Reklama

Reklama

Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka

(TV film)

Obsahy(1)

Jiří Krejčík (*1918) se ve svých třiadevadesáti letech vydává se svým synem kameramanem Jiřím Krejčíkem, ml. do Itálie. Putují po stopách první společné rodinné dovolené v létě roku 1968. Navštěvují Benátky, Cezenatico, Florencii, Řím a Vídeň. Na místech, kde děti kdysi objevovaly západ a rodina prožívala dramata okupace vojsky armád Varšavské smlouvy daleko od vlasti, režisér vzpomíná na své marné úsilí přesvědčit demokratický svět, aby nedopustil tragédii Československa. Rodina se tehdy pozvolna dostávala na cestu emigrace, dychtivě a v obavách očekávají zprávy z domova. Přicházejí rozporuplné informace i dezinformace. Režisér vzpomíná na období nacistické okupace i život v komunistickém Československu. Rodina řeší dilema jak dál. . . Až s odstupem mnoha desetiletí se dovídají, že v prvním týdnu okupace bylo usmrceno 100 Čechoslováků, 700 lidí bylo zraněno. V letech 1968 - 1971 emigrovalo více než stopadesát tisíc občanů. Pražské jaro neumlčely jen sovětské tanky. Ale k normalizaci přispěli i sami reformátoři kolem Alexandra Dubčeka. Normalizace připravila Československo o tvůrčí potenciál velké části inteligence, postupně na dvacet let změnila zemi opět v jeden velký koncentrační tábor s neprostupnými hranicemi, s komunistickými věznicemi a kontrolou médií i všech občanských aktivit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dramatická výpověď režiséra Krejčíka propůjčuje tomuto spoře natočenému filmu ráz zvláště závažné výpovědi, která evokuje osudovou dramatičnost těch vypjatých srpnových dnů i latentní normalizace. Někdy se zdá, jakoby tu ta tíž byla i dnes. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Citáty z dokumentu 2000 slov, ktorý napísal svojho času Ludvík Vaculík sa hodia sťaby riť na šerbeľ aj pre dnešnú slovenskú vládu. Okrem toho sa v dokumente mihne v spomienkach a na fotkách i môj obľúbený spisovateľ Angelo Maria Ripellino, tagže už len pre kombináciu týchto dvoch skutočností pod 80% ísť nemôžem. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Přes závažnost tématu není dlouhý dokument nic víc než domácí video. Dlouhá cesta s Jiřím Krejčíkem v čase a na cestách působí roztříštěně. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Krejčík umí sugestivně dramatizovat svůj život, což vyniklo v zachycení dramatické doby roku 1968. Zajímavé i pro pamětníky. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Málokdo mě dovede tak pobavit svým vyprávěním jako režisér Jiří Krejčík. Jeho osoba je zárukou dobré zábavy každého vzpomínkového pořadu. Tento dokument jsem viděl už dvakrát a podívám se zítra znova. ()

Reklama

Reklama