Reklama

Reklama

Téměř dokonalý člověk

(festivalový název) (TV film)
všechny plakáty
Francie, 2011, 60 min

Režie:

Cécile Denjean

Obsahy(1)

Odvěkým snem člověka je být v něčem lepší než ostatní, pokud možno mít nějakou nadlidskou schopnost. Technické inovace posledních let se ještě v polovině minulého století řadily k science fiction. Vědci jsou na cestě k vytvoření dokonalé bytosti. Homo Technologicus, člověk verze 2.0, už není pouhým výmyslem spisovatelů, svět sci-fi se stal součástí reality. Američtí vojáci dnes už běžně využívají systému „čtyř nohou“ k přenášení až dvousetkilových nákladů. Stejný princip byl použit k vytvoření robotických protéz, které mnoha lidem nahradily amputované končetiny. Člověk se stal jediným tvorem, který je schopen spolutvořit svou vlastní evoluci. Za nemalý obnos si dnes rodiče mohou zvolit nejen pohlaví svého dosud nepočatého dítěte, ale i barvu jeho očí či vlasů. V budoucnu budou děti takřka katalogovým zbožím pro majetné. Rodiče, kteří výběr svého dítěte nechají zcela na přírodě, ho tím automaticky znevýhodní v budoucím životě. Děti budou cíleně chytřejší, krásnější, ve všech směrech dokonalé. Nabízí se však etická otázka: Je takto vytvořený a vylepšený člověk stále ještě člověkem? Nejedná se spíše o horor než o science fiction? (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (3)

fmash 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto nikoli nezajímavého dokumentu spočívá v tom, že dost problematickým způsobem míchá hrušky a jabka. Takže první (ta zajímavější) třetina zanechává optimistický dojem, že se nám nakonec všechny ty civilizační choroby nedostanou na kobylku tak fatálním způsobem, jak to občas vypadá, jelikož si zároveň stíháme vyrábět „protetické protilátky“, zatímco zbytek filmu se čím dál víc redukuje na hysterické odmítání (společensky tak jako tak obecně neuznávané) eugeniky. To mísení témat považuji za poněkud nefér metodu, jak dodat na vážnosti svým sci-fi obavám, které sice autoři mohou s postupem vědy a techniky mít stále oprávněněji, ale stejným způsobem mohou poukazovat na cokoli, co může zavánět totalitou, neřkuli totalitou konzumu. Mimochodem, za nebezpečí pro zdravý vývoj lidstva už byly považovány jevy jako písmo, knihtisk, televize, internet, lékaře už taky věšeli... Dokumentu stačí ukázat pár podivínských nadšenců, jako je modelka, která z pochopitelných důvodů zoufale šťastně popisuje výhody svých myoprotéz, nebo šíleného vědce, který chce být kyborgem, a už zvoníme na poplach proti zhoubě lidství. Konečný dojem mám takový, že bych tu radostnou modelku nejraději hodil na hranici za čarodějnictví. A to je mimochodem dojem, který od „vědeckého“ dokumentu neočekávám. Atd. 2½. ()

Menno 

všechny recenze uživatele

AFO_47 - Dvojnásobný vítěz letošního ročníku přímo vybízí k úvahám, jestli technologický pokrok v takovém rozsahu je "utopie" či "dystopie" (a je tak v souladu s leitmotivem celého festivalu). Každopádně tak trochu podporuje moji teorii o tom, jak bude naše planeta vypadat v budoucnosti. A tím nemyslím nutně, že bude plechová a lidstvo nahradí roboti. ()

Reklama

Reklama