Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 2 (2017) (série)


Třeboň - Krčínovo dobré dílo (S02E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Rovinatá krajina Třeboňska na jihu Čech je prostoupena rybničními sítěmi s více než 450 rybníky a umělými vodními kanály. Jedná se o oblast s největší koncentrací rybníků v rámci celé České republiky a považuje se za centrum českého rybníkářství. Zakládání rybníků spojených s chovem ryb se v původně močálovité krajině stalo výnosným hospodařením. Stavbou umělých nádrží byla navíc odvodňována přilehlá území, která mohla být dále využívána. Na přelomu 15. a 16. století byl majitelem třeboňského panství Petr IV. z Rožmberka, který tyto hospodářské aktivity velmi podporoval. O další výrazný rozvoj rybníkářství se zde pak zasloužil v 16. století zejména Jakub Krčín z Jelčan. K jeho nejvýznamnějším počinům patří stavba rybníků Rožmberk a Svět a vybudování umělého kanálu Nová řeka. Ačkoliv zdejší rybníky v následujícím období výrazně poškodila třicetiletá válka, ale také například rušení rybníků na přelomu 18. a 19. století, od druhé poloviny 19. století se dařilo zdejší rybníkářství znovu obnovovat. Dnes tyto rybníky tvoří 16 vodohospodářských soustav a reprezentují obdivuhodné stavitelské umění našich předků. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Kapr, jednoduše i tím může si opatřiti potravy, když rozvíraje tlamu a propouštěje vodu žábrami, naloví sobě drobné fauny, kterouž pak sítem žaberním procedí, a jakožto lahodnou huspeninu žaludku odevzdá." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy bych nevěřil, že se dá povídání o rybnících předvést tak brutálně chytlavou audio vizuální formou. Všichni tvůrci si zaslouží moje plné uznání a Mirek Táborský je borec. Fantastická práce, má to všechno. Konečně jsem se dověděl, co ten kapr vlastně žere. [90 %] ()

Reklama

LadyPupu

všechny recenze uživatele

Nejpozitivnější na tomhle dílu je to, že je věnován opravdu převážně rybníkům, čímž divákům zůstanou ostatní (neméně zajímavé) krásy Třeboně utajeny a nepohrnou se tam na dovolenou. Už takhle tam v létě není k hnutí. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama