Slzy, které svět nevidí (TV film)
Tears the World Can't See
Krátkometrážní / Komedie / Drama
Československo, 1962, 20 min
Martin FričObsah
O třech kumpánech, okurčičkách a povedeném manželství. Povídka A. P. Čechova. (oficiální text distributora)
Pohrobek
Anton Pavlovič Čechov, povoláním lékař, je jedním z mála spisovatelů, jejichž diagnózy jsou zároveň léčivými mastmi. Drobné bolístky lidských duší před námi poskakují v malicherném tanci a jejich nositelů nám nemůže nebýt líto. Zdánlivě vyžilé manželství, jež kdesi pod povrchem skrývá tolik citu. Síla sentimentálních opileckých přátelství i tesknota přihlížení cizímu, byť jen strojenému, štěstí. To vše v podání velikánů českého herectví - ať familierního Jana Wericha, humpoláckého Jiřího Sováka nebo rezignovaného Vlastimila Brodského.(15.1.2006)
Karlos80
Velmi pěkná a úspěšná televizní insenace původně podle povídky od Antona Pavloviče Čechova.V krásné hereckém obsazení s vynikajicími a vtipnými dialogy.Ruské městečko koncem minulého století.Aneb malá tragikomedie, která se odhrála mezi jednou ložnicí a jídelnou.Podnapilý podlukovník(Jan Werich) si v noci přivede domů dva velmi rozjařené kumpány(Dvojetočijevce a Pružinu Pružinského).Náhle probuzená žena(Jiřina Šejbalová) zdeptá kajicího se manžela,ale pak s úsměvem podá hostům občerstvení.Pro mě i po tolika letech od premiérového uvedení v české televizi ještě společně se snímkem Kočár nejsvětější svátosti stále fascinujicí komediální miniatura.To se musí vidět kdo neviděl neuvěří.Jeden z posledních Fričových snímků později se mu už bohužel nepodařilo natočit svébytnější filmové dílko.(18.7.2006)
Kulmon
Konverzační mikrokomedie, která však není ani tolik vtipná. Herecké výkony všech protagonistů, zejm. Jana Wericha jsou excelentní, ale to bohužel nestačí.(31.12.2007)
igi B.
>Mášenka a medvědi< (:o) . . . Skvostná etudka na opilecké téma... Tré nacamraných pánů, rozkošně a neuvěřitelně uvěřitelně odehraných trojicí z těch nejlepších herců, co v téhle zemi kdy popili... ;-) J.Š. samosebou neopomíjeje (nebo neopíjeje?... :-) . . . "...a můžeme křičet, a můžeme zpívat..." Co dodat... Tak snad jenom ještě ty okurčičky... :o))) . . .(30.12.2007)
gudaulin
Roztomilá miniatura, která nese všechny rysy typické pro literární dílo A.P.Čechova -tedy jemnou ironii, se kterou rozkrývá vztahy a počínání svých hrdinů, velmi dobrou znalost prostředí - vzhledem ke své profesi se pohyboval v mnoha rodinách a ve všech společenských vrstvách, konečně pak lidskost - Čechov svým hrdinům rozumí a ví, že je nezmění. Snaží se na ně přes všechny nedostatky dívat i z té lepší stránky. Tahle povídka nemá dostatečně silnou pointu a tak bylo důležité herercké obsazení. Čtyři vynikající, typově přesně zvolení herci odvedli dobrou práci, takže vzniklo klasické komediální dílko, které se může stále vracet na televizní obrazovku. Celkový dojem 80 %.(1.1.2008)
D.Moore
"A můžeme křičet a můžeme zpívat. Mášenka je vzhůru. Ale rozespalá. Jejejeje, ta je rozespalá. Znáte ženy, ne?" - "Rozespalý? Ty já hlavně." Excelentně zahraná Čechovova okurčičková věc s výborným Janem Werichem a neméně dobrou Jiřinou Šejbalovou. Pánové Sovák s Brodským samozřejmě také nezklamali. Obzvlášť jejich závěrečná óda na šťastné a idylické soužití Rebrotěsových se podařila. Tak tedy: Na šťastná manželství.(16.9.2011)
triatlet
Když psal Čechov svoje aktovky, tak snad musel myslet na to, že je bude adaptovat Martin Frič a angažuje Jana Wericha. Povedená zábava.(11.2.2012)
Marthos
"Ale teď potřebuju ty okurčičky!" Famózní herecký duel Jana Wericha a Jiřiny Šejbalové.(21.4.2011)
kagemush
Radost koukat na herce,kde co kus to Mistr (Mistrová).-Ovšem nemůžu si pomoci a zatímco Čechov je pro mě synonymem pro šarm ,nadhled a jemnou ironii (i když....,taky jak kdy),tady to na mě bylo trochu moc humpolácký.Řekněme.(14.12.2010)
gjjm
Jedna z životních rolí Jana Wericha. Okurčičky =)(25.8.2009)
mrksik
Tri žiarivé hviezdy za tri hviezdy najžiarivejšie. Okrem nich, (prí)jemnej konverzačnej komiky a vcelku podarenej záverečnej pointy som nenašiel nič viac. Prečo len mi to nestačí? :-)(2.1.2008)
Sfinkter
Název je opravdu výstižný, Mášenka je charakterově prototyp každé manželky.(30.12.2007)
plechulka
Další PERLA a klasika a jako vždy u této kategorie (doufám, že nejen pro mne): každoroční reprízu, prosím!(5.8.2007)
Rodriguez
"No kde ses takhle mohl sežrat? Jo, a já myslel, že sem plukovník."(29.12.2010)
Přemek
Rozkošný monolog, končící výkřikem "...teď ale potřebuju ty OKURČIČKY!!" je Werichův, improvizovaný přímo ve studiu.(22.6.2006)
brooklyn73
Herecke obsazeni na jednicku.Pribeh se mi vsak nelibil a tesil jsem se na konec.Vychazi mi z toho hvezdy 3.Filmove infromace: Scenar : Martin Fric.Kamera : Miloslav Harvan. Stavby : MIlan Nejedly. Strih : Jan Kohout. Zvuk : Adolf Nachazel. Vyroba : Jiri Dvoracek. Hraji: Jan Werich,Jirina Sejbalova,Vlastimil Brodsky,Jiri Sovak. Rezie : Martin Fric. Vyrobilo Filmove st.Barrandov a Televizni filmova tvorba Praha 1962.Zpracovaly filmove laboratore Praha.(20.3.2008)
dr.fish
Jeden z několika vzácných momentů, ve kterých si můžeme na filmovém pásu vychutnat Jana Wericha. Je škoda, že toho po něm zbylo z poválečné tvorby tak málo...(22.5.2011)
pravo
Koncert troch hereckých géniov na malom priestore a v relatívne kratučkej minutáži. Scénka ako zo života, keď trojica pod vplyvom alkoholu zavíta do obydlia jedného z nich a začína sa boj o povesť dobrého hostiteľa. Manželovo zdôvodňovanie svojho sebaobetovanie v prospech rodiny a manželkina nechuť ísť otvoriť komoru a uvítať “spoločensky unavených“ hostí patrí medzi veľmi vtipné a zároveň veľmi vypovedajúce o ľudskej povahe. Zaujímavé zrovnanie mi prichádza na um v stvárnení napitého človeka Werichom a Polívkom a treba povedať, že i opilosť može byť stvárnená bez oplzlostí a vulgárneho slovníka, ale pravdepodobne väčšina namietne, že sa jedná o inú dobu. Čerešničkou na torte je záverečné veľmi milé nedorozumenie, na ktoré si všetci pripijú.(15.1.2008)
fragre
To je ale lahůdka, přímo okurčička nasolená. Jen 20 minut stopáže, něco málo laciné výpravy. Zdálo by se, že pro velikána formátu M. Friče zanedbatelná záležitost. Ale co na této zanedbatelné ploše dokázal (za pomoci zářivého čtyřhvězdí českého herectva) vytvořit je neuveřitelné. Zvládnul by něco podobného nějaký dnešní tvůrce?(30.7.2010)
Tominecek
2. cena Stříbrná plaketa - MTF Řím 1963. Cena kritiky - MTF Monte Carlo 1963.(1.2.2009)