Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 036)

verbal 

všechny recenze uživatele

Funny games v Posledním domě nalevo dotahují k naprosté perfekci přesně to, co oběma chybělo. Skvělá zábava, výborná dramatizace, sympatický, uvěřitelný Uhlovodík, herecky dokonalá mamá Lanisterová a morální dilema, jestli si vpustit do baráku negra zrovna v lovecké sezóně, když nejsou hájení a nasrat pár myslivců, nebo raději vytrhat svému příliš benevolentně vychovanému fakanovi nehty, mi po dlouhé době způsobili opravdu lahůdkový večer. A pak to v téhle stoce erudovaných pětkovačů Avengerů a Supergayů uvidím v modrých číslech, tep mám zpátky na sto čtyřiceti a chce se mi jednoho po druhém začít posílat v abecedním pořadí do zevního genitálu. Naštěstí však rozličností diváckého vkusu z duše pohrdám, a tak si jen místo toho skáknu ven zmlátit bejsbolkou nějakého opilého bezdomovce a trochu se očistit. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Oč originálnější má námět, o to blbější je jeho uchopení a průběh filmu. Celá druhá půle je jedna velká haluz, kde se klišé vrší na další klišé. Jestli vás ještě baví sledovat modelovou, tisíckrát ohranou situaci – v ohrožení přichází finální záporákův úder a ejhle, spása na poslední chvíli je tu! – pak si poslužte. Zde se toho dočkáte asi v pěti případech, s mírnými obměnami, podle toho, jakou zbraň ruka zrovna třímá. Nemluvě o tom, že hlavní postavy se chovají jako totální idioti. A když se trochu zapřemýšlí a vezme se to do důsledku, tak i ten námět je vlastně jeden velký nonsens. Divím se inteligentnímu Ethanu Hawkovi, že do toho šel. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem jsem měl problém od prvního traileru. Onen námět, o kterém tu většina diváků hovoří jako o "dobrém nápadu", mi přijde naprosto debilní. Mé politologické já se okamžitě pouští do úvah, které vedou k závěru, že takovýhle režim by nefungoval a neprosperoval. Tvářit se po 364 a půl dne jako liberální demokracie a pak na dvanáct hodin zavést jakýsi hobbesovský přirozený stav, to je tak politologicky, filosoficky a morálně šíleně ujeté a nepřesvědčivé, že se o tom nemůžu alespoň nezmínit. No ale budiž, nehodnotím filmy jen podle námětu, ale snažím se přistoupit na pravidla hry daného filmového vesmíru. S takovým přístupem The Purge hezky funguje zhruba do okamžiku vypršení časového limitu, který dali útočníci Hawkeově rodině. S vlámáním se agresorů do baráku se ale celá konstrukce zbortí jak domeček z karet jen proto, aby na sebe kladné a záporné postavy mohly jedna po druhé narážet a vzájemně se likvidovat. Opravdu perfektní taktický výkon ze strany útočníků :-D ... V závěru pak tvůrci přijdou s jedním celkem zajímavým zvratem, ale jeho provedení není příliš přesvědčivé. The Purge je solidně řemeslně zvládnutý, navzdory problematickému námětu se mu po zhruba polovinu stopáže daří fungovat a vzbuzovat napětí. Škoda, že zvlášť v závěru působí ta společensko-kritická linie až směšně. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jestliže servírujete takovou exploataci do interiéru jediného domu, musíte si zatraceně ohlídat, jak moc zajímaví budou vaši hrdinové a jak moc uvěřitelné jejich počínání bude, jinak totiž v jejich hlouposti může dost vyniknout fakt, že tu zbožnou myšlenku spousty ultrapravicových stoupenců vlastně budete obhajovat. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

4/10. Koncept je fajn, ale čekal jsem víc. To, že vám ve filmu hraje Ethan Hawke a nevyužijete ho... neodpouštím! Snad se tvůrci v dalších dílech odvážou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $64,473,115Tržby Celosvetovo $91,100,541Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,133,240 //počet predaných kusov 138,269Tržby za predaj DVD v USA $4,007,679 //počet predaných kusov 217,303║ námet ako taký nie je zlý ale padol do rutinnej réžie a tam to všetko hasne, ešte prvá polovica filmu má čosi do seba ako také napätie tu je vybudované ale potom keď príde na likvidáciu príde na jednu banálnu obohranú scénu za druhou a tým konečný dojem dosť padne, škoda, herci v celku ušli /videl v kine: 45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kolosální ztráta času a zajímavého nápadu. Očistit by potřeboval hlavně tenhle monackej šmoula, možná by se mu pak podařilo nacpat do filmu aspoň jeden zvrat, který bych neuhádl i se sekerou zaparkovanou v pěšince. Herecký death match mezi pány Hawkem a Wakefieldem skončil krásnou plichtou, měl jsem chuť jim oběma narvat do nosu kulečníkovou kouli. Patnáct minut na začátku plus závěrečné titulky docela fajn. Jinak marha. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Titulní rodina mi nebyla moc sympatická. Naštěstí měli fešnou dceru oblečenou ve školní uniformě, jak z porna. Bohužel to, v první půlce, nebylo napínavé, strašidelné, ani nějak extradobře natočené. Všichni tam jen bloudili ve svym vlastnim baráku a byla tma. Po ataku zlaté mládeže to konečně začalo být zábavné. Z Ethana Hawka se stal badass, co střílel ženský brokovnicí do bachoru a bylo to fajn. Hlavní záporák byl dobrej, a líbilo se mi, jak opravdu ctil den očisty. Díky němu jsem tomu světu začal věřit. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nezajímavý poster a říkal jsem si, to bude o nějakém blbci v masce. Dnes mi to ale nedalo a na film jsem se podíval a musím uznat, že docela jsem byl v napětí, jak to dopadne. Toho haranta bych na místě utloukl. Položil jsem si otázku, jestli já sám bych takový den využil k očistě a popravdě, odpověď je "ANO" a zřejmě by to byla hromadná vražda. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,591 // Otvárací Víkend v USA: $34,058,360 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjemný Thriller,který je občas přehnaný a přitažený za vlasy, ale díky solidní dávky napětí jsem si tuhle svižnou,sladkou jízdu poměrně užil. Představte si zkombinovat Hunger games a Funny games a dostaneme Purge! Ovšem dalo se z toho vytřískat více, místo střílení z pistolí, se mohly házet sekery či nože a poté bych své hororové chouťky uspokojil na Maximum,ale přesto spokojenost ! 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Klasické home invasion v čele s nie príliš sympatickou rodinkou (zvláštny Ethan Hawke a spol.) a čudnými zlosynmi, ale i zdatnou a tvrdou atmosférou a skvelým nápadom ohľadom Očisty. Ten je absolútne výborný a zároveň mimoriadne kreténsky v jednom. Niečo také by nemohlo fungovať. Proste NEMOHLO a viac sa o tom s vami baviť nebudem. Sfleku mi napadá aspoň milión dôvodov prečo. Na strane druhej je to do takej miery blbo úžasný nápad, že treba uznanlivo prikyvovať hlavou (a nepremýšľať). Pozoruhodné každopádne je, že dom špeciálne vybavený práve na útok práve počas Očisty nájazdu magorov odolá presne dve minúty. Ale logika nikdy nebola hnacím motorom tejto série. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slibný a zajímavý koncept, pár napínavých míst, ale bohužel - když chcete film, který máme brát vážně, tak musí být v první řadě uvěřitelný. Což právě PURGE není. Díky celkové realitě, chování postav, nablblým zvratům a různým nasrávajícím drobnostem. A nějak tuším, že ten potenciál nenaplní ani dvojka. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Je to parádní, když si člověk vůbec nepřečte, o čem má film vlastně být ... což se mi náhodou povedlo ... Ten nápad s jedním dnem "očisty", kdy je povoleno všechno násilí na světě, zcela ujetá, bizardní pseudofilosofie, která nás sice nechá na chvíli zahloubat "jestli-kdyby-co by", ale brzy rozjede film na plný koule klasickou obrany baráku rodiny proti maskovaným šmejdům, kteří si šli "den očisty" pořádně užít ... Parádní byl otec, Ethan Hawke se na nějaký herectví zcela vykašlal a působil na mne zcela nejvíc chladně a "podivně", klasicky ke konfrontaci byl donucen okolnostmi, ale moc přemítání mu to rozhodně nedalo, aby se do obrany baráku pustil i s rodinkou a jasně vedl v "body countu" ... Závěr filmu fakt slušnej nářez když se tam řezaly ženský, chlapi, hlava nehlava vším, a o všechno co bylo zrovna po ruce (..projet chlapovi xichtem skrze rozbitý sklo pinballu a ještě o všechny ty cinkrlátka, to musí krutě bolet a nápad fakt suprovej!! :-D ) ... Jo, slušně chladný, drsný, pár zajímavejch překvapení ... no a ta myšlenka, sice je to totální blbost, ale tak neuvěřitelná, až úsměvná ... Napadá mě jen "Rodina je základ státu ..." a "Není nad kvalitní sousedské vztahy..." ... Milé překvapení ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

I když těžká rutina, pořád celkem obstojná chill zábava. Navíc s fajn obsazením, mrazivou závěrečnou třetinou a jedním nečekaným surprisem. Škoda je naopak některých pohnutek jednotlivých členů Hawkeho rodiny (obzvlášť synátora) a lehce nevyužitýho potenciálu námětu. Ale díky úspěchu se toho třeba dozvíme víc v pokračování s podnázvem Anarchie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dnes v noci, až lidi dají průchod té bestii v sobě, se americké ulice zbarví krví." Já tedy Očistu podporuju, ale nehodlám se jí účastnit. Pokud se Američané chtějí zbavit prohnilých jablek, tak jim v tom fandím a věřím v co největší krveprolití. Kdybych se však špatně narodil a stal se kvůli tomu proti své vůli Američanem, tak bych nakoupil modré baptisie na podporu Očisty a odjel bych se do zahraniční ciziny podívat na noční legitimní občanskou válku v televizi. Sandinovi se však spolehli na svůj trapný bezpečnostní systém a já si tu Očistu v jejich domě celkem užil. Zejména odhalení upřímnosti sousedských vztahů mne pobavilo, ale kdybych měl za syna takového sluníčkářského Charlieho, tak bych poprvé v životě proklínal kvalitu svého spermatu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Super nápad, dobří herci a přesto tak neinvenční zpracování. Postavy se chovají naprosto nelogicky, tvůrci se vyhýbají jakýmkoli potenciálně zajímavějším momentům. Ve výsledku je z toho tupé béčko, které o horor ani nezakoplo. 5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opakované zhlédnutí tomu docela pomohlo, byť pořád je to především sbírka klišé omotaná okolo humpolácké alegorie, která neustále nahlas deklamuje své mechanismy, aby je pokud možno každý pochopil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice je ten nápad s "očistou" hodně divnej, ale jsem ochotnej na tuhle hru přistoupit. Mně spíš vadila jiná věc. Ve filmu se mluví pořád o tom, jak si kvůli tý očistný noci každej nechává na dům nainstalovat nějakej drahej bezpečnostní systém, hlavní postava na těch bezpečnostních systémech vydělává ukrutný prachy, atd... Tak já teda čekal, že ty záporáci v maskách se přes ten bezpečnostní systém asi jen tak nedostanou, že tam spíš rozehrajou nějakou hru nervů. Ale oni ten "nepřekonatelnej" bezpečnostní systém překonali jak nic a stačil jim k tomu jenom řetěz a trochu hrubý síly. Do tý doby mě to bavilo. Ale potom se rozjel vražednej kolotoč a přišlo mi to vlastně celý spíš nechtěně komický. Mám z celýho filmu dost rozporuplný pocity. 50% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Mezi všemi filmy, které v subžánru home invasion vznikly ve 21. století, je The Purge asi ten úplně nejlepší. Jestli tento snímek nebude jednou v horrorových encyklopediích uváděn jako klasika, tak je něco špatně. ()

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama