Reklama

Reklama

Indiánské inspirace

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Obsahy(1)

Herec Jaroslav Dušek a psychoterapeut Pjér la Šé'z, kteří se léta inspirují zejména kulturou Toltéků, jsou průvodci dokumentem o vlivu indiánů Mezoameriky na život v Čechách. Moudrost Toltéků podává Dušek s velkým vtipem a v souvislosti se stylem života u nás. Seznámíme se také C. J. Callemanem, švédským vědcem žijícím v USA, který se jako jeden z mála vědců zabývá podrobně mayským kalendářem. Ten je přesnější než náš a je charakterizován i určitými cykly, na jejichž základě je možné odvodit i vývoj naší společnosti. Zdeňek Ordelt, který dlouho pobýval mezi mexickými šamany, si získal jejich důvěru a posléze dostal i jejich zasvěcení do šamanské praxe. Seznamuje zájemce s významem a poznáním šamanů a vykonává šamanské rituály. Stále více si uvědomujeme slepé uličky překotného vývoje Západní společnosti, hledáme východiska, inspiraci. Nebývalý a celosvětový zájem o kultury indiánů svědčí o tom, že je v nich skutečně něco podnětného. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem duší indián, i když odmítám žít v nevytápěných pueblech, při skalpování se vždycky říznu do prstu a už poměrně dlouho si nemohu vzpomenout, kam jsem zakopal válečnou sekeru. Šamanské rituály i mírové soužití s přírodou mne však celkem zajímají, tak jsem věřil v sílu tohoto dokumentu, leč marně. Dostalo se mi pouze poněkud nesourodého mixu naznačených myšlenek, čtení z nečitelného mayského kalendáře a ukázek ze Čtyř dohod. Ono to není málo, ale chtěl mnohem víc. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zrozumiteľne podané dávne pravdy. Pre sídliskových Indiánov ale nič prevratné sa nekonalo. Teda hádam len to, že knihy o toltéckych múdrostiach a ich Callemanove vedecké interpretácie boli takto podané formou rešeršného krátkometrážneho dokumentu, čo je fajn, bo v knižnici sa dá potom sústrediť na iné :) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jardu Duška mám rád. Nejen jako herce, ale i jako člověka. Poslední dobou mám trochu dojem, že se začíná odchylovat od toho co většině lidí připadá jako normální, ale co je vlastně normální že... Pokud si chce někdo povídat s kamenem, prosím. Pokud mně tím neobtěžuje a jeho to nějak obohacuje a dělá mu to navíc dobrou náladu, proč ne. Na stotožněním se s dávnými pravdami a viděním světa Máyů, Toltéků a dalších nevidím nic špatného. A pokud to někdo bere jako náboženství, prosím. jsem toleratní člověk. Když chce někdo objímat stromy ať si je objímá. Chápu i to, že lidi potřebují v něco věřit a dnešní možnosti jsou složité komplikované a třeba křesťanská církev v tomto ohledu nabízí spostu celkem komplikovaných rituálů, které pro člověka s potřebou se k něčemu upnout mohou být až nepříjemné... Pak přichází jednoduchá náboženství starých kmenů a civilizací. Společenstev žijících s přírodou a v ní. Někdo tu kritizuje fakt, že tihle dnešní idiáni přijedou autem někam, tak si navléknou na sebe ponča a deky a v lůnu přírody Matky se stávají jejími dětmi.. Proč ne. Já mám rád vše kolem létání. Nejsem pilot, nebudu a přesto nosím v zimě tlustou leteckou bundu ,,berana'' s vysokým límce a nášivkou RAF na prsou. Nejen že je skvěle teplá, pohodlná a její válečný design je stále módní, ale cítím se v ní sakra dobře a trochu i jako ten pilot jímž bohužel nejsem. Vtipné na tomto dokumentu je to, že byl točen před rokem 2012, tedy dle Máyů rokem kdy měl skočit tento svět... :-) To se jaksi nestalo, takže asi ještě máme naději a nebo se v tom kalendáři jen obyčejně ,,sekli'' vždyť to byli taky jenom lidi... * * * ()

sator 

všechny recenze uživatele

Paráda..Zajímavé je co řekl Calleman dlouho před rokem 2012..změna má přinést rozpuštění filtru kterým vnímáme svět a přinést pochopení iluze duality... a to se děje... ()

Reklama

Reklama