Reklama

Reklama

AO: Poslední neandrtálec

  • Francie Ao, le dernier Néandertal
Trailer

Obsahy(1)

Více než 300 000 let vládli neandrtálci naší planetě. Už je to minimálně 30 000 let, co navždy vymizeli. Koluje snad jejich krev i v naších žilách? Odpověď může znát jen AO... poslední neandrtálec. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

MencaCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, který mě velmi zaujal. Pro ty kdo by ho chtěli také "zkusit" mám ale varování nepřistupujte k němu jako k nějakému historickému filmu, který se 100% snaží mapovat život tehdejších neandrtálských lidí. Je to spíše nevšední pohádka z neandrtálské doby. Pohádka kterou ale určitě stojí za to vidět a udělat si na ní vlastní názor. Ač má film mnoho nedokonalostí dávám mu 80% po přihlédnutí ke kreativitě a dle mého soudu i originalitě dám procent 90%. .Mě se tento počin líbil a určitě se k jeho sledování ještě vrátím. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dlouho chystal. Jednak mne zajímal z hlediska mého dřívějšího povolání (ne neandrtálce jsem nenašel, ale nejeden ,,skrčenec'' mi rukama ať už pod ,,škrabkou'' v terénu, či v laboratoři prošel), tak i proto, že dohrávám Far Cry Primal :-). Neandrtálce prý vyhubil náš druh. Jeden čas tu však ještě po zemi chodily oba druhy pospolu a dokonce se prý křížily mezi sebou. Proč neandrtálci zmizeli se neví, přikládá se to nějakým chorbám či nemožností konkurovat novému druhu člověka, jeho způsobům lovu i začátku zěmědělství. Možná byli námi dokonce záměrně vybíjeni... Faktem je, že i tito lidé nebyli hloupí tak jak si je dnes leckdo představuje. Jejich znalosti přírody byly neskutečné. Pochopitelně, záviselo na tom přežití celého rodu. Kdesi jsem četl, že takový lovec mamutů což už mohl být samozřejmě i homo sapiens sapiens měl podobné IQ jako my dnes. Pochopitelně neznal matematiku, fyziku atd... ale v hlavě měl znalosti o stovkách druhů rostlin, zvířat, přírodních úkazech... prostě znalosti o kterých my nemáme ani šajn. AO je film z té doby. AO je neandrtálec. Má svoji ženu i svoji tlupu. Moc jsem se smál komentu livingdeada o skřecích... A co čekal? Veršovaný příběh? 30 000 před. n.l. ??? Chachháá. Směju se znova. Jistě masky nebyly úplně dokonalé a celkově byl film jak bych to řekl... no... prost ochlupení :-), bitka s ledním mědvědem byla úsměvná a já sám také nechápal jak se AO dokázal vrátit přesně do do toho svého rodiště což vrtá hlavou i Verbalovi :-). Čekal jsem i nějakého toho mamuta nebo alespoň srstnatého nosorožce, o což nás bohužel tvůrci ožebračili i když z mamutů uvidíme alespoň mršiny (ne, že bude jezdit na smilodonovi jako v Primal jsem nečekal :-) ! Jinak jsem byl ale spokojen. Nádherné lokace a sám příběh o dvou uprchlících byl zkrátka zajimavý a kromě našich několika pravěkých filmů nevím o žádném jiném, který by toto období úsvitu lidských dějin zpracovával. A tak už jen z hlediska jakési širší osvěty film význam bezpochyby má. Tři pazourky. * * * ()

Reklama

xargos 

všechny recenze uživatele

Filmů, vyprávějících o pravěku, není nikdy dost. Až na trilogii podle Eduarda Štorcha (Osada Havranů, Na Veliké řece, Volání rodu) a zahraniční Boj o oheň a Aylu z kmene Medvědů prakticky žádný další pravěký neznám. (vidím tu bokem "Chybějící článek" - asi další do pravěké sbírky:) V Boji o oheň ve srovnání s tímto počinem rozhodně vedou masky (depilovaná manekýna opravdu do pravěku nepatří), ve Štorchově trilogii, je nesrovnatelně lepší děj a dialogy. A Ayla je pro mne uvěřitelnější. Film AO se nemůže mnoha lidem líbit, má jasné nedostatky, ale snaha tvůrců je viditelná a ocenitelná. Kritizovat z pohodlí domova, nebo kina je jednodušší, než něco vytvořit. Za tu snahu a za to téma a také pro srdeční záležitost, kterou pro mne pravěk je, to dělá dohromady tři hvězdy. Většinu komentáře uživatele "Ampi" můžu podepsat - ale nechci ho opisovat:) Stále a velmi dlouho čekám na konečně pořádný, uvěřitelný a hlavně realistický film, odehrávající se v pravěku. Film, kde nebude katolická cudnost, civilizací pokroucený vzhled herců a další "věci", co do pradávných dob lidského rodu opravdu nepatří... ()

StevenW. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na život posledního neandrtálce.Na konci filmu jsem si položil otázku:" Opravdu byl AO posledním neandrtálcem?" Přestože se ve filmu skoro vůbec nemluví (když nepočítám hlas samotného vypravěče) film ani trochu nenudí.Potěší po delší době vidět film který je jiný než většina současných "moderních" snímků. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si myslel, že to bude nějaká pitomá pravěká komedie. Faktem ale je, že jsem byl svědkem poměrně poučného filmu, který nám vypráví ne zrovna veselý příběh neandrtálce jménem Ao - posledního svého druhu. Je to sice klasický filmový dobrodružný příběh, dal by se ale natočit i jako polodokumentární film. Minimálně pro školáky a středoškoláky by mohl film fungovat i jako učební pomůcka, protože se zde dozvíme o konci neandrtálského člověka a jeho interakci s člověkem dnešního typu. Film byl, co se týče masek, celkem sympaticky udělán. Jinak byl film smutný, dramatický, dojemný a určitě naučný. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Film je adaptáciou novely "Ao l'homme ancien" od Marca Klapczynskiho. (Ampi)
  • Mladý neandrtálec se na své cestě setkává s dravým ptákem, konkrétně orlem bělohlavým. Vzhledem k tomu, že se děj filmu odehrává v Evropě, není možné, aby se s tímto ptákem setkal, protože orel bělohlavý se vyskytuje a vyskytoval pouze v Severní Americe. (Prochy38)
  • Film je sice z francouzské produkce, natáčení však probíhalo ve více zemích. Scény v jeskyních byly filmovány v Bulharsku, scény v bažinách ve Francii a některé scény pochází z Ukrajiny. (dandislav1991)

Reklama

Reklama