Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysoce postavený advokát, ve filmu přezdívaný Konzultant (Michael Fassbender), se prostřednictvím majitele nočního klubu Reinera (Javier Bardem) přimotá k pochybnému obchodu s drogovým kartelem. On i Reiner ale brzy zjistí, že dohoda, kterou uzavřeli, jim nepřináší jen vidinu pohádkových zisků, ale zároveň je přivádí do víru událostí, jež pro ně mohou mít fatální následky. I když má Konzultant několik šancí hrozící katastrofě čelit, jeho arogance a touha po rychle vydělaných penězích mu nedovolují tyto možnosti využít. Když si posléze uvědomí, že přestal mít situaci pod kontrolou a z hráče se proměnil ve figurku ve hře, je už pozdě. Smrtící lavina nabírá na rychlosti a stahuje s sebou nejen jeho, ale i Reinera, dalšího zprostředkovatele obchodu Westraye (Brad Pitt) nebo Konzultantovu krásnou snoubenku (Penelope Cruz). Zdá se, že jediným člověkem, který v téhle absolutní krizi dokázal zachovat chladnou hlavu je Reinerova přítelkyně Malkina (Cameron Diaz). Kdo z nich se dožije šťastného konce? (CinemArt)

(více)

Videa (28)

Trailer 3

Recenze (670)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stává se mi opravdu jenom výjimečně, že bych se loučil s filmovými titulky a v téže chvíli se cítil ztracený, protože jsem nechápal, co se v právě dokoukaném filmu odehrálo. Musel jsem si pustit klíčové scény ještě jednou, abych se chytil a docvakly mi všechny motivace, zákulisní hry a spojenectví. Klíčové přitom nebyly přestřelky nebo popravy filmových postav, ale dialogy. Dialogy vymazlené a sofistikované, kdy jsem si např. rozhovor advokáta se šéfem kartelu okouzleně pustil třikrát, abych si vychutnal jemnou hru dravce pohrávajícího si se svou kořistí. Konzultant je pro určitou specifickou vrstvu poučených a naladěných diváků, rozhodně není snímkem pro široké publikum a neváhal bych ho označit za kultovní v tom původním smyslu slova - tedy nikoliv jako masově úspěšný film, nýbrž film, který okouzlí nevelkou skupinu fajnšmekrů. Zatímco Scottův Prometheus byl třeskutě blbý, Konzultant od téhož režiséra je film chytrý. Chytrý až moc, otravně a nesympaticky. Je to jakýsi kříženec Tahle země není pro starý a Jeden musí z kola ven. S prvním titulem ho pojí jméno autora scénáře a tématika světa drogových kartelů a lidí z podsvětí, s druhým zase způsob vyprávění, který je pro diváka obtížně stravitelný. Nepomáhá mu například absence postav, kterým je možno fandit. Jedinou kladnou postavu, která se do světa špinavých obchodů dostala nedopatřením, události nelítostně semelou a zbytek pokřivených charakterů už jen soutěží o to, kam až je schopen ve své podlosti zajít. Scénárista dávkuje informace po troškách a ledascos si nechává pro sebe, musíte zkrátka domýšlet a zpracovávat tam, kde byste rádi jenom konzumovali. Každopádně na jeho výsledné podobě se podepsal mnohem víc Cormac McCarthy než Ridley Scott. Měl bych sice pár připomínek, např. obsazení typové herečky Cameron Diaz rozumné nebylo, jakkoliv díky režijnímu vedení příliš nepřekážela, Scott věděl, co je schopna herecky utáhnout a nezatěžoval ji. Její sexuální výstup, který pro některé diváky bude třešničkou na dortu, mi přišel zbytečný a laciný a v několika dalších scénách si štáb chtěl tak trochu zahrát na Tarrantina, ale z původních čtyřech uvažovaných hvězdiček jdu na pět, protože u tak těžce podhodnoceného snímku nebudu váhat mu pomoci. Celkový dojem: 90 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pět velkých hereckých jmen, za kamerou ostřílený Dariusz Wolski a legendární Ridley Scott a ve finále nakonec nic, kvůli čemu bych si pro tuhle zvláštní látku měl rezervovat místo ve své stále se scvrkávající paměti. Scénář je nabubřelý, pseudointelektuální, přitom moc nefunguje. A není to jenom tím, že je obalený rádoby vychytralými kecy. Tvůrci moc neví, co udělat s prázdnými, nezajímavými postavami. Brad Pitt tak nebude milovat ostrou strunu, Cameron Diaz si naopak ráda polonahá zajezdí po čelním skle auta. Být možná soustředěnější a chtít číst mezi řádky, ocenil bych jako celek víc, ale mně z toho prostě vypadlo exhibování, které je bez pointy ukončené a někdo se nám zoufale snaží dokázat, jak nezařaditelné to celé vlastně je. Takže kdo to nakonec odskáče? Obávám se, že hlavně divák. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že být výborný spisovatel nerovná se být výborný scénárista. Takový nabubřelý scénáristický patvar, v němž se na jednoduchou otázku odpovídá pětiminutovými rádoby filozofickými žvásty, se opravdu jen tak nevidí. Sakra, dyť scénáři se nedaří pořádně vybudovat ani hlavní zápletku, natož aby fungovaly tyhle nechtěně směšné průpovídky! Ridley Scott navíc zřejmě nudou usnul již při natáčení první scény a celé to na za něj dodělal asi cvičitel gepardů, protože i on si do své obsáhlé filmografie připsal zdaleka nejhorší film. Dokonce i ti jinak hvězdní herci jsou zde nevýrazní a za vrchol herectví se tu dá považovat Fassbenderova nudle z nosu. Hodně smutná spolupráce dvou legend, která nikdy neměla vzniknout. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ridleyho Pain and Gain, který mi kupodivu sedlo. Fakt nepotřebuju všechno polopaticky vysvětlený (základní situace mi přijde dost jasná, stejně tak její vývoj) a jako série zvrácenejch dialogů to funguje výborně. Kdyby u toho bylo Tarantinovo jméno, lidi by podle mě remcali o dost míň. Takhle se Konzultant bohužel zapíše do dějin jako svěží a příjemně jiná gangsterka, která ale většinu lidí úspěšně zdeptala do bezvědomí. Já teda místo nelogickýho paskvilu dostal napínavej biják velice chutnýho ražení, kde wtf momenty spíš přidávaj na zážitku, než aby mu ubíraly. Ale takovejch šťastlivců asi bude minimum, no... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Myslím, že dnešní lidi ten film nepochopí. Má působit hluboce, ale natočený je strašně povrchně. Což má za následek napjaté tření mezi oběma plochami. Konzultant ukazuje jak moc hollywoodský Scotův styl je. McCarthy napsal scénař, který se vymyká všem standardům, bohužel se už nepostaral, aby režisér do snímku vnesl ono potřebné podobenství. Pro něco takového je vhodný někdo jiný, Nicolas Winding Refn mi vychází jako jeden z nejvhodnějších kandidátů. Scottův styl sám o sobě mi ale sedí, tak jsem to dokázal jakž tak překousnout. Herecké obsazení, které dal dohromady je obdivuhodné, ale jde možná proti typovým proporcím samotných herců. Fassbender je až netradičně hodný, to zlo o kterém se mluví spočívá jen a pouze v chamtivosti a domýšlivosti. Pitt je fajn, místy trochu křečovitý. Reinier Bardemovi vůbec nesedí, nehraje ho špatně, ale typově je úplně mimo. Penny Cruz by potřebovala být mladší a bláznivěji zamilovaná, ale příliš se tu nevyskytuje. No a pak je tu Malkina Cameron Diaz. Obludná vypočítavá mrcha a asi druhá nejdůležitější postava. McCarthy snad ještě nenapsal silnější ženskou postavu. Diaz se jí chopila se ctí. Svině umí, ale Angelina by sem seděla víc. A dostáváme se k největšímu problému a tím je přístupnost. Konzultant sice chytře bruslí po hraně přístupné pro děti od 15ti let, ale tak je všechno to vraždění a sexuální pnutí příliš sterilní. Scéna s Ferrari je zvláštní a dobře podaná, ale nemá ten potřebný šokový efekt, o kterém postavy mluví. Jakékoliv mučení je tu jen odvyprávěné. Může jít o umělecký záměr, ale snímku to krade uvěřitelnost, mrazivost. K čemu jsou vypiplané dialogy, které reflektují zkázu a smrt, když je téměř neviditelná. Konzultant není špatný film, jen je příliš divný než aby se líbil. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (22)

  • V poslednej scéne, keď sa Malkina (Cameron Diaz) zhovára so svojím bankárom, pri pripíjaní chytí svoj pohár šampanského za jeho kalich, avšak vzápätí pri zábere na ňu ho drží za stopku. (SaraF.)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Reklama

Reklama