidí, z materiálů jiných archivů a z dobového tisku (samozřejmě ke všemu přistupuje kriticky). O Plockovi mnoho nevím, jen to, na co jsem náhodou narazil a co jsem slyšel. Pokud byl ve stavu hluboké opilosti, jak autor tvrdí, tak mi přijde divné, že by ušel přes náměstí takovou dálku bez povšimnutí, koupil v obchodě hořlaviny, napsal vzkazy, stál během činu a pak ještě říkal těm, co ho hasili a převáželi do nemocnice, že to dělá z politických důvodů a prosil je, aby z něho neudělali opilce, že měl jen něco na kuráž. Kolik měl v krvi konkrétně nevím (2,97 je tedy objektivně dost), jen jsem slyšel, že to bylo dle rozborů málo, ale materiály jsem neviděl a tohle mě dost překvapuje (když si to člověk neověří, tak vypadá jak blbec = zde je to vidět na mě v praxi :-D ). Každopádně pár hodin po převozu do nemocnice jej vyslýchali příslušníci VB (zapálil se v 18:10 - ve 21:00 byl výslech, pokud vím). Ti uváděli, že působil střízlivě a mluvil s nimi souvisle a srozumitelně navzdory svému zdravotnímu stavu. A tvrdili to i potom, co Doubka vyhodili. Tak nevím. Kolegyně říkala, že soudě dle svědectví lidí, kteří Plocka znali, zcela jistě alkoholik nebyl. Těžko říct ... ale až někdy budu v ABS, tak se na to určitě podívám. Pamětní desku byl Plockovi v Jihlavě v roce 1990 odhalit Dubček. Je to takové memento pro proreformní komunisty.

na příspěvěk reagoval troufalka

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

Kobain

bývalý bolševik = modrý pták to mi přijde mnohem pravděpodobnější (přinejmenším bývalý funkcionář SSM = modrý pták). Studenti se sjednotili sami, na to nepotřebovali Havla ... naopak ti spíš z Havla byli smutní, protože nikdy nebyl dost radikální a všechno chtěl řešit smírnou cestou domluv, a tak nerad šel do stávek přes zákazy úřadů, na což studenti kuráž měli.

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Kobain

Ještě jednou - tohle ke diskuze k filmu. Pokud chceš rozebírat bolševiky a a jakýkoliv ptáky včetně těch modrý, můžeš si založit vlastní diskuzi.

Kobain

Kobain (hodnocení, recenze)

Když si vzpomenu jak za komunistů rudí upozorňovali na hrozbu zpoza hranic, tak to vlastně bylo s amerikou 50:50. Amíci zase nadávali na komunismus a antikomunistická propaganda tam byla horší než tady ty řeči proti americe. Hesla jako zastřel si svého komunistu byly v usa hodně běžný......

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Tohle znáš?

Myslím si, že mezi disidenty byl Plocek hodně známý, ale k věřejnosti se toho nedostalo tolik. Ale nevěnovala jsem se mu tolik jako u Jana, nemám nastudované dokumenty, podívám se na něj. Nicměně v titulkách filmu se objevil stejně jako jméno Ryszarda Siwiece. Věnování bylo na závěr.

na příspěvěk reagoval Ravi

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

troufalka

Evžen Plocek byl zvláštní tím, že jeho čin se dobové propagandě podařilo ututlat a znevážit, přestože mu na pohřeb přišlo téměř 5 tisíc lidí. Byl proreformním komunistou, který těžce nesl okupaci, ale hlavně začínající normalizaci. Byl to vysokoškolsky vzdělaný inteligentní člověk, ale začal od píky jako dělník v pravém slova smyslu. Byl to otec od rodiny, ale hlavně odborář, což, si myslím, určovalo jeho vnímavý pohled na neblahé změny, které se děly, a kterým nikdo nedokázal nijak čelit. Kór v Jihlavě (jedno z komunisty nejprolezlejších měst v ČR ve své době - za své hovoří tamní obchoďák uprostřed středověkého náměstí, hrozný paskvil). Co vím, tak před činem si dle svědků dal dva panáky na kuráž a stoupl si před radnici. Protože ale byla na náměstí zrovna pouť, tak si mnoho lidí jeho činu ani nevšimlo. V těle mu pak našli malé množství alkoholu, dle rozboru to bylo jen velmi málo na to, aby byl pod nějakým vlivem a prý tedy musel hodně trpět. Přesto, když se zeptáte dnes nějakého jihlaváka na Plocka, tak řekne, že to byl jen ožrala, nebo psychopat. Propaganda udělala své, bohužel, a nosíme to v sobě dodnes. A zatímco komunistická inteligence šla v tu dobu pomalu od válu, lidé, kteří neuměli ani do pěti počítat, přebrali otěže během normalizace. Poláci mají Ryszarda Siwiece, jehož čin zůstává v tomto směru výjimečný, ale právem. On se upálil v září 68 na stadionu plném lidí, kde byli přítomni i nejvyšší představitelé polské komunistické strany (viz pro otrlé). Přesto si jeho činu všimlo jen málokdo, protože to udělal uprostřed tribun. Během momentů, kdy stál a hořel, se jej ostatní snažili uhasit, ale on je odstrkával pryč, křičel na ně, aby jej nechali být, že protestuje proti okupaci Československa a pokaždé si stoupal zpět doprostřed volného prostoru, který se kolem něj utvořil. Byl to první člověk vůbec, který takto protestoval - vysokoškolsky vzdělaný, měl pěti dětí. Předem natočil magnetofonový pásek a na stadionu měl aktovku plnou letáků. Poláci natočili o tomto pánovi dokument "Uslyšte můj křik". Polsko k nám mělo vždy velmi blízko, je škoda, pokud tam o Hořícím keři všeobecné povědomí zatím není, ale polští historici a další, co se zajímají, si to určitě ujít nenechali.

na příspěvěk reagoval troufalka

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Co si myslíš  oo Evženu Plockovi?

Díky za info, vždycky mě potěší, když se někdo zajímá o českou historii a dokáže napravovat, argumentovat, pokud někdo začně paušalizovat. :o)

U toho záznamu jsem si všimla, že je konec useknutý, ale poslední Janova slova byla "nepokračovat", myslím, že už byl unavený. Vcelku je to jedno, to podstatné už zaznělo.

Dneska jsem se dívala na polský filmový web, zdá se, že Hořící keř považují za zahraniční film, hodnotí ho kladně, ale zatím o něm všeobecné povědomí moc není.

na příspěvěk reagoval Ravi

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

troufalka

Navštěvuji Archiv bezpečnostních složek a kolegyně z Jihlavy psala článek o Plockovi, tak jsem byl zvědavý na Palachovy materiály. Jinak k tomu záznamu - v době, kdy Palach způsobil svým činem poprask mi nepřijde moc pravděpodobné, že by si StB nechala cokoli utéct. Obzvlášť když v roce 1970 případ pro kontrolu znovu přešetřovala a vyslýchala znovu i všechny svědky. Navíc paní doktorka předala nahrávky VB a ta je dala StB. Záznam, který dnes známe, pošel jejich rukama a zveřejnil ho tuším Radioservis. Paní doktorka a pan Tůma zjistili, že je tento záznam nekompletní a protože Janovi slíbili, že zveřejní pouze celý záznam bez úprav, tak se s Radioservisem, který zvukový záznam převzal od StB, soudili a vyhráli (viz zde). Takže dneska by měl být jen ten kompletní, ale ten nekompletní se mezitím tolik rozšířil, že sám nevím. Fáma, že je nekompletní ale trvá nadále. Nevím, zda paní doktorka kompletní záznam zveřejnila na internetu, ale určitě ho prezentuje při výstavách, apod. Stejné to bylo svého času i s archivními materiály k Rudolfu Slánskému. Ty se tolikrát přesunovaly a přeregistrovávali, že mnozí ztratili přehled, kde vlastně jsou a vytvořili dohad, že byly zničeny. Dnes víme, že jen nepodstatná část byla zničena, ale většina se dochovala. Bohužel fáma o zničených materiálech žije dál. Člověk si musí vše ověřovat, jinak je za blbce :-)

na příspěvěk reagoval troufalka

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

jhr

Drahoušku, tohle JE dskuze o filmu Hořící keř!! Pokud se chceš bavit o politice nebo o čemkoliv jiném, založ si vlastní diskuzi. Pláčeš sice pěkně, ale na špatném hrobě!

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Lidi, prosím, založte si vlastní politickou diskuzi!! Tohle už s filmem opravdu nemá nic společného! Díky za pochopení!

na příspěvěk reagoval jhr

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Jamón

Já jsem přesvědčený Marxista a to co tady bylo v minulosti se už nikdy v té samé podobě nevrátí to musí být každému jasné. 

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama