Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní debut nejmladšího českého režiséra Matěje Chlupáčka vypráví příběh dospívající dívky Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ. Doma hru na šťastnou rodinu hrát nedokáže, svět venku ji vysává, má strach, ale submisivní erotické hry zároveň neodmítá. Neúnosnost situace a řada dramatických okolností doženou hlavní hrdinku až do nevěstince, kde se její postavení dále vyhrocuje. Ale je otázka, co Jolana vlastně chce? Není útěk do snů lepší než drsná okolní realita...

Čerstvost pohledu začínajícího filmaře, který nepracuje v zaběhnutých vzorcích, se ve filmu Bez doteku kloubí se zkušeností již protřelých profesionálů štábu. Výsledkem je snímek s ojedinělými režijními prvky, který se nebojí nabízet divákům spíše otázky než odpovědi. Zároveň disponuje přesnou výtvarně dokonalou kamerou a uvěřitelnými hereckými výkony, které filmu dodávají až mrazivou věrohodnost. Režijní debut nejmladšího režiséra ve střední Evropě nelze přehlédnout. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (141)

a.kopecka 

všechny recenze uživatele

Přes nespornou originalitu námětu, který v českém filmovém prostředí nemá v současné době obdoby, nelze režisérovi - debutantovi mazat med kolem pusy. Nevadil by ani tak nedivácký přístup prezentující film jen v rámci oné proklamované struktury "příčina - následek", jako maximálně plytký a prázdný scénář, který ve výsledku vybízí k diskuzi akorát v rámci zlých a učebnicově mimózních dialogů. Herci se tak přes svůj talent topí v změti prvoplánových a nicneříkajících scén plných zcela zbytečných explicit. Ačkoliv tak jde z režisérské pozice (i vzhledem k věku a nepopíratelnému odhodlání) o velmi odvážné dílo, lépe by mu možná bylo v prostředí televizních limonád. P.S.: Chlebíčky dobrý. 45 - 50% ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu mě docela zaujala a také "snové scény" ovšem jako celek to na mě působilo jako lehce podprůměrný snímek. Třetí hvězdička je za odvahu točit takové projekty. Každý pokus se cení a třeba se jednou něco kvalitního a výjimečného urodí. Mé hodnocení: 59%. Viděno: 17.03.2013 (Febiofest / porotce). ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Art verze ČARODĚJE ZE ZEMĚ (K)OZ, která je svým systematickým užíváním elips a následným zasazením do kontextu dostatečně ozvláštňující natolik, že má člověk tendence zapomínat na významovou banálnost a příšerné vedení téměř všech herců. Nejvíc překvapující ale je, že i navzdory režijní explikaci a způsobu vyprávění, které odpovídá spíše tomu uměleckému než klasickému, jde o konvenčně strukturované dílo s třemi akty. Více v analytické (meta)kritice. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Odvážný počin a po dlouhé době film, který má ksicht. Pevné autorské uchopení jednotlivých scén trochu kazí jejich poněkud méně povedené (a nebo naopak příliš rafinované) pospojovaní (navíc v kombinaci se slabším, resp. příliš stylizovaným scénářem) v poněkud zmatečný celek, který sice aktivně pracuje s nedořečeností, ale informací podává možná až příliš málo. V každém případě je ale Bez doteku velmi hlasitý manifest mladé tvůrčí síly a také film, který po dlouhé době nutí diváka přistupovat ke sledování filmu aktivně a klade tak na něj jakési intelektuální nároky. Což je věc, která se z českého filmu už příliš často nevyskytuje... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tématem mi film hrozně připomínal šílený Post Coitum. Jen s tím rozdílem, že Bez doteku působí profesionálnějším dojmem. Nicméně sexuální scéna s Ondrou Malým je na zlatou malinu. Ta v tom oblačnu sexu působila tak šíleně, že mi za Ondru Malýho bylo stydno. Naštěstí to ale zachraňoval bravůrním hereckým výkonem. Ostatně nejen on, ale i zbylé osazenstvo. Téma mě opravdu nezaujalo, ale zpracování úplně zlé nebylo. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Matěji Chlupáčkovi bylo během natáčení pouhých 17 let, přesto si získal naprostý respekt všech členů štábu. (Luzzi)
  • Tento snímek byl natočen během neuvěřitelných 20 natáčecích dnů. Natáčelo se v Praze, např. u Žižkovského tunelu. (Luzzi)
  • Film za dobu promítání v českých kinech navštívilo 5 440 diváků. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama