Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 849)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dinosauří film, u kterého se nemusí přemýšlet, pokud to náhodou uděláte, tak zjistíte, že to má spoustu skulin. Jestliže se jimi budete zabývat, stane se z toho dost otravný film, ale pokud se přemůžete a budete si říkat, že je to jen pohádka pro děti, nakonec zjistíte, že to zase není tak špatné. Je to prostě pocta původnímu filmu od fanouška, který do toho svého uctívání ještě zamíchal typické věci jako "nesnáším tě, ale pak ti prohlédnu mandle", "vojáky rozsápu natotata, ale děti si nechám utéct", "za všemi maléry hledej zelený a mocí zatemněný mozek", "věrný pes tě neopustí". Prostě popkornový film s pěknými efekty. Sem tam to má i spád a končí to hodně povědomě. Pro děti všech věkových kategorií. Lepší 3*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Snaživá a učenlivá Beta Spielbergovy Alfy. Jurský svět se už od úvodu profiluje jako blockbuster „nové generace“, který uvědoměle čerpá ze svých vzorů a zároveň se snaží pojmenovat základní pravidla, zákonitosti i limity svého univerza. Takže se ocitáme ve světě, kde staré dobré atrakce už nebyly dost „zubaté a velké“, a tak bylo třeba vyvinout nové, uměle naboostované, a tím i spolehlivě smrtící. Jurský svět je pak vlastně bojem okouzlené filmové nostalgie s triumfem megalomanství v podobě geneticky zfušovaného praještěra. Film má kupodivu jednoznačně na mušce milovníky skvělé jedničky, které naprosto podřizuje svou mytologii, logiku i režijní styl talentovaného Colina Trevorrowa. Jurský svět ale nikdy nedosáhne brilance a hladkosti atrakcí Jurského parku, k tomu mu vždycky kousek schází. Má nicméně dost výživných míst k tomu, aby udržel pozornost. Zároveň má jednu velkou kliku – a tou je sílící ironické charisma zpoceného dobrodruha Chrise Pratta. Že by se rodil nový Harrison Ford? ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZABÍJÍ PRO ZÁBAVU…“ /// Dvaadvacet let trvalo, než byl naplněn Hammondův odkaz, a než S. Spielberg (tentokrát v roli producenta) dokázal v lidech probudit touhu po dalším vejletu na Isla Nublar. Tentokrát však pochopil, že samotnejma dinosaurama už nikoho nevoslníte. A tak se snaží, aby se zvířátky byla zábava, i když zrovna nerdousí svůj nebo jinej druh. Navíc se tvůrcům podařilo zaujmout i postavama. Hlavně Chris Pratt, biolog, dobrodruh a záchranář v jedný osobě, stejně jako ve Strážcích Galaxie předvádí, že dobrodružství je jeho druhý jméno. Vůbec nevadí, že příběh nepřichází s nějakou novátorskou myšlenkou. Baví přesto, že recykluje dávno viděný a pomáhá si odkazy na první Jurskej park. Patrně zásluha kvarteta nezkaženejch scénáristů, z nichž dva maj prsty v nových „Planetách opic“. Nikdo se zbytečně nevykecává, nikdo nestíhá nudit. Servírujou nám hezky natočenej mix dinosauřích bojůvek, hrátek s člověkem a zábavy v parku budoucnosti. Zdálo by se, že Jurským světem přehlídka geneticky upravenejch mazlíčků skončí. Kladný recenze a parádní tržby (víc jak půl miliardy dolarů za první víkend) zřejmě rozhodnou jinak. Otázkou je, jestli tohle bude fungovat i příště. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu sponzorovat nějakou atrakci. 2.) Zjistím, že je lepší ke křížení místo psa použít sépii. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * Závěrem taková BLBOST (a přitom, kolik to muselo dát práce…) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dinosauři mají pořád co nabídnout. Lovení s raptory, nebo nálet pterodaktylů na dav turistů měl fakt šťávu. Samotnej park byl megacool, a kdybych tak byl, tak se poseru hned dvakrát. Napřed štěstím, a pak strachem. Má to fakt hodně postav, ale práce s nimy je zvládnutá na jedničku. Každý má tolik prostoru, kolik si zaslouží a hlavní duo Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je super. Oba jsou sympaťáci a Bryce to tentokrát fak sluší. Fakt mě to bavilo a líbilo se mi, že se staří dobří dinosauři spojili a zamordovali zlýho, geneticky vytuněnýho superdinosaura. Dost mě překvapilo, že největší fatalitu schytala nevinná asistentka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se celý Jurský svět odkazuje na starý dobrý Jurský park. Neskrývá v sobě onen odkaz a nepokouší se o další trapný remake. Naopak rozšiřuje celý dinosauří svět a to je vlastně docela dobře. A i když je hlavní příběhová linka o jednom přerostlém a zmutovaném dinosaurovi, což je vlastně docela nic moc motiv na celý film, tak se na to pořád docela hezky kouká. Tvůrci tu totiž parádně trefili filmové obsazení. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je přesně to, proč jsem si film tak nádherně užil. Chris Pratt hraje svého standardního frajera, kterej působí, jak kdyby zrovna vylezl z pralesa a uměl komunikovat s každým savcem na planetě a Bryce Dallas Howard je tu tak krásná, že o té její ofině se mi asi bude ještě pár měsíců zdát. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (74)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V původním Jurském parku (1993) jsme se dozvěděli, že dinosauři byli přivedeni zpět k životu pomocí jejich krve, která se dochovala v komárech zalitých pryskyřicí. V tomto filmu ale vidíme vodní živočichy, konkrétně Mossasaura. Získání jejich krve takovýmto způsobem není možné. (Thommy91)
  • Indominus Rex má v sebe DNA Tyranosaura, Velociraptora, Carnosaura, Giganotosaura, Rugopsa, Majungasaurusa, ale aj súčasných živočíchov, ako sépie a nešpecifikovaný druhu stromovej žaby. (KoRner)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama