Reklama

Reklama

Boží stvoření

  • USA Child of God (více)
Trailer

Child of God je příběhem násilníka a vyvrhele společnosti Lestera Ballarda, jež se odehrává na úpatí Apalačských hor v Tennessee na začátku šedesátých let dvacátého století. Ballard se rozhodl pro zničující život mimo civilizaci a společenské konvence. Přišel o rodiče, bydlení i sebeúctu. Žije v jeskyni a díky krutým zločinům a vlastní degradaci klesl na samotné dno společnosti. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... 1) Boží 35letý James Franco (zde scénárista, režisér a cameový herec) mrhá svým talentem a charismatem na projekty, které, pravda, znějí zajímavě, ale nějak se mu nedaří je zživotnit. Nebýt vynikajícího Jamesova kamaráda Scotta Hazeho (titulní role), na film by se nedalo ani pohledět. 2) Nejvíce mi vadí, že deklarovaný vývoj božího dítěte, onu "degradaci na samotné dno společnosti" (Cinemax), si musím jenom domýšlet. Knihu jsem nečetl, nicméně ve filmu je Ballard od začátku až do konce pořád jeden a ten samý, nemění se, a jediný vývoj spočívá v tom, že divák očekává nevyhnutelné a jenom se dohaduje, co to bude. 3) No a vůbec nejhorší je, že vskutku nekonvenční počínání hlavní postavy ve mně nevybudilo žádné emoce. Necítím sympatie, odpor ani lítost, všechno kolem milého Ballarda je mi prostě fuk. 4) Malá poznámka k některým komentátorům: Co je to za film, k jehož pochopení musím znát knižní předlohu? ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahranej zhovadilej jedinec, kterej moc inteligence nepobral... ale Scott Haze se do role dokonale hodil a psychikou ujetyho parchanta jsem mu uvěřil tak moc, že bych se nedivil, kdyby takovej byl i ve skutečnosti. Škoda, že děj postrádá nějaky smysluplny zakončení - jakyho dobytka nám ukázali na začátku, takovyho jsme ho měli až do konce... s tím, že změnit se asi nijak nehodlá. James Franco si ukousl pořádny sousto, ale podle mě se mu podařilo. Jinak na plagátě je asi jedině proto, že to točil, protože jeho rolička byla tak malá, že jeho ksicht je vyloženě jenom tahoun na diváky. Tim Blake Nelson se taky jako šerif povedl a celkově ta atmosféra 60. let. Jednoznačně ale film táhne hlavní hrdina (i když hrdina?), kterymu se pořádně podiváme do hlavy, abysme stejně nakonec zjistili, že prcat mrtvoly, vytírat si prdel klackem a zabíjet lidi vyžaduje značně omezit osobní hygienu a mít mysl dementního individua. Ale holt předlohy Cormaca McCarthyho jsou asi dnes v módě, takže tak. Jo a hudba uplně super - banjo a jedem! Ale nejenom banjo. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy mě hodně lákají a přitahují. Ale ne všechny se mi pak líbí. Třeba tento (připomínající mi český film "Václav") byl pouze o debilovi, který si utíral prdel klackem, šukal mrtvé holky a uměl perfektně střílet. Akorát nevím, kde pořád bral náboje. Celkovou nemohoucnost filmu podkreslují oba poldové. Já nevím, jestli se povinně dívali na Ramba, ale pitomci to byli pořádní. Závěr filmu už byl jen vyústěním celého toho blábolu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bohužel je to jenom samoúčelné šokování a znechucování diváka bez většího smyslu, nic víc. Přitom jsem celou dobu doufal, že Franco tam právě to "něco navíc" rozjede a ukáže, ale nic naplat, už potřetí v řadě mě zklamal. Nepříjemně natočené a skvěle zahrané to sice je, Scott Haze v roli postiženého zvrhlého vyděděnce naprosto válí a jeho výkon byl skutečně famózní, některé scény se do paměti člověku prostě zarýt musí (vyjmenoval bych je, ale vzhledem k tomu, že jsou to přesně ty, které zde vypisují i ostatní, tak to nepovažuji důležité...), furt se tu řve a nadává, takže to umí zanechat ten pocit který má, ale k čemu to, když to stojí jen na tom. Navíc to ještě automaticky neznamená, že to díky tomu má silnou atmosféru, to právě naopak, díky té naprosté nedějovitosti a absenci jakéhokoli hlubšího záměru to nemá čím jiným zaujmout, takže to časem začne být celkem nuda, když už teda člověk ví, oč půjde. Lester si za veškeré problémy mohl jen a jen sám, není v tom žádná kritika společnosti, žádný náznak toho, že by ho takhle mohlo zničit okolí a prostředí ve kterém vyrůstá, po psychologii ani stopy, je to prostě strašně prázdné a tím pádem i zbytečné. Teda jo, dalo by se v tom - v souvislosti s názvem - najít jakési nihilistické podobenství o tom, že všichni jsme naprostý a opovrženíhodný odpad, ale to už chce pořádnou dávku vlastního domyšlení a navíc dost pochybuji o tom, že o něco takového Francovi šlo. Ale zase musím uznat, že pořád lepší podat jenom tohle takhle, než aby se to zvrtlo v nějaký přeplácaný, zbytečně vyhrocený horor. Za to Franca celkem cením, že ten námět po celou dobu udržel takhle realisticky a "vkusně", takže tomu tu slabou třetí hvězdu dodatečně dám. Slabé 3* ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Zkrácená verze: Chlapík co neumí mluvit chodí s puškou po lese, sem tam něco najde, znásilní mrtvolu holky, vyhoní si ho u auta, vytřelí si plyšáka na pouti, chodí, chodí a chodí a pak se rozhodne zastřelit nějakýho starce, nedřív mu zabije dceru, které nádherně odřízne vlasy. Jediné plus je ta nechutnost nad některými scénami, které jsou i tak nudné. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu Cormaca McCarthyho, který prozradil, že postava Lestera Ballarda (Scott Haze) je inspirována skutečnou osobou. (Pria)
  • James Franco chtěl původně natočit adaptaci McCarthyho románu „Krvavý poledník“. Z důvodu nedostatku času musel od projektu odstoupit. (Pria)
  • Příběh se odehrává v Tennessee, natáčení však probíhalo v Západní Virginii. (Pria)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Reklama

Reklama