Bílý tesák
Biely tesák
Dobrodružný
Itálie / Španělsko / Francie, 1973, 102 min
Lucio FulciPlakáty
Doba zlatokopů, Klondike, Yukon v Kanadě. Právě tady se odehrávají dobrodružství Bílého tesáka napůl psa a napůl vlka, který se spřátelil s indiánským chlapcem Mitsahou. Jednoho dne přijíždí do městečka Dawson City žurnalista Jason Scott. Dawson City ovládá krutý a chamtivý obchodník Beauty Smith se svým gangem kvete tu korupce a násilí. Všichni se Beauty Smithe a jeho kumpánů bojí a místní prospektoři mu musejí platit. Jason Scott chce městečko od těchto nešvarů vyčistit a právě s tím mu pomáhá i Bílý tesák (oficiální text distributora)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $1,600,000║(10.4.2010)
movie
Proč se Fulci pustil i do režie obyčejného dobrodružného snímku vážně nechápu...žádné zombie, žádná střeva...no ale je to jedno, protože pokud nemáte rádi Franka Nera, tak tenhle film stejně neskousnete!(25.9.2002)
sud
Nejlepší zfilmování slavného Londonova románu. Skvělý Franco Nero. Film má akční scény dost drsné a jízlivé a napětí je velice husté. To bude tím, že film točil tvůrce hororů Lucio Fulci.(12.2.2005)
Smok
To, že Fulci siahol po scenári priamo od Jacka Londona ešte rozdýcham, dokonca ma to aj potešilo, ale to, že Biely Tesák nebol vlk, alebo aspoň vlčiak - ale obyčajný Komisár Rex (rozumej Nemecký ovčiak), tak to ma silne sklamalo.(30.12.2010)
Campbell
Všichni pochlebovači pochopte prosím jednu věc, Fulci natočil Bílého tesáka ještě než se "našel" v hororvém žánru. Předtím neměl s hororem moc zkušeností. Přijde mi celkem vtipné jak se tu nato nadává. Nicméně Já se skvěle bavil, pár drsnějších scén nebylo na škodu a Nero je sympaťák stejně jako samotnej představitel Tesáka. Je pravda že tohle je první a zatím jediná verze Tesáka kterýho jsem viděl a možná proto víc jsem si to užíval.(23.4.2011)
ilemas
Tak tohle je ten nejlepší Bílý Tesák mého mládí na kterého jsem chodil tenkrát několikrát po sobě do kina, ale musel bych ho vidět dnes a porovnat s verzí z roku 1991, kterou jsem viděl na Nově a také se mi moc líbila.(23.5.2010)
Orlau32
Pokud bych srovnala film s Francem NEREM a sov.film z r. 1946,.pak sovětský film byl drsnější a snad i lépe režirovaný. Ale vzhledem k tomu, že na tento film se mohou podivat i děti, pak bych preferovala tento s r.1973, protože není tak drastický. Franco NERO byl v těch letech velká hvězda a film, kde on hrál, byl vždy kasovní trhák.(31.5.2011)
darkrobyk
I s odstupem doby se mi tahle filmová podoba stále líbí. Jen více než dříve si všímám typických znaků Fulciho tvorby. Souboje psů a Tesáka s medvědem jsou natolik realistické, až z nich mrazí. Předpokládám, že krev je filmová, což nemění nic na výsledném dojmu. Zuřivost zvířat je zdrcující. John Steiner je ukázkový filmový padouch, kterému slizkost a zákeřnost zkrátka věříte. Hudbu sice neskládal Morricone, ale Carlo Rustichelli vůbec není špatný, pokud se vám líbí filmová italská hudba 70. a 80.let. Exteriéry působí úchvatně, proto snad bylo zbytečné zasazovat úvodní scény do ateliéru. I přes hojné návštěvy smrtky dobro nakonec zvítězí...(29.3.2011)
Duke90
Jako dite jsem mel Bileho tesaka hrozne rad a nejde jen tak zapomenout na drsneho sympataka Franca Nera s pronikavyma modryma ocima. Dnes uz moje nadseni ale trochu opadlo, protoze za tech par let uz jsem prece jen trochu "dozral" a premyslim trochu jinak nez drive...:). Nicmene nerikam ze se na Tesaka nepodivam kdyz zrovna bezi v televizi....(11.10.2011)
MoRTy
Geniální souboje zvířát ! bílej tesák VS jinej čokl, bílej tesák VS medvěd ! spousta krve a zvířecího šlemu .) bílej tesák strčí do kapsy většinu soudobejch komixovejch hrdinů a dokonce umí i proskakovat sklem ! V dnešní době už se na to člověk spíš kouká jako na "komedii" a směje se dobovejm efektům a dialogům, ale ve svý době to musela bejt pořádná dobrodružná jízda.(24.10.2009)
mortak
S Londonem to sice nemá skoro nic společného, ale jako celovečerní nahrážka Komisaře Rexe (podobný styl - likvidace zabijáka či finále - akční i sentimentální plus příslib dalšího dílu) s poněkud drsnějšímí scénami (boje šelem) to nijak neurazí.(19.11.2009)
Trustme
V dětských očích poněkud drsnější romantika od Klondika s přejetým tělem sáněmi až na krev - toť Fulciho podání italské gore školy v klasice dobrodružných filmů. Velmi syrové...(20.1.2010)
DinoRaptor
Moc hezký film se sympatickým zvířecím hrdinou a taky padouchem který nakonec dostane to co zaslouží.(13.10.2009)
Heavyman
Malej indiám mně pěkně štval, pes nebyl nijak zvláštní a souboj s medvědem pěkně brakovitej, protože jednu chvilku je v záběru medvídě a na druhém už zase statný dospělý medvěd, měli si v tom udělat pořádek, aby to nebylo tak nehorázně poznat.(28.3.2010)
monty.cl
Lucio Fulci po období komedií začínal s hororem a je to trochu znát i v tomto snímku, některé pasáže jsou na dobrodružný film spíše pro mladší publikum řádně drsné a syrové, ale možná právě proto je tohle mé nejoblíbenější zpracování Bílého tesáka...75%(15.10.2010)
jprmusic
Jako dítě jsem měl oba dva díly moc rád, mnoho podobných filmů v televizi neběželo. A Beauty Smith byl navíc děsně oplzlej - nejde zapomenout :-)(14.7.2009)
Mykhaluu
Mé dětské oči a oči Franca Nera, plus doba nedlouho po mém narození = film jak vidli! :)(22.12.2009)
miki408
klasika a spomienka keď sme do kina chodili na státie ,toľko ľudí chodilo naň u nás v dedine.Baby za pekné oči Franca Nera a chalani za pekný príbeh(2.12.2009)
| Na levném DVD od: | 12.10.2009 Blesk |
- Bílý tesák (1991)
- Bílý tesák (1946)
Podobné
- Hlas divočiny (1972)
- Nikki, severský pes (1961)