Reklama

Reklama

Nedáme se umlčet

(festivalový název)
  • Švédsko Zero Silence (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V roce 2011 vyšli obyvatelé arabských zemí do ulic bojovat za svá práva. Tvůrci snímku zaznamenali několik příběhů mladých lidí, kteří už nedokázali déle mlčet. Film začíná v Tunisku, kde plamen arabského jara zažehl svým protestním sebeupálením Mohammed Bouazizi. Aktivní účastnice tuniských demonstrací Lilia vzpomíná na krvavé střety s policií a jako největší přínos revoluce označuje to, že se dnes lidé již nebojí svobodně vyjadřovat. Průběhem „twitterové revoluce“ v Egyptě provázejí tři známé egyptské tváře, blogger Wael, fotograf Hossám a novinář Imrán. Zdůrazňují roli, kterou sehrála nová média. Po protestech v Tunisku a Egyptě vyšli lidé do ulic také v Libanonu. Studentka Saja či mladá spisovatelka Rebecca připomínají, že v jejich zemi demonstranti požadovali po své vládě především ukončení vleklých náboženských sporů mezi křesťany a muslimy. Snímek dotočený v létě 2011 nabízí ucelený pohled na průběh revolucí ve třech různých zemích a ukazuje až překvapivě velké množství shodných rysů mezi jednotlivými protesty. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

klerik 

všechny recenze uživatele

Tématicky veľmi zaujímavé. Mne sa páčili predovšetkým ukázanie rozdielov medzi jednotlivými arabskými štátmi, resp. ich mentalitami. Je to však trochu lineárne a udalosti ma nedokázali strhnúť... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Když nebudu brát v potaz tolik obsahovou stránku věci na kterou se nahlíží pouze z jedné strany barikády a budu hodnotit filmařské zpracování a atraktivnost zobrazených událostí, tak mi ze Zero Silence vyleze velmi dobrý dokumentární snímek. O Arabském jaru se toho ve všech naších médií napsalo tolik, že si člověk musel udělat obrázek už i tak, ale film dokázal vnést do daného tématu i jistou dávku nových věcí. Orientuje se především na mladé lidi, kteří především bojují za svou budoucnost v zemi kterou milují, ale vydatně jim v tom pomáhají moderní technologie. A to především internet díky svým sociálním sítím. Jak z minulosti víme, tak dost podobnou situací si prošli i naše české země, teď nezbývá než čekat a sledovat další dění, jelikož událostmi z minulého roku vše teprve začalo. ()

Yesenka 

všechny recenze uživatele

Jednostranný pohled několika -Evropsky- smýšlejících mladých lidí na dění v jejich -muslimské- zemi. Doufají v demokracii a svobodu, hlavně tu slova a médii. Možná je to ale složitější, ne? ()

Reklama

Reklama