Reklama

Reklama

Evoluce

(studentský film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Česko, 2011, 12 min

Obsahy(1)

Byl můj vzdálený pradědeček člověkem, nebo rybou? (oficiální text distributora)

Recenze (91)

easaque 

všechny recenze uživatele

tento kontroverzní kraťas mě dostal především svým pojetím - animací tedy rozhodně ne ;-). Sice téměř všichni v něm vidí náboženskou agitku, ale pro mě je prostředkem vyjádřením názorů dvou protichůdných postojů bez konkrétní manipulace. Sice by se mi líbil ještě víc, kdyby ke konci neomezoval možnosti a třeba by dodal, že by to mohlo být ještě nějak jinak .... Kdo ví? Takhle to vidím já, ale věřím že lidi bez pořádného vzdělání a nezávislého pohledu na svět ho mohou brát dost jednostranně. Ty 4* jsou tu hlavně kvůli provokaci ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 0 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

jhr odpad!

všechny recenze uživatele

Tvůrce tohoto videa je jednoznačně naprostý ignorant a primitiv, co stěží dokončil základní školu! Podobné náboženské propagandistické nesmysly jsou doslova k pláči a dokazují omezenost a neznalost náboženských fanatiků, kteří by měli být všichni zbaveni svéprávnosti. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa celkom dobré. Minimálne na rozvírenie pochybnosti určite. Ale tie sú v podstate na oboch stranách. Takže určite tu neobhajujem žiadne fanatické tábory na jednej či druhej strane. No za úvahu tieto všetky argumenty rozhodne stoja. Takže aj toto video nevnímam ako nejaký extrém, hoci na konci sa nám snažili podsunúť "tú pravú" teóriu. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Bylo by smutné, kdyby kreacionisté měli pravdu, protože stvořitel, který dal svobodnou vůli nezralým naivním jedincům a současně jim zákazal jíst ze stromu poznání dobrého a zlého a pak na ně shodil veškerou vinu za to, že sám neuhlídal ani strom, ani hada, ani ty děti Adama a Evu, je, měkce řečeno, nemoudrý a nezodpovědný. A to ani nemluvím o tom poklesku, že Bůh tvořil svět vlastně z nudy a že člověka sice stvořil podle své podoby (viz Gen 1:26a, takže víme, jak ten stvořitel vypadá, že – přesně jako my), nestvořil ho však jako sobě rovného, ale jako pouhého strážce a zahradníka své zahrádky "Eden" (viz Gen 2:15), který má navíc obdivovat a velebit svého stvořitele i jeho výtvor. Podobná božská činnost zavání egoismem, megalomanií, marnivostí, rasismem a otrokářstvím a Bůh jako stvořitel se jeví ve velice nelichotivém světle, ne-li rovnou jako ... Vlastně tak jako tak, ať již je vše dílem Boha nebo Přírody nebo jiné personifikované síly, přikláním se ke stejnému názoru jako hrdinové seriálu Lucky Louie (pro jistotu dávám rovnou dva odkazy, kdyby jeden selhal): 1. http://www.youtube.com/watch?v=I1pMWWIRiEU , 2. http://www.youtube.com/watch?v=jhh4NCB2ar4. ___ Co se týká samotného animáku natočeného ve stylu Cartoon Network 60´, pak je nejlepší postavou celého filmu kluk se sprejem, protože přesně vystihuje poměr mezi výtvorem a stvořitelem včetně jak schopnosti, tak i moci a bezmoci stvořitele. Zobrazení ve filmu protistrany (vědce) jako směšné mekotající postavičky, která se nezmůže na žádný pádný argument a tudíž není rovnocenným partnerem pro seriozní diskuzi, posouvá tento snímek do oblasti naivních tiskopisů svědků Jehovových. Zajímavý je také způsob kritiky evoluce, kdy autor filmu sahá po "zbrani" protistrany a místo bible používá pro důkaz kreacionismu vědecké teorie a zákony, například omezení mezidruhového křížení. Přitom vědecké teorie vůbec nejsou statické a výzkum stále přináší nové poznatky a důkazy, které často zásadně mění náš dosavadní pohled na zdánlivě známé věci, včetně změny samotných vědeckých pojmů – viz například http://www.akademon.cz/article.asp?source=vor ("Ale genetika zasahuje i do zoologické systematiky" a dále). Věřící by si neměli plést bibli a víru s vědou a logikou. Víra zkrátka není věc logiky, ale vnitřního oddání se a prožití. Víra je stav, který buďto je nebo není, a žádná argumentace není s to zvrátit jistotu, kterou člověka dává víra ať již v cokoliv, pokud se té víry nechce vzdát a pokud mu ta víra pomáhá žít. Každý věří tomu svému. Někdo potřebuje taťku Boha, někdo je schopen čelit světu a životu vlastními silami. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Animačne moderné, zaujímavé, s dobrými presvedčovacími praktikami...akurát s niektorými otázkami, ktoré som si dával už ako žiak zákl. školy. Ako propaganda kreacionistického názoru určite obstojí...samozrejme pre tých pochybovačných...čo teda ja nie som. Zaujímavé, že s ním prišiel tak ateistický národ ako je Česko. Ostatní tu zjavne hodnotia stanovisko témy, nie samotný animák a jeho určenie. A že to je amatérčina, tak to klobúk dolu. Hodnotenie: 75% ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně ten film se stotožňuje s mým názorem na evoluci. A logicky je to prostě nesmysl, takže jsem to dokoukal a zajímalo mě, jaké názory a otázky předvedou ve filmu. Takže téma v pořádku, jen ta animace je velice slabá a chtěla by více přitlačit na pilu. Jinak to, že evoluce ve škole se učí už spoustu let, je chyba školství ale něco se učit musí že. Takže názor mám obdobný jako kreacionista ve filmu! Pro věřící na evoluci:http://natgeotv.com/cz/rybi-bojovnik/galerie/living-dinosaur#35927 https://www.youtube.com/watch?v=kvmWOKMpFZ0 ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Cpát lidem jak vznikl svět tímto způsobem není vážně dobrý nápad a ani animace nestoji za nic. Takovou animaci jsem viděl naposledy... No nikdy. Jediné co na tomto za něco stojí je hlas Matouše Rumla. ( 1.8.14/MAC ) ()

hallelluja odpad!

všechny recenze uživatele

Míša, ale si to tomu obmedzenému darwinistovi nandal!! Videl si, ako tápal?? Z rýb vtáky a poloľudia... Cha!! Dobre si ho dal!! (pozn. ešte jeden podobný stret s kreacionistom a začnem fajtovať za to, aby im odoberali volebné právo) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedná se o rozhovor vskutku velmi nestranného vypravěče s vědcem ohledně evoluce. Tazatel tvrdohlavě požaduje po vědci důkazy pro evoluci, vědec je zahnán do úzkých a vypravěč uzavírá, že teorie evoluce v porovnání s biblí neobstojí. Žádné důkazy pro stvoření ale nepředkládá. Jeden nestačí zírat. Křesťané si neuvědomují, že pokud se snaží vysvětlit děje v přírodě bohem, nejenže nevysvětlí nic, ale ještě navíc přidají další problémy týkající se boha. 1. To, že se něco zatím nedá vědecky vysvětlit, ještě neznamená, že to musí být stvořeno bohem. 2. Jak probíhá ono tvoření nových druhů bohem? To jako na určitém místě nic není, pak se zablejskne a ejhle, z nebe spadne nový druh? A jak TOHLE chtějí křesťané dokázat? 3. Kde se tady vzal bůh? Kdo ho stvořil? 4. Jak bůh tvoří něco z ničeho? 6. A jestli skutečně všechno stvořil bůh, jak křesťané mohou dokázat, že je to ten z bible? 6. Speciálně pro KrestanFilms: když už bůh tvoří a je údajně dokonalý, proč to sakra vyrábí takové zmetky? Velryby jak známo mají plíce, takže musí spát na hladině, aby se neutopily. To nemohl dávat pozor a dát jim taky žábry? Užovky mají na kostře zbytky zakrnělých končetin. Proč? ()

Palvinie 

všechny recenze uživatele

Je těžké si představit, že na začátku všeho byla jedna jediná buňka, ze které se postupně vyvinulo to, co dnes a denně potkáváme. Ale je ještě těžší si představit, že tu kdysi dávno bylo nic, najednou tu byl Bůh, lusknul prsty a stál tu člověk, do potoka chodil pro ryby a mezi stromy pozoroval opeřence. Ať to bylo tak či onak, nejspíš není v naší moci to zjistit. Třeba to šlo ruku v ruce. :) ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Autorovy názory na evoluci jsou sto let za opicemi. Fascinující... Mimochodem: Existuje zásadní rozdíl mezi pojmy "vývoj" a "rozvoj".------------------------ Animace příšerné; moderátorův hlásek "jako konipásek" rovněž. Když to vezmu kolem a kolem (případně zvolím přísně lineární pojetí dějin směřujících k eschatonu, či pojetí, kdy dějiny kulminují ve stauru), jedná se vlastně o velmi urážlivý film. Ono vážně není dobré činit z Boha vola (a naopak...).--------------------- Láska, láska, láska a zdánlivě nedůležitá poznámka o polo-lidech? Styďte se, pane Dubnický! Raději prosím bez lásky za každou cenu (opět stauros), ale s respektem (tudíž jedna hvězda, na které ovšem nemáte nejmenší zásluhu). ()

Evandulik odpad!

všechny recenze uživatele

Za celým výplachom mozgu stojí na stole Biblia. Evolúciu som istý čas študovala a skoro sa mi uši sami prepichli keď počuli tieto žvásty. Animácia katastrofa. Dabing jeden aj druhý karastrofa, akurát ten protievolučný ma k tomu všetkému aj vytáčal. Takto isto by som mohla klásť protiotázky za teóriu, že ma doniesli do perinky mimozemšťania. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že už se nemusím obtěžovat výmýšlením argumentace, proč to byla kravina. Už to tu udělalo dost komentujících "odpadářů", díky =). Jednu hvězdu za průměrnou animaci, na celkovym hodnocení čsfd je ale pěkně vidět, jak přes dementní námět filmu vlak nejede. Evoluci už nikdo nikdy nevyvrátí. Není špatný si ale uvědomit, že "There can still be a god." Nejúčinnější metodou diskuse na toto téma však stále zůstává Retard Alert !!!. (20%) ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Zpracování nezajímavé a obsah nic moc, ale že to tak sere ateisty a jiné pošuky, zaslouží si alespoň pár hvězdiček. ()

Lexion69 odpad!

všechny recenze uživatele

Vskutku Danajský dar věnoval autor teoriím jež vyznává, neb místo vyvolání polemiky jen zdiskreditoval sebe sama když předvedl směšnou neznalost, i nejzákladnějších argumentů protistrany. ()

F.W.Colqhoun odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení – obsahová rovina snímků ovlivňuje moje hodnocení stejně jako ta formální. O to víc, dotýká-li se aktuálního tématu a má-li ambice působit jinak než esteticky. S „Evolucí?“ mě seznámila kolegyně. Chtěla se pochlubit fascinujícím dílkem, které jí zkazilo víkend. Čekal jsem „Human Centipede“, tohle bylo horší. Víru respektuji, ač zarputilým agnostikem, ale upřímně řečeno, kreacionismus smrdí – daleko víc, než pokusy dogmata víry a výsledky vědeckého bádání smiřovat resp. poznávat, že nejsou nutně v takové opozici, jak by se těm, kdo o jedné či o obou z oblastí vědí prdlajs, mohlo zdát. Ani skuteční vědci * a teď myslím odborníky na problematiku, nikoliv karikované kreslouny * netvrdí, že jako teorie nemá mezery, ale pohybuje se na rovině hypotéz, důkazů, pro a proti a oproti kreacionistickým tezím, vycházejícím koneckonců vždy ze Slova božího, je bez kazu. Pokud jde o „Evoluci?“, o nic takového jako syntézu neusiluje a záměrně volí nejpitomější cestu a la Probuďte se! / Zůstaňte bdělí / Strážná věž. Snůška sofistických podpásovek, které Dubnický předestírá, je obdivuhodná výhradně zhuštěností – narvat takový množství bulšitu do 12-ti minut chce dávku demagogického talentu. Tvůrci se neštítí ničeho, ani karikování vědy po způsobu těch nejupadlejších propagandistických dílek; nekomičtější mi ale vzhledem ke kontextu připadal argument, že „evoluce je taky (jen) víra“ - autoři o straně, za níž kopou, zjevně nemají nejlepší mínění. Že se vícero-méněro všechna 'proti' zastánců kreacionismu podařilo narvat do animáku, který má i s titulky pod čtvrt hodiny, také o něčem vypovídá. No a konečně ta forma – velmi slabé. A udělalo mi udělalo radost – na zručné, kreativní, talentované blbce narážím nerad. To ten můj prokletý smysl pro konzistenci, ha ha ha. ()

ondrula odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutní klerofašistická sračka. Bláznivá kudlanka se pokouší se svým pubescentním hláskem vést hraný dialog s vědcem a vyvracet mu evoluci jako takovou. Je to v mnoha ohledech k smíchu, zvláště pak tou hroznou stylizací, kdy študent na vědce blahosklonně blbečkuje a ten zase je vykreslen jako arogantní a zároveň přitroublý hlupák. Študent má pocit, že argumenty evoluce je třeba vyvracet logicky a snaží se zpochybnit, že v přírodě existují vývojové mezičlánky (nikdo přece neříká, že musí existovat nyní, ale je prokázáno, že existovaly kdysi). Študentskej debílek tedy prosazuje racionalitu tam, kde sám jako alternativu nabízí víru, přičemž je každýmu jasný, jaká je Bible snůška nelogických hloupostí, pohádek a pranostik. ()

Landauer odpad!

všechny recenze uživatele

Je to klasický propagandistický film, přesně ve stylu nacistických filmů o "nadřazenosti" rasy nebo komunistických o "škodlivosti" kapitalismu apod. Pracuje zde skvěle s jednoduchou lží (polopravdou) a vynechává složitá fakta. Nacházíme tu také učebnicový příklad antivědy, opakování, rozdělení stran na "dobro" (my) a "zlo" (oni) a líbivosti (forma kresleného filmu). Tenhle snímek zkrátka splňuje veškeré učebnicové definice propagandy totalitních systémů. Potíž je v tom, že spor vědy a víry je účelový, protože věda není o víře, ale o faktech. Věda zkrátka neuznává kličky a obcházení nebo podvádění či manipulaci s důkazy (a pokud se podvodník v kruhu vědy najde, je rychle odhalen). Věda je o tom, co vidíme, na co si můžeme sáhnout, co dokážeme v laboratorních podmínkách zopakovat nebo napodobit. Je to zkrátka obor, který musí mít výsledky maximálně odpovídající skutečnosti, ať se nám ty výsledky to líbí nebo ne. Spor uměle vyvolává víra, která se vědou logicky cítí být ohrožena stejně, jako se všechny totalitní systémy cítí být ohroženy inteligencí; z historie víme, že všichni diktátoři, kteří se dostali k moci, nejprve zlikvidovali zástupce inteligence. Tahle kreacionistická víra navíc nenabízí jako protiargument žádné relevantní důkazy, ač se o to hloupě snaží (to už je na tom líp čistá víra, která vůbec žádné důkazy předkládat nemusí, vše je vůle boží a nazdar). Tenhle propagandistický paskvil by tak měl sloužit jen jako učebnicová pomůcka při výkladu na školách o sociální stupiditě a principech propagandy, žádné umělecké hodnoty nemá. *** Jako letitý animátor pak můžu s klidem konstatovat, že přinést mi můj student takhle řemeslně odfláklnutý kreslený film, dám mu okamžitě nedostatečnou. Tohle afterefektové laciné rozpohybování plošek je u filmového studenta animace omluvitelné jedině v nějaké přednáškové prezentaci, ne ve filmu. Není to dobrá reklama pro školu tohoto studenta. ()

Reklama

Reklama