Luca il contrabbandiere
Itálie, 1980, 97 min
Lucio FulciHudba:
Fabio Frizzi- komentáře
Karlos80
Drsňácké pozdní poliziotteschi, kdy nejlepší roky tohoto žánru už byly dávno pryč. Film který se zcela obešel, bez jednoho ze základních prvků tohoto subžánru, auto-moto honiček a film za jehož kamerou nestál nikdo jiný než taliánský otec Gore Luci Fulci a to by bylo kdyby se na něm se svým filmovým štábem řádně nevyřádil! Contraband je alespoň pro mě docela překvapení, gangsterská mafiánská-válka gangů v Neapolu se vším všudy. Třetina filmu je však docela nudná, ale brzy se film rozjede, gangsteři vezmou situaci do svých rukou a začínají krvavé kuličkové lázně (asi tří minutový sled různých vražd je celkem povedený), nechybí i humorné sledy (možná trochu zbytečné), především v podání Guida Albertiho, který rád sleduje spaghetti westerny. Hlavní roli zde vytvořil Fabio Testi (Luca), jako jemný pašerák cigaret, který je později neochotný jít do obchodu se silným a nebezpečným gangsterem Marsigliesem (velmi dobrý Marcel Bozzufi), po neochotě se gangster mstí jak na jeho přátelích tak i rodině. Film není tak rychlý a dynamický, nemá ani tak dobrý příběh jako "NEJ" díla např. od Lenziho, Di Lea nebo Castellariho, tyto nedostatky tu jsou kompenzovány alespoň s extrémně surovým násilím (pro někoho možná zcela zbytečným), jak už to tak bývá, tečou tu litry sražené krve, speciální gore efekty spolu s některými opravdu ohavnými momenty (ženská tvář pomalu spálená od hořáku, rozstřílená hlava na cucky, výstřel skrz ústa, znásilnění Lucovi manželky, které je Luca nucen poslouchat přes telefon, nebo střeva venku!) tu vypadají hodně realisticky a mohl bych vesele pokračovat. ps Slimak: Finále se v přístavu neodehrávalo, bylo to snad nějaké slepé od, ale každopádně to byla fajn vychytaná, mazaná ale hlavně skvěle-zamaskovaná akcička. Funky hudební doprovod byl opravdu rozpustilý ale místy se nehodil...Škoda že toho Fulci v tomto žánru nenatočil víc. Do 5*, přesto něco málo chybělo. Komentář zde jako třetí v pořadí..(22.1.2010)
LiVentura
Dobré krimi.(12.11.2009)
giallo
Výborné a rozhodně velmi drsné poliziotteschi z dílny horror mastra Fulciho, ale co jiného také očekávat od tohoto velikána. Kam se hrabe Di Leo nebo Lenzi, Lucio měl ty největší koule a nebál se je ukázat. Palec kurva nahoru a viva Fulci!(7.12.2011)
borsalino
Gangsterka se vším všudy s nejotrlejšími mafiánskými týpky a praktikami, kde se rozhodně nešetří olovem a Marcel Bozzuffi vymýšlí jednu levárnu za druhou. Rozhodně stojí za shlédnutí.(30.10.2011)
Kubaso
"Old generation, but still an iron fist without a velvet glove." Tak popisuje policajt z filmu jednoho z kápů neapolského podsvětí a přesně tak by mohl popsat i tenhle film. Je to béčko, ale díky Fulciho režii a jeho zálibě v brutálních scénách se při jeho sledování dá ledacos překousnout. I všudypřítomné a nehodící se Frizziho disko a americký dabing, který je doslova a do písmene k zblití (já vím, že to opakuji pořád dokola, ale copak je normální, aby se po Neapoli platilo dolary?). Ve výsledku jde o příjemný akčňák na nedělní odpoledne s hromadou mrtvol, koz, bobrů a s nezanedbatelným množstvím sadismu. I sám maestro se bavil natolik, aby se ve finále snímku osobně chopil kulometu. Tomu ovšem předchází památná věta jiného gangstera: "Let's just go and finish this idiocy!"(21.8.2011)
kkarx
Parádní kriminálka s obdivuhodným tempem a neohraným příběhem. Hlavní hrdina je pašerák cigaret, ale jinak správňák :P(2.9.2011)