Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 1 (2012) (série)


Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - tajemství jazyka (S01E08)

(epizoda)

Obsahy(1)

Na samém okraji Žďáru nad Sázavou se nad areálem bývalého kláštera zvedá kopec, který korunuje unikátní poutní kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Jedná se o vrcholné dílo fenomenálního barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho, jenž nevelkou stavbu obklopenou ambitem postavil v letech 1719–1722. Velmi členitý svatostánek je totiž s nadsázkou řečeno otevřenou knihou plnou symbolů spjatých s kultem našeho předního světce, jemuž je zasvěcen. Navíc je stavba vůbec nejoriginálnějším příkladem takzvané barokní gotiky, jímž se Jan Blažej Santini zcela vymykal dobovým konvencím a v mnohém předběhl vnímání architektury. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát byla epizoda více zaměřena na příběh kolem Jana Nepomuckého než stavbu samotnou, ale absolutně mi to nevadilo, neboť se k postavě Jana Nepomuckého váže opravdu zajímavý a mystický příběh plný záhad, které se částečně odrážejí v stavbě samotné. Každopádně velmi zajímavý a krásný kostel postavený na nezvyklém místě. Zatím asi nejslabší díl, ale i v tomto případě bylo na co koukat. [80 %] ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkné pěkné, ale lepší je vidět to na vlastní oči. Je to takové zvláštní místo na kraji Žďáru nad Sázavou. No a Mirek Táborský od té doby taky už zestárnul, tady měl ještě tmavé vlasy. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama