Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Recenze (642)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Typická Janákovina "pro současného mladého diváka". Jen doufám, že se nestane, aby podobně jako v případě Snowboarďáků (režie) nebo Veni, Vidi, Vici (organizátorství zločinů proti lidskosti, tedy pardon, produkce) nabyl dojmu, že zásadním způsobem podnítil zájem o téma jeho díla, zde staré pohádky:P Úmyslně neříkám české pohádky, protože kdo neuvidí velmi výraznou inspiraci nejenom Popelkou, ale i Mrazíkem, ten si zaslouží věřit tomu, co "individuality" jako je Karel Janák vypouštějí z ústního otvoru. K obsazení tvůrcům ale jednoznačně gratuluji, kladné postavy kladnější a sympatičtější být nemohou, a proti nim stojící Veronika Žilková s Ivanou Korolovou svými výkony naprosto válcují všechny a všechno kolem. I tak je to ale jen a pouze pitvoření bez něčeho, co bych si jako divák měl odnést. Srandovní strejdové sedící pod Stonehengem to totiž rozhodně nebudou, a byť proti Otovi Jirákovi v Heleovském rozpoložení nebo dobrosrdečnému Miroslavu Táborskému s hárem do půlky zad nic nemám, nechápu, co mělo vyplynout z toho, že Pavel Kříž by nejdříve nejradši maceše zakroutil krkem, ale pak zůstane u těch několika zapadlých vět v polovině filmu, a ve zbytku ani nepůsobí jako Srpen, ale jako Mrzout ze Šmoulů. Čili objektivně ano, hezké záběry, sympatické nebo vtipné postavy, výjimečně nedementní a v ději se angažující ženich (který je ve všech ostatních zpracováních jen Němcovským McGuffinem), sebou neustále nechávající vláčet DivoBárovsky fortelná Maruška, proti tomu se nedá nic říct. Ale při srovnání s Andělem Páně nebo Lotrandem A Zubejdou mám narozdíl od nich stoprocentní pocit konzumní zábavy, na kterou za rok těžko kdo vzpomene. Když k tomu ale posadíte děti, nic zlého se jim nestane. Budou se smát a nakonec se i trošku ponaučí - sice jen v té bazální rovině, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí jen s pomocí nadpřirozených sil, ehm, ale co taky víc chtít, že. Právě že toho jde chtít ještě o dost víc, a jiní to natočit dokázali. Takže přinejlepším 70% za zpracování a zahrání. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Marigolda: "český divák miluje své pohádky..." Ať už jsou jakékoli. Takže: pokud člověk nakrásně pomine různé inspirace (které nevadí, pokud slouží příběhu), to, že skupina měsíčků vypadá, velice mírně řečeno, jako banda vilných staříků a (s oběma zavřenýma očima) nechce zabít Veroniku Žilkovou, která si herectví snad už nepředstavuje jinak, než jako sled hysterických, pitvořivých výstupů, pak tahle pohádka postrádá důležitou složku, která se jmenuje Němcová. Nic tam z ní, kromě kostry, nezůstalo, nastoupila jen lacinost, přehrávání, nelogičnost a hloupost. A Janák! Po mučivých Rytířích pokračuje série naprosto zbytečných prací. Jeho připravované Lovce mamutů, i s přihlédnutím k tomu, že jsem je četl jen ve škole a povinně, s radostí vynechám. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na hodnocení štědrovečerní pohádky se dá lehce poznat kdy jaký dostal dárky. Ty odpadový a jednohvězdičkový dostaly hovno a tak se vybíjej na pohádce. Za sebe můžu říct, že to bylo v pohodě, fandil jsem dobru a fakoval na zlo líp už si pohádku užít ani nejde. A už chápu proč mě uživatelka Květula dává fialky, Květulililililinka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jako každý rok, tak i tenhle rok se těším, až si po štědrovečerní večeři pustím na České televizi novou pohádku. Tentokrát padla volba na Dvanáct měsíčků a já se opravdu těšil. Musím nicméně říct, že výsledek nebyl nejhorší, ale byl to takový slušný průměr. Žilková byla šílená. Vojtek a Majkusová v pohodě. Dvanáct měsíčků bylo naopak to nejlepší, co na pohádce bylo. Jenom škoda, že příběh si kromě základního příběhu ukrad kus z Mrazíka, kus z Popelky a udělal z toho takový všelijaký mišmaš. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další veřejnoprávní pohádka, která nevstoupí do zlatého fondu československých filmových pohádek... Nevím přesně, co šéfové z Kavčích hor touhle dramaturgií sledují, ale vypadá to na bojkot čehokoliv trvalejšího. Dejte už konečně peníze na pohádku otci a synovi Svěrákovic a nebo nechte točit Stracha! Kdo se má na tyhle Janákoviny dívat?! (Nebo že by to po loňské primitivně alegorické Bambitce měla být další podařená alegorie současného stavu Česka? Ve velkém se vykrádají peníze z obecních a státních rozpočtů i z evropských fondů, tak necháme symbolicky Karla Janáka vykrást Mrazíka a Tři oříšky pro Popelku? Že by vedení ČT uvažovalo takhle rafinovaně...?) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

V kontrastu ke štědrovečerním zrůdnostem na přilehlých programech vlastně ještě docela "normální" dementní pohádka. (2,5*) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO KDYBY SIS PŘÁL TŘEBA FIALKY. KDE BY JE TAK ASI VZALY?“...... /// S vánočníma pohádkama je to u nás jednoduchý: každej je chce, ale nikdo je neumí. Má to hezkou zimní atmošku. Všude je spousta tý bílý sračky, ve který si to promenáduje bílej králík se stříbrnou hvězdou na čele, či nejapně ftipní měsíční mniši ve Stonehenge – dítě mé se celkem baví. Sračky na to, že já vidím trapný trápení diváka, kterej musí sledovat grupu nadrženejch ženskejch, pořádajícich hon na statnýho (a bohatýho!) junáka (Roman Vojtek - divný? Neřeš a nepřepínej!), trápení husy domácí a vykrádačku uspěšnejch pohádek. Neřeším a nepřepínám. Kvůli mládežníkovi (příště má smůlu parchant, páč by mě fakt jeblo!). Abych byl spravedlivej – u mladýho za 3*, u mě za 2*, je to pro děcka, takže 3*. Proto dávám hvězdy dvě, ať maj ti hloubavější do dalších Vánoc vo čem přemejšlet. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že dřív se pro jahody (a taky pro fialky) nechodilo do Kauflandu, ale ke starejm chlápkům (nebudem si nic nalhávat. Nejradši měli Marušku, která jim za to…. no, ale to už je jiná pohádka!). 2.) Celej život přemejšlím, jak namixuju Mrazíka a Popelku s měsíčkama (dvanácti). /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jossie odpad!

všechny recenze uživatele

K smrti nudná pohádka, na které mi nejvíc vadilo, že to byl Mrazík počesku a to snad opravdu nemáme zapotřebí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vánoční pohádky by patrně měly mít zakázáno hýbat mou žlučí, ale tahle mi spolehlivě zkazila sváteční večer. Evidentně za to nemohou Měsíčci, protože ti jediní byli celkem v pohodě, ale opravdovým utrpením pro mne bylo sledovat dementně přehrávající, vesměs nesympatické herce, kterým kostrbaté repliky z úst plynuly naprosto nepřirozeně. ()

Skejpr

všechny recenze uživatele

Bodově hodnotit nemohu, neviděl jsem celé, vlastně ani většinu a už vůbec ne souvisle, nicméně fragmenty, které se ke mě dostaly byly otřesné!!!! Jakože opravdu OTŘESNÉ.... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak, dokoukat se to dalo, což je samo o sobě velký úspěch. Smutné je, že je to jen za cenu totálního vykradení Mrazíka, Tří oříšků pro Popelku a Pyšné princezny (dokonce i některé repliky byly opsané takřka doslovně). Pozitivně se lze zmínit asi jen o představitelce hlavní úlohy (Marie Majkusová působí coby sympatická pěkná holka) a jejích dvanácti měsíčcích, k nimž Maruška získá pozitivní vztah. Zato Vojtek je už na roli švarného junáka docela starej, to se na mě nezlobte. Dlouho jsem byl rozhodnut, že ty milosrdné tři prosincové jahody dám, ale závěrečná píseň to srazila na dvě. Přesto, jak jsem byl pravil v úvodu, dokoukal jsem a nepřepnul, což je za posledních takových 5 let asi poprvé. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bratr noska ušatého, movitý parukář Vojtek (přísahal bych, že v jednu chvíli nosil tu přejetou autem, co měl P.Richard v Uprchlících) vyhlásí pod tlakem okolností výběrové řízení na post nevěsty. Matka přihlásí Marfušu Květulinku a trochu nechtíc vstoupí do soutěže Maruška, co podobně jako Neo následuje bílého králíka a na lyžích jezdí líp než Björn Dæhlie. No a mezi menhiry nudící se starci se pak pýří a předhání, kdo Marii sebere věneček a způsobí při tom více klimatických změn než skleníkové plyny.. Janák se sice držel pohádkového tradicionalismu i poetiky a navzdory předpokladům se až tak nesnažil o poplatnost době, ale ty opakující se neduhy žánrové současnosti jako přehrávání, nemístná afektovanost či příběhová těžkopádnost zůstaly zachovány. Slepý mezi nevidomými po amputacích rukou králem a pro Enšpígla podotýkám, že jsem se díval 22.prosince, takže to, jestli si Ježíšek popíchal holý zadek o jehličí mého vánočního stromku, nemělo při hodnocení vliv.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kdo vydržel déle než 20 minut, má můj obdiv. Otravná a totálně mimo Žilková, Vojtek opět "dvacátníkem", celkově mizerně zahraný, místy příšerně natočený (ostřič byl permanentně pod parou, ne?) a jako celek dokonale otravný už po pár scénách. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Němcové je v pohádce opravdu pomálu. Za zmínku stojí Maruščino lyžařské umění, ke kterému dospěla neznámo jak. Nedostatek invence scénáře i režie nahrazuje chudozubá režie pitvořením a nechtěnými rovněž nedodělanými scénami. Divák žasne a kritik nemá o čem psát. O Šafránkové si můžeme nechat dát znát. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Není to sice za plný počet, ale i tak velice povedená pohádka. Vtipná, milá, neotrela, se zajímavým způsobem režie :-) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Dvanácti měsíčcích v psané podobě nepatří k mým oblíbeným. Svého času mě příjemně překvapila ruská hraná verze, modernizovaná česká příjemně překvapila též. Maruška je sympatická, lokace natáčení krásné, dvanáct měsíčků je skvělá banda, miluju leden, pro jeho upřímnou lásku k bílému králíkovi (ano, byl kouzelný, když takhle zaboříte nos do jeho srsti...), miluju prosinec, který by ve mně s nevrlostí našel svého mistra a miluju apríl pro jeho vlídně škodolibé vtipy. Vykrádačka zejména Tří oříšků, jistě. Nelogičnosti? Brutální! Proč se z hloupé, sobecké a poťouchle skrytě agresivní Květy stala hysterická psychopatka, když ani před tím se nekrotila v projevech? Proč byli v té vsi vyšinutí všichni? Proč ty paruky a zmalování holek jak v Mrazíkovi? Na druhou stranu, dobrá hudba, výborné scény u měsíčků a pak taky kouzelný králík. V porovnání s mnohou z nových pohádek jen lituju, že těch měsíců není mnohem víc. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když smícháte Popelku s Mrazíkem tak dostanete Dvanáct měsíčků. Pohádku, která sama o sobě není špatná míchanice, ale… taky si v restauraci dáte raději dva samostatné chody, než nějaký jejich výtažek, ne? Co téhle pohádce ale neupřu, je, že se na ni dá koukat bez újmy na zdraví. A přehrávání Žilkové mě vcelku bavilo. Na jedno podívaní takhle na Vánoce, proč ne, ale z tohohle klasika nekouká… 60 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sníh, starosvětská nálada, milý příběh. A velmi dobří herci (třebaže je ústřední dvojice mírně nevýrazná, leccos vynahradí zlá macecha Veronika Žilková a její hýčkaná dcera Ivana Korolová). Tvůrci sice vykrádají, kde mohou, a scénář nijak nepřekvapí, celkově to ovšem i přes absenci nabízejících se (dalších) motivů docela ladí. Bohatý navrátilec z ciziny se stává lovnou zvěří pro všechny vdavekchtivé dívky z vesnice, on však raději vymyslí trojici nesplnitelných úkolů, aby se veselce vyhnul, zatímco se ovšem zamilovává do půvabné Marušky. Na pohádkové klasiky to pochopitelně nemá, ale za mě rozhodně lepší Karel Janák. ()

Reklama

Reklama