Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si jedné krásné neděle říkal - jestlipak dávají nějaké příjemné retro? A hle, Tetička! Ta nikdy nezklame! Rovněž jako Růžena Nasková a Ferenc Futurista. Stárnoucí, leč zajímavý milostný příběh...oduševněle napsaný životní osud a melancholické herectví...a Jiří Dohnal v roli profesůrka je bezchybný! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený film. Zajímavý hned v několika směrech. Růžena Nasková se trochu nesměle, ale s grácií pravé dámy, pokusila zahrát si v komedii a podle mě s daleko příjemnějším výsledkem než ve filmech Příklady táhnou a Konečně sami. Ale to není všechno - teprve když sledujete Tetičku, uvědomíte si, co měla česká komedie ve Ferenci Futuristovi a hanebně málo toho využívala. On měl ve většině filmů jen jediný komický výstup jako nějaký ten zahradník, školník, opilec atd. Ale tady hraje (skvěle) hlavní mužskou roli tetiny pravé ruky. Inteligentního, mazaného, autoritu vzbuzujícího majordoma Hynka. To on dostane ten mazaný nápad - teta předstírá, že zemřela, aby se na reakci "pozůstalých" přesvědčila, jak je to s jejich city. A není to věru žádná sláva, když máte v příbuzenstvu samé mamonuchtivé figurky, hrané Baldovou, Nedbalem, Marvanem, Šlemrovou... Ti poslední dva jmenovaní mají vztah ke své příbuzné už v příjmení, jmenují se Dusbabovi. :-) Růžena Šlemrová tentokrát opustila své oblíbené ráčkování a vsadila na jinou vadu řeči, pěknou koloraturní figurku nedbalé posluhovačky hraje Darja Hajská a ani mi nevadí vedlejší zápletka s Františkem Smolíkem, vemlouvavě pějícím sentimentální šlágr Bláhové mládí. Vidíte. Tak pěkný film to je. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Víte, že cizí dopisy se nečtou?!“ Příjemná, nenáročná, předvídatelná (jak jinak také?) komedie, u které jsem se po celou dobu sledování usmíval. Ale vyloženě vtipných scén či hlášek, u kterých bych se za břicho popadal, tu bylo až překvapivě málo. Herecké obsazení je sice kvalitní, postavy také nejsou vůbec špatně napsané, ale spíš se u nich sází na jednoduchost a v některých případech hlavně přehrávání. Což bez hluchých míst funguje jen u výtečného Ference Futuristy, suverénního tahouna (a nejzábavnějšího protagonisty) celého filmu. Humoru také moc neprospívá přespříliš sentimentu, který do filmu vhání postavy Naskové a Smolíka, má to jistě svoje opodstatnění vzhledem k hlavnímu tématu Tetičky, ovšem zábavy to prostě a jednoduše nepřidá (stejně jako přehnaný důraz na rádoby strašidelnost). Téhle Fričově staromilské veselohře, která neurazí, příjemně uteče, ale salvy smíchu nenabídne, přiklepnu ještě slabší 4*. „Vybral jsem si vás po pečlivé úvaze…a také proto, že tady nikdo jiný nebyl.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na přelomu třicátých a čtyřicátých let se dostalo stárnoucí Naskové v českém hraném filmu nabídky na několik mimořádně zajímavých dramatických rolí. Herečka, která svou kariéru započala ještě před první světovou válkou, nabídnuté příležitosti beze zbytku využila. Její noblesní dámy pokročilejšího středního věku jsou vytvářeny jako lehce nostalgické, ale vlastním vzděláním a hlubokou životní zkušeností zralé a moudré ženy, jejichž hodnotový konzervatismus je otevřen s bedlivou přátelskostí novým podnětům. Rozvaha a schopnost obklopovat se důvěryhodnými, pokud možno i přátelskými lidmi je chrání proti nejrůznějším nástrahám a lstím, jímž jsou vystavovány. V TETIČCE je takovou spásnou osobností služebný, ztvárněný mimořádně skvěle Ferencem Futuristou-Fialou. V této laskavé Fričově veselohře se v nehostinném čase německé nacistické okupace českému divákovi nabízela útěšná, laskavá podívaná, která se s úspěchem dokázala vyhnout všem pastem podlézání a obcházení jeho vkusu. Tehdy i dnes. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Úžasná role pro paní Růženku Naskovou, kterou mám moc ráda. Dojemný a zároveň veselý příběh :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

"To ani Felixovi nemají!" zaznívá v běžné protektorátní veselohře Martina Friče. Svým obsazením ve vedlejších rolích a dávkou často velmi podobného humoru navazuje na takové filmy jako Roztomilý člověk nebo v jiném směnu (hlavní role Růženy Naskové) na Cikánovy Příklady táhnou. Soupeření příbuzných je stejně obludné jako v pozdějším Vávrově Přijdu hned... A dnes? Tetička je degradována na pouhý film Františka Smolíka a vychází v trapné kombinaci s Vyšším principem. Je tak de facto ukraden právě příjemné Naskové a geniálnímu Ferenci Futuristovi, o kterém Marie Štrosová - Steinerová prohlásila (jako klasický protektorátní dorost), že byl komikem kdysi. No ano, tehdejší osmnáctiletá žába odkojená americkým muzikálem nám dokázala, že stejně jako tehdy i dnes se dostávají do filmu taková děvčata pouze na základě zevnějšku a není problém, aby dnes ve zcela stejném duchu celá armáda slečinek z filmů Karla Janáka reagovala podobně i méně "vzdáleného" Milana Šteindlera. Netvrdím, že jde o srovnání Šteindler x Futurista, ale o generační přístup k retru, který mi dělá mráčky. Závěrem jen poznamenám, že Nancy Rubensovou opravdu mohu, ale Lídy Chválové nebyla škoda nikdy, že nezazářila víc. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Parádna zbierka chamtivých príbuzných, lačniacich po majetku a prachoch. Všeobecne je možné povedať, že ak je pravdepodobné dedičstvo zdrojom príjmov, nastávajú odrazu krvavé zvady v rodinách, nepriateľstvá do smrti a ignorovanie komunikácie. Kto v svojej rodine nezažil odtienky nepriateľstva a nestretávania sa, spočívajúce v majetkových nezhodách ohľadom dedenia, má šťastie. Avšak ten i onen si môžu vychutnať v podarenej Fričovej komédii neúprosnú honbu za majetkom, uprostred ktorej vzklíči láska. Podarený film s pochybnou pointou, ústiacou do založenia akéhosi masového detského výchovného tábora na mieste starodávnej stavby. Akoby sa práve v záverečných minútach filmu prejavili tak trochu také masové, či lebensbornovské ambície masovej výchovy pod jednou lajnou, dané rokom vzniku filmu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zápletka nepřekvapí, provedení potěší. Tetička nabídla velké role Růženě Naskové a Ferenci Futuristovi, krásnou příležitost dostala i moje oblíbená Lída Chválová. Duchařský závěr, v němž se každý co chvíli nádherně děsí a leká, je vyloženě super. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jako malé dítko jsem si moc přála mít tetičku, ke které bych jezdila na návštěvy a pojídala u ní sušenky s čajem. Růžena Nasková v roli Berty je přesně ten prototyp hodných tetiček, které je radost mít kolem sebe. Ale přesto je sama. Ve své samotě touží alespoň po své rodině ... Ale ouha, přízeň se nechová vždy příznivě, někdy spíše žíznivě ... Jan Kaplan dokázal vybrat dobrá témata a Mac Frič je zase dokazal vykouzlit na plátno jedna radost. Tentokrát není veselá samotná zápletka, spíše její rozuzlení. Duchařská seance je krásnou přehlídkou charakterů, je to docela milé sledovat, čím se strašilo před 78 lety. Ale přesah má tohle dílko do dnešních dní, chamtivé příbuzenstvo existuje pořád. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který nemá z hlediska své skladby a struktury vyprávění, v meziválečné a protektorátní veselohře obdoby. Kouzelně sentimentální atmosféru doplňuje starý strašidelný zámek s personálem, který hned tak někde nenajdete ("Víchová má mísu v ruce a půjde otvírat"), Ferenc Futurista dominuje a plně ukazuje rozsah svých možností. Na velké lidské ploše hrající Růžena Nasková a František Smolík tvoří příjemnou paralelu k hamižným příbuzným v neodolatelném a přitom jemně odstíněném podání, pro každý typ rozdílném. A pochopitelně tu nesmí chybět zmoudření a nalezení životního cíle. Martin Frič si osvojil prostředky soudobé režie a dokázal je přiměřeně a hlavně smysluplně používat. Místy snad trochu nepřiměřeně staromilské, ale to už tak nějak patří k věci. Velmi dobrý hudební motiv. Na Tetičku - nedám dopustit. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Počas Protektorátu sa asi nedali nakrúcať filmy podľa lubovôle tvorcov. Ale ani vtedy nebolo nutné nakrúcať nepodarky. Pretože Tetičku považujem za nepodarok, ktorého nekvalitu neospravedlní ani klišé "Ale na tú dobu." Naozaj neviem, čo pozitívneho by som na film napísal. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Lehce nahořklá komedie o závěti, chamtivých příbuzných a ztraceném čase, s okouzlující dámou Růženou Naskovou jako Bertou a výtečným Ferencem Futuriskou jako jejím komorrníkem. Kvůli nim a řadě výborných situací a postřehů stojí za to občas Tetičku navštívit. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dr. Jaroslav Tumlíř (1902 – 1977), významný dramaturg pražských i mimopražských scén a také dlouholetý knihovník, věnoval veškerý svůj volný čas vlastní autorské práci, především tvorbě divadelních her. Z jeho repertoáru do dnešních dnů přežila jen jediná, Strašidelná tetička, která se v období nacistické okupace stala vhodnou kořistí pro vyhladovělý barrandovský tým Maca Friče. Ten se po úspěšné sérii bláznivých veseloher, v nichž excelovala především populární dvojice Gollová – Nový, rozhodl nabídnout příležitost významné charakterní herečce a člence činohry pražského Národního divadla Růženě Naskové. Teta Berta už v sobě sice nemá ani zatrpklou duši, ani nadšení pro moderní život mladých, jako měla její předchůdkyně v Cikánově komedii Příklady táhnou, nicméně podivně nostalgický stesk po promarněných šancích života nabídl Naskové mnohem hlubší rozměr, s nímž charakterizuje svou důstojnou tetičku. Smolík s Pištěkem se tu obloukem vracejí ke svým pionýrským filmovým létům, ale přece jen je každý z jejich seniorských milovníků jiný. Naproti tomu Lída Chválová a Jiří Dohnal představují dvojici mladých lidí, kteří teprve ve vzájemné lásce naleznou správný poměr k životu. To vše je potom v dokonalém kontrastu s charaktery chamtivých příbuzných v brilantním hereckém provedení Baldové, Šlemrové, Marvana, Nedbala i Kreuzmanna. Trojským koněm tohoto filmu je ovšem precizně vyvedená figurka věrného majordoma, zahraná anglicky neanglickým způsobem mistrovským Ferencem Futuristou. Je-li zpočátku osudový vztah pozorného starého lékaře a životem zklamané tety jen jakýmsi sentimentálním zastavením v běhu času, charakterizovaným ještě ukolébávající písní Bláhové mládí v osobité Smolíkově interpretaci, pak jeho závěr neodvratně směřuje k žádané proměně, k novému poslání. Strašidelný zámek, bouřka, duch zemřelé tetičky a spiritistická seance pak dokreslují patřičnou atmosféru, která má zejména v časech podzimních plískanic své neopakovatelné kouzlo. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Docela málo známá česká komedie od Martina Friče. Je přehlížena neprávem už jen kvůli skvělému výkonu Ference Futuristy, který v roli sluhy zazářil. Nesmím opomenout taky Růženu Naskovou v roli tetičky. ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh lásky a na druhé straně komedie o rodinných vztazích. No - a Růžena Nasková snad ve své vůbec nejkrásnější roli. Jeden z mě nejmilejších "pamětnických" filmů. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie s herečkou s nejpodmanivějším hlasem, Růženou Naskovou, v hlavní roli. Celá škála vynikajících předválečných herců a hereček. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající česká veselohra, která si dala za cíl trošičku diváka libě děsit. Velmi dobré herecké výkony hvězd 1.republiky. ()

Reklama

Reklama