Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 2 (2017) (série)


Žatec - Zelené zlato (S02E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Žatecko je ve světě proslulé svým jedinečným chmelem. Jeho pěstování je doloženo od středověku. Zdejší chmel i slad vyrobený z místního ječmene byly zárukou dobrých várek piva a brzy zaujaly nejpřednější příčky mezi českými pivy vůbec. Právě pro mimořádnou kvalitu piva byl Žatec po staletí bohatým královským městem. Vzácné žatecké chmelnice téměř zdecimovala až třicetiletá válka, na jejich podporu dokonce vydala panovnice Marie Terezie hned několik patentů zakazujících vývoz chmelové sádě, platil zákaz míchání chmelových odrůd a veškerý chmel na vývoz musel být speciálně označen. Výroba mimořádně oblíbeného piva přečkala nakonec i obě světové války a rostoucí stavby industriálních objektů spojených s pivovarnictvím se postupně otiskly i do samotné tváře města. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na ostatní historii Žatce by to chtělo natočit další díl, spíš dva (jeden z nich - spletitá historie 15. věku= husitské války=žatecko-lounský městský svaz spojený s pražským + pohusitské období ...) . Tento díl : 5 * a 82 % . ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Skvělá dvacetipětiminutovka, pojatá se značnou grácií a vtipem. Škoda jen až přílišného zaměření na chmel, chmelnice a chmelařské stavby, zmínit i zbytek města, určitě by to stálo za to. Jinak Táborský je originální a zajímavý, nečekal bych ale, že dokáže o něčem co až tak nezná s takovým zaujetím. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi atypický díl točící se především kolem výroby mého nejoblíbenějšího letního nápoje. Historie pěstování chmele byla neskutečně zajímavá. Mirek Táborský se skvěle obléká i skvěle vypráví. Dokáže vás strhnout svým naprosto přirozeným zájmem pro věc. Hodně informativní a krásný díl, který musím zařadit k tomu nejvíc nejlepšímu, co nám tento dokumentární cyklus zatím přinesl. [95 %] ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama