Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Šmídovi, rodiče plavovlasé Slávinky, jsou na vrcholu štěstí: Slávinka má přes vdavkami a bude si brát zástupce ve věcech trestních, JUDra Anatola Bryndu. Anatol je sice začátečník a všestranný jelimánek - ale co by rodiče neudělali pro štěstí jediného dítěte! Zařídili pro budoucí manžely byt moderní ve všech směrech. A největší atrakcí toho bytu, na niž je papá Šmíd obzvláště hrdý, jsou moderní manželské postele, z nichž jedna z nich stisknutím vypinače samočinně se odsune z ložnice do pracovny nebo naopak. Papá Šmíd ovšem netuší, že právě pro toto důmyslné zařízení dopadne všechno zcela, zcela jinak než si představoval... [dobový program]

Prvním klientem začínajícího advokáta JUDr. Anatola Bryndy je jeho sousedka, herečka Helena Králová, která se vdala za svého kolegu Járu Marka. Novomanželé se krátce po svatbě pohádali a Helena se chce ihned rozvést. Rezolutně odmítá vrátit se do Járova bytu a vzdor chabému odporu nesmělého advokáta stráví noc v jeho bytě. Ačkoliv mezi nimi k ničemu nedošlo, je ráno oheň na střeše: Bryndu navštíví rodiče jeho snoubenky Slávky a najdou budoucího ženicha v kompromitující situaci v ložnici s cizí ženou. K dovršení všeho zmatku se dostaví do Bryndova bytu také Marek, který chtěl původně využít advokátových služeb pro brzký rozvod, a shledá se zde s uprchlou novomanželkou. Společnost doplní i Bryndova snoubenka Slávka Šmídová. Ta se rychle sblíží s opuštěným novomanželem Markem. Po krajně zmatečním rozvodovém soudu se Slávka vdává za Marka a Brynda si bere svou čerstvě rozvedenou mandantku Helenu. [NFA.cz] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film S vyloučením veřejnosti je melodramatem v podobě frašky.. Je to destrukce ze střetu ješitností a zároveň roztržitost s handicapem studu. I přes rozvodové hrátky a celoplošné společenské pohoršení je nejdůležitějším konfliktem náhlý náraz vztahovačné sebestřednosti a marnivosti herečky s mravní přecitlivělostí bezúhonného začínajícího právníka s vadou řeči a oboustranná proměna ze vzájemného působení. Fraškovité melodrama vsází na konfrontaci nového myšlení se starým, ke zvýraznění efektu si ale zvolil nešikovnost a zadrhávání, a přestože je tempo svižné, nálada humoru zakopává a drhne. Hrdinou a obětí odlehčeného pobavení je JUDr. Anatol Brynda (sympatický Karel Lamač), morálně nevinný, nezkušený a roztržitý právník na počátku své profesní dráhy. Život má předem určený směr a emoce, ale zdvořilá nesmělost z něj činí bezbrannou oběť ironického osudu. Hlavní ženskou postavou je Helena Králová, provdaná Marková (velmi zajímavá Ljuba Hermanová), mladá a obdivovaná herečka na prahu té zářné kariéry. Filmový svět škádlí sám sebe a v sebepoznávání se škorpí s nevinností. Důležitou postavou je Jára Marek (příjemný Čeněk Šlégl), kritiky nepříliš chválený herec, ale s širokou popularitou veřejnosti. Uražená ješitnost se v obraně vlastních iluzí přiklání k pomstychtivosti, vždyť se nutně potřebuje jen obdiv, nikoliv úspěch partnera. Z dalších rolí: z budoucího zetě nadšený otec nastávající a pečlivý stavitel Šmíd (Theodor Pištěk), jeho z budoucího zetě natěšená manželka (Milada Gampeová), jejich způsobná dcera a Bryndova již připravená snoubenka Slávka Šmídová (Truda Grosslichtová), zvědavá domovnice (Ella Nollová), Markův praxí zkušenější rozvodový advokát JUDr. Liška (Antonín Kandert), nad krizi oboru smutnící kasař Lašťovka (Josef Rovenský), předseda rozvodového senátu JUDr. Sodomka (Alexander Třebovský), s tím průběhem natáčení nespokojený filmový režisér (Jaroslav Marvan), či kameraman natáčeného filmu (kameraman filmu Otto Heller). S vyloučením veřejnosti je lehkou skopičinou ke chvilkám oddechu, ovšem zvolený způsob humoru není podle všeho nejšťastnější a nejvhodnější formou vtipného nadhledu. Topí se v křeči. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Co je to za klíč a nač mi tohoto klíče přinášíte?" "To je od domu, bez toho byste se nedostal ven" "Netřeba, neb po hodině desáté již neopouštím domova a nyní běžte, ženo domovní, beztoho čekám houf klientů". Velmi vytříbený sloh a humor na úrovni, sice s prvky úletu, nicméně stále vtipné a na svou dobu i velmi povedená Macova režie. Z jistého pohledu lze zde vnímat i jakýsi obraz nestoudně rozmařilého života celebrit třicátých let, kteří po svatbě ničí svatební dary a ve stejném obleku, ve kterém si slíbili lásku, sepisují rozvod. Zřejmě to takto nebylo myšleno, ale kouzlo těchto veseloher je i v tom, že si je divák (přinejmenším já:) může upravit k obrazu svému. V mém hodnocení mě utvrzuje i milá, rozverná melodie, doprovázející tuto pohodovou komedii, ve které mi k dokonalosti chyběla jen Anny Ondráková. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

I po letech velmi svěží komedie o trampotách dvou čerstvých manželských párů, které se záhy trochu vymění. Vynikající je v hlavní roli Karel Lamač jako novodobý don Quijote, advokát Anatol Brynda. Spousta dobrých gagů, které pramení jak ze spousty nedorozumění, tak z moderního vybavení Bryndova novomanželského bytu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Manželské a jiné kratochvíle. Možná, že za jiných okolností by se tento poněkud bláznivý film plný hádek, nespolehlivých rad a nevěrných roztomilostí u diváků neujal, ale protože jej mají na svědomí Wasserman, Frič a Lamač, je o úspěch postaráno. Některé špílce (zejm. demolice luxusně zařízeného bytu pod taktovkou novomanželů Hermanové a Šlégla) jsou geniální a bezesporu patří mezi to nejlepší, co se v prvorepublikové komediální branži urodilo. A konečně, ten film říká jednu velkou životní moudrost: totiž, že manželství je jako sázka do loterie. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Komedie o začínajícím doktoru práv, který se má brzy oženit, jenže jednoho večera vpadne do jeho bytu novomanželka, která bydlí ve vedlejším bytě a těžce se rozhádala se svým novomanželem. Rozpad manželství je nasnadě a doktor se do případu zaplétá více, než by bylo zdrávo. Tato komedie bohužel nedisponuje oním kouzlem starých dobrých filmu, nikdo z herců nedokáže výrazně připoutat naší pozornost. Přeci jen slabší komedie hodna zapomnění. Hudba: Jára Beneš ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe. (dyfur)

Reklama

Reklama