Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Ricky Gervais si sám pro sebe připravil roli v milém komediálním dramatu z anglického domova důchodců, kde jako věrný ošetřovatel vidí v každém jen to dobré. (Netflix)

Recenze (99)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Velmi přelomová věc v oblasti televizních komediálních seriálů. Zatímco většina humoru v současnosti staví na drsnosti, hrubosti a necitelnosti a nikdy se nedostane dál než k politické nekorektnosti, Derek je zřejmě první seriál "nového typu" (tedy v zásadě plný brutálního humoru), který nakonec probouzí to lepší v nás. Kombinace smíchu a slz v tom nejvyhrocenějším balení. Připustí všechno to špatné, co na světě existuje, své postavy si nijak neidealizuje, ale přitom nás nenásilně učí objevit a vyznávat neoddiskutovatelně správné hodnoty. Jde také o silné gesto odporu vůči současné kultuře a kultu mládí. Derek by se dal by se brát dokonce i jako jakýsi etický manifest ateismu - aneb jak být dobrým člověkem bez víry v Boha. Je ovšem příznačné, že tak činí skrze postavu "prosťáčka božího". Většina lidí tu hodnotí pravděpodobně jen první díl a nedala si čas sledovat všech šest. Unikl jim nejen vývoj postav, ale i to, že Ricky Gervais nehraje divně autistu, ale věrohodně představuje divného autistu, na jehož povahu je třeba si zvykat. (Je to každopádě obří skok oproti postavám co Gervais ztvárńoval dřív.) Zatím poslední (šestý) díl patří k tomu nejdojemnějšímu, co se kdy v televizní tvorbě objevilo a přese všechnu emocionální nálož se vyhýbá kýčovitosti. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Humor už Gervais očividně nepotřebuje, protože já se za těch šest a půl epizod párkrát pousmál, ale ne nad rámec běžného dramatu s občasným cynickým vtípkem, který spíš podtrhává celkově depresivní, nebo melancholickou náladu. Dereka jsem se hodně bál, protože doposud vždy, když Gervais přecházel od cynismu k pozitivním emocím, měl tendenci maličko kýčařit. Nakonec jsem ale mile překvapený, přestože se v podstatě splnily moje nejhorší obavy a Derek je primárně sladkobolné existenciální vyprávění o tom, že se k sobě prostě máme chovat hezky, a pak nám bude dobře. Nedůsledná pseudodokumentární stylizace zde ještě víc posouvá diváka do polohy bezcitného voyera (ostatně zde z pohodlí obýváků nahlížíme do nejdepresivnějšího možného prostředí v západním světě - do domova důchodců), což je rozhodně zajímavé. Tvrdý a přímý je Gervais stále stejně, což prospívá, přestože fanoušci předchozích britcomů mohou být zklamaní. Nejblíž to totiž má z Rickyho dosavadní tvorby k Cemetery Junction. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Autistu jako hlavní postavu seriálu jsme tady opravdu ještě neměli. Je známo, že Ricky Gervais si při tvorbě humoru nebere servítky, ovšem pokud čekáte, že si zde bude utahovat z "poškozených" jedinců, pak se překvapivě mýlíte. Na Derekově prostoduchosti je demonstrováno nefalšované štěstí, radost a především dobrota. Derek je někdy (většinou) stupidní, ale právě jeho dětský přístup k událostem je velice lidský, ukazuje, že ke štěstí nejsou třeba peníze a jiné materiální hodnoty, stačí dobří přátelé. A ty si může člověk utvořit i v domově důchodců. Ricky Gervais tímto prosociálním seriálem vlastně dělá charitu. Paradoxně tak jedinou slabinou Dereka je málo humoru, drtivou většinu vtípků musí přinést sexuální maniak Kev. 7/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Povím vám, proč tu jsem. Protože jsem jako spermie vyhrál závod k vajíčku. Proto tu jsem, o tom život je, takto to funguje. Jako spermie jsem vyhrál závod k vajíčku. A to byla poslední věc, kterou jsem vyhrál.“ Dereka doporučuju spíše těm, kteří už mají s Rickym nějakou tu seriálovou zkušenost (=jsou zvyklí na jeho humor), avšak i ti asi budou trochu zaskočeni. Derek je tragikomedií, avšak dost zvláštní. Gervais to risknul a divákům nachystal odvážný mix dojemných, vážných, a na druhé straně humorných a satirických scén, a to tak, že se téměř pořád pohybuje na tenké hranici (za níž číhá citové vydírání, přílišný sentiment a vulgární humor), a přitom ji (alespoň po většinou) nepřekračuje. Navíc si ke svému „doku-stylu“ (a pohledům do kamery) troufl přidat ještě jednu přísadu. Ricky zde moralizuje, resp. dává důraz na ty správné hodnoty (pozor, bez uvozovek!), avšak dělá to tak, že mu to (i když jistě ne každý) divák bere, a to kvůli specifickému prostředí, a z něho vyplývajícím postavám. Tady je na místě zmínit především titulního Dereka (Ricky byl v jeho roli neuvěřitelný!), cynického Dougieho a pak problematického Keva, někdy hodně vtipného (zničující přirovnání typu „Jako bezsrstý zívající krtek.“), jindy skoro vůbec. A právě poslední jmenovaný (a jeho zpověď) naznačí budoucí směr seriálu. Druhá řada totiž pokračuje výrazným trendem „zvážňování“ (což jistě leckoho odradí), ovšem člověk, který se „správně“ naladil už dřív (a nedělají mu tak problém scény podbarvené dojemnou hudbou), si ji může v klidu užít, navíc její závěr je dost dobře zvládnutý, což platí také o asi nejlepším Rickyho bonusovém dílu. Objektivně seriál na 5* nemá, ale za tu v pravdě průkopnickou odvahu poslední hvězdu přidám. „Ale i mimo školu se můžeš hodně naučit. Nikdy nejsi stará na to, aby ses něco naučila. Čteš?“ – „Ano.“ – „A co čteš?“ – „Twitter.“ ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Citlivé, správne vtipné a smutné zároveň. Pilot sa podaril, Gervais je skvelý a dokazuje svoj široký tvorivý a herecký záber ... Pevne verím, že to pôjde tým správnym smerom. Kindness is magic... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál sledujte jenom, pokud se zrovna nacházíte ve šťastné etapě svého života. Pokud procházíte krizí identity, pochybujete nad smyslem života, umřel vám někdo blízký, jste po rozchodu nebo cokoliv na ten způsob, Derek vám vše nejspíš ještě prohloubí. Depka ještě účinnější, než Odpočívej v pokoji. Až tak, že jsem si musel dát po první sérii pauzu a na tu šťastnější etapu života si počkat :-). Druhá série už mi přišla více vtipnější, paradoxně přesto, že tam už prakticky není Karl Pilkington. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vcelku ojedinělý a asi nejupřímnější projekt v Rickyho filmografii. Gervais už nechce jen bavit svým černým humore a provokovat za každé situace. Zároveň se totiž nebojí hrát na malinko vážnější notu podzimu života, blížící se smrti a starání se o naše nejbližší. Postavy nejsou již jenom karikatury, jenž mají bavit a způsobit kontroverzi, ale jsou to lidé z masa a kostí. Je proto škoda, že se onen humor a vážnější motivy nepovedlo v některých epizodách dotáhnout do dokonalosti. Může za to hlavně celkem nehodící se postava Kevin se svým fekálním humorem, který zde působí dost nepatřičně a vůbec se do podobného seriálu nehodí. I tak ale těžká spokojenost a závěrečný díl musí dojmout i toho největšího cynika. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Můj muž tvrdí, že Derek je důkazem že Rick Geravis již ztrací své ostří. Kdo ví, možná má pravdu ... Nicméně, doznávám, že mně se Derek líbil. Myslím, že je zajímavý díky schopnosti autora přejít po Kanclu a Extras zase s něčím novým a zároveň neztratit to, co bylo na tom zajímavé a novátorské na tom strarém. / Vnímám Dereka jako takový crossover mezi Ricky Gervaisem a Frankem Caprou. Je tu přítomna ona caprovská ideologie, která praví, že vztahy mezi lidmi jsou v konečném důsledku tím jediným důležitým a ti, kteří si je budují, mají v nich ukrytý ten největší kapitál. Přesto je to stále i Gervais, který si lidi níkdy přehnaně neidealizoval a ukazuje je až s nepříjemnou realističností a upřímností takové jací jsou. Nepamatuji si, že by si kdo troufl v hraném formátu ukázat staré nebo duševně nemocné lidi s menší mírou idealizace než s jakou se setkáte zde. Není to zaražející, že mě Gervais přiměl cítit sympatii k lidem kteří občas vedou nechutně oplzlé řeči nebo neudrží ve správnou chvli extrementy v těle. Možná že právě tohle je ten pravý humanismus. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Roztomiloučký Ricky/Derek provází diváka prostředím mistrovsky vyváženým - vtipným i dojemným, odpočinkovým i mrazivým, ve výsledku nezapomenutelným. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Skvělé. U seriálu, který vás rozbrečí, snad ani nelze jít níže, ne? Perfektní seriál, naprosto lišící se od veškeré Rickyho předchozí produkce. Nesmírně lidské. Druhá série vše jen potvrzuje... 100% (1.-2. série - 100%) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Dokonalý protipól Office. Zatímco David Brent byl skrytý parazit na společnosti, který udělá vše pro to, aby ho všichni hodnotili jako nejlepšího, Derekovi o nic takového nejde. Jako "parazit" může být vnímán jen z velmi povrchního pohledu (např. v první epizodě, když přijde státní úředník a zjišťuje kdo má co na práci), přitom jeho podstata je naprosto upřímná a přející. Zatímco v Office se postavy urážely, šmírovaly se, vyšetřovaly se atp., v Derekovi si všichni snaží vzájemně pomáhat. Není tu smích na úkor druhých. Oba seriály jsou tak jakýmisi protipóly, které poukazují na dualitu našeho světa. Ten lze vnímat cynicky jako konstantní boj o přežití, ale i skrz přátele a pomoc druhým. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem si myslela, že Gervaisův humor, jakkoliv nekorektní, brutální a za hranou, je zároveň velmi vnímavý k nespravedlnostem vůči slabým. Tenhle seriál mi potvrdil jeho až bolestnou citlivost a dokonce sentimentálnost. ____ Oproti tomu, co se považuje za úspěch: krása, mládí, sláva, dravost a peníze staví Gervais své příběhy na lidech, kteří jsou staří, nemocní, zmatení, chudí, ubozí a zapomenutí. A díky tomu si dělá srandu právě z toho, po čem většina lidí prahne. Dává tomu naprosto malicherný rozměr ve srovnání s tím, když je někdo laskavý, starostlivý a obklopený přáteli. _____Tenhle seriál nikoho nesoudí. Vždyť hlavními hrdiny jsou naprostí ztroskotanci, přesto ale i ten nejodpudivější z nich nakonec ukáže, že je v něm víc, než jen přisprostlé řeči, hnusné chování a zcela zbytečný život. Jen neměl sílu na něco lepšího. ______I když mi vadilo Gervaisovo pojetí autistického retarda, protože mi přišlo přehnané, tak si zároveň myslím, že ho tak hrál schválně. Jako člověka, který vadí a odpuzuje svou odlišností, jako něco, co chceme odsunout do ústavu, abychom nemuseli reagovat na chování, které vyvádí z míry. Zároveň se tím ale zbavujeme vlastní lidskosti a vzácné možnosti vidět svět dokořán otevřenýma očima. Vždyť i třetí z trojlístku hlavních přátel vypadá záměrně tak, že si divák při prvním pohledu na něj řekne: tohle je slizký ňouma. A s touhle škatulkou se spokojí a v běžném životě by se už dál o tohohle chlapíka s legrační pleší nestaral. A jak se ukáže: to je obrovská chyba zaviněná jen oslepujícím pocitem nadřazenosti a stupiditou povrchnosti._____ Derek nikoho z nich nehodnotí, nikdy je neodsuzuje. Dává jim čas a bezvýhradné, i když někdy obtěžující, přátelství. Tahle investice se jeví jako ztracená, protože lidé, kterým se věnuje, už umírají nebo zahodili svůj život. I jejich vlastní rodiny se jich zbavují ("Dcera má dům s pěti ložnicemi, ale ani jednu, do které by dala vlastní mámu!") Takže co z takového přátelství může Derek mít? No, podívejte se. ____ Hořkosmutně a hluboce pravdivě to shrnuje plešatý údržbář, když do domova důchodců pošlou úřady dalšího člověka na veřejně prospěšné práce: "Oni je sem posílají za trest! A co jsem udělal já, když tu jsem už 10 let?" ___ Vtipná, dojímavá a občas cynicky brutální série o tom, co je a co není potřebné. /29. 9. 13./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Fuck Off, Ricky! :-) Jeden by od tohohle člověka čekal další sice kvalitní, ale hlavně nekorektní a sprosťáckej seriál typu Life's Too Short a dostane se mu takové emocionální nálože. Ne, nespadl jsem na hlavu, Ricky Gervais tu rozehrál tak neuvěřitelnou hru na city, avšak prostou o jakékoliv klišé a podobné radosti, seriál o obyčejných lidech s opravdovými starostmi, o lidech, kteří si hledají to své místo na slunci. No nebudu to víc okecávat- Derek mě neskutečně překvapil, nevím, jestli to tomu Žervému můžu věřit, protože známe své firmy, ale tolik lidskosti v jedné TV sérii? Brada poklesla a Derek se tímto stává jedním z mých nejoblíbenějších seriálu, co jsem kdy viděl. A Kerry Godliman je v roli Hannah vážně zlatá. Díky, Ricky... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Znova niekde úplne inde ako by sa od Gervaisa, alebo obyčajného seriálu čakalo. Derek je vo svojej podstate veľmi smutný príbeh o stroskotancoch a starcoch, ktorý si udržiavajú pozitivizmus v tej najčistejšej podobe a ktorý sú vo svojom úzkom okruhu sebe navzájom veľmi dôležitý. Seriál je hlavne úsmevný a aj keď úmyselne hrá na city, hrá na nich v tej najčistejšej podobe. Od začiatku priznáva aký je to seriál. Nehrá sa na prekvapivé zvraty ani na umenie. Snaží sa ukázať ľudskosť a snaží sa to robiť ľudsky. To je asi najväčšia devíza seriálu. Plus konečne úloha pre Karla Pilkingtona, ukázať svetu, že má aj herecký talent, aj keď jeho postava nie je až tak odlišná od jeho skutočného prejavu. Ale keď sa to tak vezme, ktorá v Gervaisovom seriály je? Gervais sám vytvoril novú postavu, ktorá sa nedá nezapamätať. Jeho Derek je láskavý, mentálny postihnutý, ale v konečnom dôsledku neuveriteľný dobrák, ktorý vás chytí za srdce a ak ste si seriál užívali tak ako ja tak v poslednej epizóde príde aj na slzy. Pre mňa znova príjemné prekvapenie a úžasný zážitok. 1 séria -100%, Veľká škoda odchodu Karla Pilkingtona. Na druhú stranu je to znova prekvapenie, pretože jeden z najkontroverznejších komikov natočil ďalších 6 dieľov, aké pohladia dušu a sú manifestáciou ľudskosti a šťastia v nedobrých podmienkach spoločnosti. 2. séria 100%. Konečne po dlhom zháňaní pozretý aj finálny diel. Na Gervaisových dielach zbožňujem to, že ma vedia dojať a pobaviť. Derek je krásna postavička a zase raz mu pripravil Gervais krásne finále. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kdo má nakoukaného Gervaise do mrtě, bude neustále bojovat s tím, aby se nezačal tlemit při jeho šklebech a bral jeho roli vážně. Když ten boj vyhraje, bude obdarován mimořádně lidskými (třebaže na sentimentální efekt strojenými) příběhy. A prostoru pro tlemení zbude i tak dost, hlavně při hláškách Karla Pilkingtona. 75% ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Novotina Rickyho Gervaise hraje překvapivě z velké části na tu "lidskou" notu - což mě ponejprv vyvedlo z míry, ale posléze příjemně potěšilo. Nečekejte nálož trapnosti, absurdity a cynického humoru jako v Office nebo Extras - tady jde zřejmě o hodně originální experiment a pokud "najedete" bez karambolu na první jednu dvě epizody, nebudete zklamaní. 7.5/10 ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Pilot: Najnovšiemu projektu Rickyho Gervaisa sa dostalo najviac kritky ešte pred premiérou a to aj od jeho vlastných fanúšikov. Podľa trailerov sa totiž zdalo, že si kontroverzný Ricky bude uťahovať z postihnutých ľudí. Nestalo sa tak. Áno, Ricky síce hrá postavičku, ktorej sa bystrosti veľa nedostalo, no štýl, akým sa Derek uberá, nemá s uťahovaním si, či výsmechom nič spoločné. Ide o príbeh starobinca, kam chodia ľudia už len zomrieť a príbeh obyčajných ľudí, ľudí z najnižšej vrstvy, prostých ľudí, ľudí, ktorí sa ako jediní o týchto starčekov a starenky starajú. Toto miesto je ich svetom, ich domovom. Je v ňom miesto pre drámu, aj pre vtip, no nikdy nie pre cynizmus. Na tomto mieste je jednoducho najdôležitejšia "dobrota" (kindness) a každý náznak cynizmu, ktorý sa ukáže, dostane spravodlivo ranu do hlavy (čo je osviežujúce po Gervaisových The Extras a Life Is Too Short, ktoré zobrazovali uponáhľaný svet, kde sa každý hrnie hlava nehlava za slávou a úspechom). Z obsadenia sú dôležité najmä tri postavy. Kerry Godliman, ktorá je vo svojej roli Hannah, ktorá má ústav na starosti, minimálne tak sympatická, ako Dawn z The Office. Karl Pilkington (známy z An Idiot Abroad, alebo The Ricky Gervais Show), ktorý bol pre mňa najväčším prekvapením. Pre Karla totiž išlo v tomto prípade o herecký debut a vzhľadom k tomu, aký je Karlov "temperament", je až neskutočné, ako je jeho herectvo prirodzené. A nakoniec tu máme Rickyho. S ním jediným mám problém. Akokoľvek sa snažím, nedokážem mu postavu Dereka úplne uveriť. Aj keď ma dokázal v niektorých scénach strhnúť (ako na konci), sú tu momenty, kedy jednoducho nevidím Dereka, ale Rickyho, ktorý sa len veľmi snaží spomaleného dobráka hrať. Ale verím, že sa časom so svojou postavou zžije. Uvidíme, čo prinesú ďalšie diely. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Život v tej najčistejšej forme, jednoduchosť podaná čo najúprimnejším, cnostným a dojímavým spôsobom. Takto sa robia emócie. Nenútene a skromne. A geniálny komik dokáže presvedčiť, že vie byť seriózny, resp. to, že všetko a všetkých netreba brať tak vážne, sa dá ukázať aj takto. ()

Reklama

Reklama