Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tady není co řešit, takže 5 hvězd. Jedná se o komplexní pohled na východní frontě od počátečního ústupu až po dobytí Berlína. Dobové záběry doplněné počítačovými animacemi, případně "průlet" 3D fotografiemi jsou působivé. Dále jsou zde uvedeny technické specifikace zbraní a bojové techniky i jejich počty v jednotlivých bitvách. Dobře zpracované a poutavé. ()

pakobylka

všechny recenze uživatele

Po 24. únoru 2022 pro mě osobně nehodnotitelné ... ruská agrese proti Ukrajině radikálně změnila můj názor nejen na události Druhé světové - a nejsem schopná přihazovat hvězdy jenom na základě filmařského umu ruského režiséra ... původní komentář z roku 2017 nechávám čistě pro ilustraci - toho, jak jsem byla naivní a hloupá: ---------- Předesílám, že obecně nemám v lásce "hrané" dokumenty - nepotřebuju simulované scénky z historie, abych pochopila, o čem je řeč. Nicméně "Velká vlastnecká válka" stojí především na FAKTECH - a svým názorným, podrobným, věcným a zároveň OSOBNÍM přístupem k tématu dokáže zaujmout. ===== P.S.: Kromě osmi dílů natočených v roce 2010 vznikla hned v následujícím roce druhá série, která má dílů rovných deset. ČT v současné době (rok 2016) uvádí obě, přičemž jednotlivé části obou prostřídává. ----- Takže pro úplnost - zde je rozpis dílů první řady z roku 2010: 1. Operace Barbarossa, 2. Bitva o Moskvu, 3. Blokáda Leningradu, 4. Stalingrad, 5. Kurský oblouk, 6. Operace Bagration, 7. Od Dněpru k Odře, 8. Berlínská operace ----- A zde je rozpis dílů druhé řady z roku 2011: 1. Bitva o Kyjev, 2. Obrana Sevastopolu, 3. Bitva o Kavkaz, 4. Rževský mlýnek na maso, 5. Válka na moři, 6. Válka ve vzduchu, 7. Partyzánská válka, 8. Tajná válka, 9. Bitva o Německo, 10. Válka proti Japonsku ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozreli sme si už množstvo dokumentov z pohľadu Západného frontu alebo z bojisk v Pacifiku, ale pre nás je vždy najprijateľnejší Východný front o ktorom toho vieme najviac. Tento dokument radím medzi najlepšie z obdobia 2. svetovej vojny aj keď celý je predkladaný a popisovaný z pohľadu Sovietskych veliteľov a vojsk. Veľkolepý seriál o histórii druhej svetovej vojny, ktorý ucelenou formou mapuje strašné boje v období rokov 1941 – 1945. Mapuje vojnu, ktorú sami Sovieti nazvali Veľkou vlasteneckou. Dňa 22. júna 1941 sa do vražedného pohybu smer východ dalo 3 000 000 nemeckých vojakov s 3600 tankmi, bez vyhlásení vojny prekročili sovietske hranice. Utrpenie a hrdinské boje sovietskych vojakov i civilných obyvateľov začali. V priebehu tejto vojny stratil sovietsky národ 27 miliónov ľudí, žiadny iný národ nepriniesol toľko obetí. Moskva, Leningrad, Stalingrad, Kursk to sú mena bitiek, ktoré znamenali nádej pre svet, nadej, že nemecká armáda nie je neporaziteľná a Nemecko bude porazené. Stálo to však mnoho životov a mnoho utrpenia, než sa tak stalo, a o tom pojednáva tento seriál. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hmmmm, tak tohle je paráda! Ne dokonale, ale vysoce nadprůměrně detailní repete východní fronty. Podrobné, bohaté na dobové obrázky a videa, ruku v ruce s mapovým podkladem, po kterým sunete prstem spolu s frontou po desítkách kilometrů, vynikajícím způsobem popsané vyzbrojení a postupné představování nového equipmentu, slušné kontinuální představování velitelů a hrdinů....jako fakt sada, v tomto případě to člověk nemá ani šanci všecko vstřebat při sledování, natož si ještě dohledat něco navíc. Je to ilustrativně hrané, protkaně dobovýma záběrama a materiálem ohledně výše zmíněného, takže se je pořád na co dívat. Rusáci se na tomto opravdu vytáhli, i když pár tendenčních momentů si neodpustili. Doporučuju, ale chce to hodně času! ;) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká vlastenecká vojna je pre Rusov svätým grálom a radi o ňom točia filmy i dokumenty. A tento dokument za to naozaj stál. Nebol totiž nijako podfarbený ideológiou, snažil sa divákovi udalosti prezentovať autenticky, tak ako sa stali, a bez toho, aby očierňovali ktorúkoľvek stranu. Počítačové animácie sú unikátnym spracovaním dokumentárneho filmu a veľmi pridávajú na kvalite a divákovi dávajú predstavivosť. Pre štatistov boli zas významné presné čísla do boja nasadených vojakov a techniky a ich straty. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama