Reklama

Reklama

Ke světlu

(festivalový název)
  • Čína To the Light (více)
všechny plakáty
Čína / USA, 2011, 69 min

Režie:

Yuanchen Liu

Kamera:

Yuanchen Liu

Obsahy(1)

Čína patří dlouhodobě mezi největší producenty a zároveň největší spotřebitele uhlí na světě. Sedmdesát procent veškeré její energie pochází z uhelných elektráren. Odvrácenou stranu čínského ekonomického rozmachu nejlépe vystihuje situace v tamních dolech, kde každý rok zahyne při nejrůznějších nehodách asi dvacet tisíc horníků. Režisér Jüan-čchen Liou nás ve svém působivém snímku zavede do malé vesnice Kan-pa ležící nedaleko dolů Kchu-si. V hloubce 400 metrů pod zemí zde stejně jako jeho otec a dědeček pracuje mladý muž jménem Chuej. Dobře ví, o jak nebezpečnou práci jde, a tak když mu přes cestu přeběhne krysa, což je v Číně chápáno jako špatné znamení, nebere to na lehkou váhu a zůstane ten den raději doma. Mohl by totiž dopadnout jako další protagonista filmu, Luo, který kvůli závalu skončil před několika lety na vozíku. Jednotliví horníci nebývale otevřeně popisují riskantní práci v dolech, která je pro ně jedinou možností, jak uživit rodinu. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Technicky hodně mizerné, ale to vyvažuje hodnota sdělení - náhled ke kořenům čínského hospodářského zázraku, do všednosti proletariátu a konfrontace s nesmyslně působícím vertikálou města GuangZhou. Nejděsivější pasáž je krátký pohled do života továrních dělníků, kteří plní baterie pro Nokie. Z toho na mě dýchla bezmoc hraničící se slepou zuřivostí... Samozřejmě mám tu baterii v kapse. Vnímám tenhle hodně syrový kousek jako názornou ukázkou toho, jak funguje kapitalismus bez demokracie a na co s obavami poukazuje třeba Andrew Niccol v In Time. Není totiž jasné, zda je Čína odrazem minulosti západu nebo (řečeno se Žižkem) laboratoří, v níž se testuje naše budoucnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje, že v Číně jsou pracovní podmínky jako v Evropě v 19. a na počátku 20. století během průmyslové revoluce. Těch lidí, kteří v dokumentu vystupují mi bylo líto. Výrobky dnes mají malou trvanlivost, nebo je marnotratní Evropané brzo vyhodí a pořídí si něco inovativnějšího. Nicméně dnes, 9 let po natočení dokumentu se čínské platy skoro přiblížili těm našim a nová čínská generace je úplně jiná. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Technickým zpracováním pod úrovní maturitního videa pro účely plesu, výpovědní hodnotou nicméně ucházející. Hlavním "hridnou" je horník Luo a jeho rodina plus několik dalších postav na kterých se režisér snaží přiblížit nehostinné podmínky práce v uhelných dolech, rizika s ní spojená či nevalné zabezpečení rodiny v případě smrti horníka. Co bych pak chtěl vyzvednout jako stěžějní myšlenku filmu je touha a vidina rodičů v lepší zítřky jejich potomků, které se jim snaží zajistit našetřením financí na jejich vzdělání, které je jako jediné může vykoupit z tvrdého stereotypu dolů či fabrik a zajistit jim důstojnou budoucnost. Až si příště budu kupovat novou baterku do telefonu, asi si na te tenhle dokument vzpomenu. (Jeden svět Benešov - 30. 1. 2015) ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Vtip je v tom, že Čína je obojí. Odrazem minulosti i laboratoří budoucnosti. Zotročení dokonalé. A těží z toho čínský stát i globální kapitál. PS: Nokii mám taky. ()

Reklama

Reklama