Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysoce postavený advokát, ve filmu přezdívaný Konzultant (Michael Fassbender), se prostřednictvím majitele nočního klubu Reinera (Javier Bardem) přimotá k pochybnému obchodu s drogovým kartelem. On i Reiner ale brzy zjistí, že dohoda, kterou uzavřeli, jim nepřináší jen vidinu pohádkových zisků, ale zároveň je přivádí do víru událostí, jež pro ně mohou mít fatální následky. I když má Konzultant několik šancí hrozící katastrofě čelit, jeho arogance a touha po rychle vydělaných penězích mu nedovolují tyto možnosti využít. Když si posléze uvědomí, že přestal mít situaci pod kontrolou a z hráče se proměnil ve figurku ve hře, je už pozdě. Smrtící lavina nabírá na rychlosti a stahuje s sebou nejen jeho, ale i Reinera, dalšího zprostředkovatele obchodu Westraye (Brad Pitt) nebo Konzultantovu krásnou snoubenku (Penelope Cruz). Zdá se, že jediným člověkem, který v téhle absolutní krizi dokázal zachovat chladnou hlavu je Reinerova přítelkyně Malkina (Cameron Diaz). Kdo z nich se dožije šťastného konce? (CinemArt)

(více)

Videa (28)

Trailer 2

Recenze (670)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi tvrdý a nekompromisní film plný odkazů, filozofie, životních mouder a pravd, jdoucí proti jakýmkoliv diváckým trendům, očekávající vysokou míru vašeho intelektu a umění číst mezi řádky. Nejednoznačné, nezařaditelné, přesto místy hypnotické a strhující. Pro člověka bez "životního nadhledu" film o ničem. Pro zbytek silný zážitek. Viděna extended verze. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto bezprostředně po (druhém) dočtení stejnojmenné McCarthyho předlohy (která má ostatně víceméně formu scénáře). Musím se přiznat, že Cormac McCarthy mě - podobně jako jeho vrstevník Philip Roth, který je narozený ve stejném roce 1933 - už dlouho fascinuje tím, jak navzdory vysokému věku neustále umělecky překonává sám sebe. Každá jeho nová kniha (četl jsem od něj vše, resp. vše, co vyšlo v češtině) je konciznější (McCarthyho pozdní knihy jsou co do rozsahu výrazně kratší než jeho raná tvroba) a literárně suverénnější. Konzultant (odhlédnu-li od své averze k nešťastnému českému názvu, který nejenže neodpovídá americkému významu slova counselor, ale ani samotnému ději) je v tomto ohledu zhuštěný na samou dřeň, spousta věcí je nedořečena či pouze naznačena, a je nutné, aby si to čtenář/divák domyslel. Jednoduchým důvodem, proč je filmová adaptace tak útlé knížky (v češtině má 160 stran) dlouhá 138 minut (film jsem viděl v delší verzi obsahující několik důležitých scén navíc), je skutečnost, že se jedná o doslovnou adaptaci, která na filmové plátno z knihy převádí v podstatě vše. Vyjma pár nepodstatných detailů, které byly vypuštěny pravděpodobně z cenzurních důvodů (např. dialog o snuff pornu je v knize výrazně drsnější), se tak jedná o plnohodnotné zfilmování autorova textu - pro čtenáře, kteří jsou s ním obeznámeni, tak film poklidně spěje ke svému předem známému konci, protože nemá čím překvapit (scéna Westrayovy popravy bollitem je ovšem šokující, i když jste na ni dopředu připraveni). Přesto jsem se na tento film těšil, protože mě nadchlo herecké obsazení i jméno režiséra, a velmi jsem toužil vidět, jak se všichni s McCarthyho textem poprali. V tomto ohledu za mě téměř maximální spokojenost - především Cameron Diaz je výtečná, a v některých scénách z ní doslova mrazí. Důvod, proč si zde film vysloužil tak nízké hodnocení, je pravděpodobně skryt v tom, že je mnohem sofistikovanější, než jsou diváci u tohoto žánru zvyklí. Ve filmu zazní celá řada komplikovaných dialogů o zlu a lidském světě, které běžný člověk nemá moc šanci pobrat. Jsem ale dalek toho, abych toto filmu vyčítal - pro mě osobně je to invenční podívaná, která přišla s něčím, co tady nikdo jiný nedělá, a jejíž krutost se mi mimochodem jeví - na rozdíl od většiny podobné produkce - jako zcela uvěřitelná. Bůhví, proč to tomu McCarthymu tak věřím, ale když třeba píše, že nejde obchodovat s Araby, protože o další peníze už prostě nestojí, přijde mi to neuvěřitelně trefné, a zapadající do představy světa, kterou s autorem sdílím. Jeho pohled na náš svět je skoro jistě bezútěšný a krutý, ale určitě ne cynický. Neznám v současnosti autora, který by psal stejně přesvědčivě o těchto aspektech života. Za mě silné 4 hvězdy. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Michael Fassbender ma opantal, Bardem rozveselil a Pitt uchvátil, scenárista znechutil monológmi s moralitným presahom a premúdrenými prúpovídkami... pri Cameron Diaz som uvažovala, že čím staršia, tým herecky zaujímavejšia a Penelopka sa blysla v roli, ktoré sú pre ňu ako stvorené. Film na efekt s priemerným diváckym zaangažovaním. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $16,973,715Tržby Celosvetovo $71,009,334Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,411,447 //počet predaných kusov 62,162Tržby za predaj DVD v USA $4,110,973 //počet predaných kusov 182,901║ nevyspitateľný Scott, ktorý stále vie ukrutne prekvapiť, dejovo rozcuchané, otvorené a silné v detailoch v samostatných scénkach /75%/ ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Možná jste při filmu slyšeli slabý šustění. To šustil papír. Nepravděpodobností mouder na minutu nebo spíš na sekundu a ke konci i moralit. Mě to baví. Btw. teď jsem si přečetl komentář Davida 82. to je ten úplně nahoře. A nepřijde mi to tak. Ale kdyby měl pravdu: není důsledkem nepodarku to, že film zkultovní, protože nevydařený film je u skupiny těch, co maj nakoukáno, jediný originální, zatímco ten zbytek je dokonalé, ale stále jen řemeslo (tedy okoukané a nezajímavé)...? ()

Galerie (98)

Zajímavosti (22)

  • V poslednej scéne, keď sa Malkina (Cameron Diaz) zhovára so svojím bankárom, pri pripíjaní chytí svoj pohár šampanského za jeho kalich, avšak vzápätí pri zábere na ňu ho drží za stopku. (SaraF.)
  • Keď Konzultant (Michael Fassbender) telefonuje v aute s právnikom kartelu, hodiny zmenia niekoľkokrát nelogicky svoj čas. (De Large)
  • Postava Malkiny, kterou ztvárnila Cameron Diaz, měla být podle scénáře z Argentiny, Cameron však své pasaže odříkala s barbadoským přízvukem. (Dr Lizal)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Reklama

Reklama