Reklama

Reklama

Banány na pokračování

(festivalový název)
  • Německo Big Boys Gone Bananas!* (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Těsně předtím, než se švédský dokumentarista a investigativní novinář Fredrik Gertten vydal do Los Angeles na světovou premiéru svého snímku Banány! (uveden na festivalu Jeden svět v roce 2010), dostal od organizátorů tamního filmového festivalu šokující zprávu. Film pojednávající o alarmující situaci nikaragujských dělníků pracujících na banánových plantážích společnosti Dole, kteří mají kvůli používání jedovatých pesticidů vážné zdravotní problémy, byl na poslední chvíli stažen ze soutěžní kategorie a není vůbec jisté, zda bude promítnut. Právníci Dole, jedné z největších nadnárodních potravinářských společností se sídlem v USA, totiž rozeslali organizátorům festivalu, všem jeho sponzorům i americkým médiím výzvu, v němž nařkli autora dokumentu ze lživých obvinění a celý snímek označili za podvod – aniž ho vůbec viděli… Švédský dokumentarista se přesto do Los Angeles vypravil a zahájil zde boj za svůj film. Napínavé drama o nerovném boji s vlivnou nadnárodní společností přináší znepokojivé zjištění, že i v „nejdemokratičtější zemi světa“ není svoboda slova zdaleka samozřejmostí. (Jeden svět)

(více)

Recenze (10)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi detailně zmapovaná kauza týkající se (ne)uvedení dokumentu Bananas!* nejen v amerických kinech. Je vidět, že nejlepší příběhy píše sám život. Sled událostí totiž dopomohl ke vzniku velmi sugestivního filmu, k jehož kladům patří zejména to, že dané události byly zaznamenávány "tady a teď", nebo krátce poté (nešlo tedy o žádnou rekonstrukci či převyprávění již proběhlého). Gertten a další vlastně musejí Dole poděkovat za to, že jim dopomohlo vytvořit další, vynikající dokument, který ukazuje, že i jednotlivec či malá skupina má v dnešním, sociálními sítěmi propojeném světě proti velkým korporacím šanci uspět. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Lepšie sa žije so zlým svedomím, než so zlou reputáciou". Všetko čo chcete vedieť o boji "Dávida s Goliášom", ktorý sa jedného dňa rozhodol, že pichne "klackom" do osieho hniezda. Inak len tak mimochodom, to že sú médiá (obzvlášť americké) skorumpované, aby prezentovali "pravdu" podľa zásluh (kde sú hodnoty, tam je "láska"), ozaj si nespomínam, kedy som naposledy v nejakom obchode videl "Dole" banány. Nuž, každému podľa chuti priatelia. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Je super, že tenhle dokument vznikl, aby poukázal na určitý praktiky velkejch společností. Ale dívat se na to moc nedá, je to až moc ucamraný a chybí tomu sebemenší špetka humoru. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Svoboda projevu je globální záležitost. Svoboda projevu je vždy ohrožena, každý den na celém světě.“ „U svobody projevu jde o to, že se vztahuje na všechny. Dokonce i na „ty zlé“. Dokonce i na lidi, kteří ji chtějí zrušit.“ To, čo dokument ukazuje, má tendenciu vyhnať vás do ulíc, chuť presťahovať sa na inú planétu a písať protesty všetkým – od prezidenta až po Amnesty International. Zavrhnete navždy banány, všetky korporácie, znenávidíte demokratické inštitúcie a stratíte vieru v spravodlivosť. Takmer. Od tohto všetkého vás nakoniec uchráni nádej, že bojovať má zmysel. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Vítěz diváckého hlasování. Je vidět, že otázka svobody slova je vysoce aktuální. Příjemným překvapením byla reakce švédských poslanců. Jak by to asi dopadlo u nás? A nenapadlo takhle firmu Dole, že by bylo daleko užitečnější, kdyby ty peníze, které vrazí do právníků a PR agentur použila na lidštější způsob obchodování. Tady je na jedné straně spousta lidí, která fandí filmu a svobodě slova, a na druhé straně firma, která se snaží zadupat jakoukoliv negativní zmínku, namísto toho, aby se soustředila na pozitivní stránky. Určitě řada těch slušných lidí pro firmu pracuje. Jakou máme šanci se tomuto molochu vzepřít? Vítězství Davida je krásným happyendem. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Vyrazit s Banány na filmový festival v Los Angeles byl určitě skvělý a odvážný nápad. Že tvůrci nečekali takovou odezvu (od dotčené firmy) je ale na pováženou. Téměř mýtické vyprávění o Davidovi a Goliášovi (ve filmu přiznané), které vyústilo v bezmála dokonalý happyend (chybí snad jen uvedení filmu v celoplošných amerických televizních stanicích s vysokou sledovaností). A v tom je možná jediná drobná slabina - vyprávění (i když z pochopitelných důvodů) je celou dobu jednostranné a i z řad přizvaných mediálních profesionálů nebývale přizvukující. Ano, fandil jsem režisérovi a partičce kolem filmu až do konce a podpora, kterou získali ve švédském parlamentu napříč politickým spektrem byla fascinující (zejména ve srovnání s naší garniturou, vůči které jsou jakákoliv podobná očekávání spíše z říše schizofrenní fantasmagorie). Ano, z hlediska mediální osvěty určitě záslužné seznámení s realitou. Ale určitá pachuť zůstává. Také proto, že při koupi banánů (ale v podstatě jakéhokoliv ovoce, zeleniny a potravin obecně), jsem velmi skeptický (a ve filmu zazní vzpomínka na aféru jiné firmy z nedávné minulosti) ohledně možných alternativ. A rada typu "najdi si svého farmáře" nebo nakupuj "fair trade" je s prominutím úsměvná. Zůstává tak příjemný pocit z kapky zadostiučinění v moři hořkosti. Někomu to možná stačí. Někdo přestane jíst banány. Někomu to je šumák. A systém jede v klidu dál... PS: Ad možnosti nových médií (zde z prostředí internetu vzešlé sociální kampaně): je bohužel stejná možnost využití k bohulibým účelům jako zneužití k davovému lynčování. Je to jen další prostředek - médium... ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Urcite co nejdrive zkouknu i predchozi dil ale tento zapas Davida s Goliasem je jen malicka kapka v mori nechutnosti a dezinformaci velkych korporaci. ()

petr.al 

všechny recenze uživatele

Šlápnete-li na kuří oko nadnárodnímu potravinářskému gigantu, můžete dostat takovou ťafku, že se vrátíte zpět s botami od sněhu, banánem v ruce a Vaše vyhlídky do budoucna budou hodně ,,Dole." Nebo také ne. Pokud je ve Vašem arsenálu odhodlání, houževnatost, nebojácnost plus trocha toho pokakaného štěstíčka, tak s nějakým tím právníkem, sympatiemi a podporou veřejnosti ve své domovině (vč. poslanců!), nejenom že nepříznivé skóre srovnáte, ale i světe div se, vyhrajete. Dokumentů s tématy znečišťování, vykořisťování, plýtvání, drancování, pletichaření....není nikdy dost. Lidem, kterým tato témata nejsou lhostejná, ba co více, dokáží na ně upozornit, posílám velký dík. 4,4*. P.S. Filmové zpracování ,,Banánů na pokračování" je v jejich případě podružné, důležité je, že si po shlédnutí řeknete: ,,A kur.a, zase je třeba se nad sebou, nad námi zamyslet." ()

xx66xx 

všechny recenze uživatele

Klasicky scénář dnešní doby velké giganty jsi dělají co chtě zastrašuji ničí lidem životy jen aby měli co nejvíce nahrabáno. ()

Reklama

Reklama