Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (98)

MMJ 

všechny recenze uživatele

Houbové víly které se smějí živit jen stínem jídla za trest, potom Toník co naučil mluvit Veverky.. Pan Veverka a Pan Morče co umějí vyrobit prsten. Pan Drak - krade drůbež, chtěly na něho poslat armádu. Občas tam zazněla vtipná hláška. Kovář v lese na vozíku poháněným Veverkou a Morčetem... 24% ... Ztracenej čas ! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to celkově zmatek. Dadaistické záběry, takže to nedrží pohromadě. Kouzlo nesmyslu musí mít svou přísnou, byť skrytou logiku, jinak se ztrácí. Tři věci se dají ocenit: výtvarnou stylizaci na pomezí Svěrákova Kukyho a vidění Tima Burtona, pokus o propojení živé akce s animací a pár herců v čele s Bolkem Polívkou, snažících se najít v překombinované historce řád a vtip. Jenže jim v tom brání jednak mnohomluvnost, celá historie prokleté vsi se odvypráví kostrbatými oznamovacími větami, jednak rozkolísaný jazyk: bez varování skáče od výrazů typu "rurální" k jadrnému "Já myslel, že jdete kadit". Mladý pár své dialogy pouze bez výrazu přerecituje, ale pořád vzbuzuje víc příchylnosti než užvanění plyšoví hlodavci, vedle chipmunků nejprotivnější a nejzbytečnější animovaná zvířata v dějinách filmu.Jsou zde zajímavé technické hračky dětského vynálezce.Přehlídka zbytečných záběrů bez účelu, dlouhých vysvětlivek bez pointy, nahodile se zjevujících bytostí. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Podle zdejšího hodnocení pohádku nesuďte. Hodnocení jsem předem neviděl a jsem za to rád. Zdejší hodnotící si asi už příliš zvykli na český podprůměr, resp. hluboký podprůměr, v podání Trošky, apod., a tak jim tato velmi nápaditá, milá, chytrá, uvolněná a charismatická pohádka v podstatě celá unikla. Asi už si leckdo odvykl, že nemusí u každého momentu děje být pět vysvětlivek a ještě herec ukazující, co se vlastně děje. Asi už si divák zvykl, že průběh pohádky musí být rovnoměrně prokládán vtipy tupě přisprostlými, jinak zájem o děj upadá. Pak chceme jen pohádky prokládané akcí, honičkami, výbuchy, akcí, akcí, akcí ... a pak přijde takováhle milá pohádka dělaná s nápadem a citem pro detail, které sice párkrát trochu ujede ruka, ale na celek to nemá vliv, a my ani nepoznáme, že je vlastně úplně suprová, pro děti výchovná a krásná. 95% = 5/5 Na Vánoce si ji určitě pustím. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o tom mám myslet. A to tak, že skoro po všech stránkách. Kolikrát jsem si říkal něco jako „opravdu to tady chtěli střihnout?“ nebo „tahle hudba k této scéně?“, takže tahle pohádka mě sice občas překvapovala, ale nakonec ani nevím, jestli to znamená, že je Pavel Göbl geniální, nebo diletant. Navíc, jestli používá slova jako „rurální“, tak to asi nebude pro děti. Ale musím uznat, že řada situací mohla za jistých okolností působit vtipně. Ale ty okolnosti tu prostě nenastaly, což je tak trochu k nepřežití. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy, abych vyrovnal zdější tragické hodnocení, které nejspíš rozpoutal Franta Fuka, Goblův veliký fanoušek. Za prvé je opravdu potřeba myslet na děti, za druhé hledat ve fantasy pohádce logické zádrhele je také blbost. Režisérovi se povedlo natočit jinou pohádku. Po letech zbytečných pohádek, kde se sejdou hvězdičky v kostýmech, je tu konečně pohádka svěží a jiná. Není to extra vtipná kultovní řachanda jako Anděl páně, ale je to dobrá pohádka. Skvělá animace, vtipné dialogy a zajímavá vybočení ze schématů. Místy je to pohádka lehce "vyhulená", míním tím to, že se režisér opravdu nebál proudu dětského fantazírování a vykašlal se na nějaká svazující pravidla. V pohádce je všechno dovolené. A příběh i přes tyto fantaskní úlety drží pohromadě a je pochopitelný. Zdejší hodnocení nechápu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy na lesní křížovatce Toník (Gregor Bauer) nabídne mluvícímu rozcestníku, že ho narovná, vezme si od dědy z pojízdného křesla kouzelný meč a začne hloubit díru. Ještě než Toník díru vyhloubí, tak kamera zabere dědu v křesle, jak si ukusuje chleba a ejhle... za dědovými zády stále trčí kouzelný meč. (ČSFD)
  • Z účtu původního producenta filmu, firmy Lennox majitele Kamila Kožíška, zmizelo 1 600 000 Kč poskytnutých Českou televizí, aniž by byla provedena jakákoliv práce. Dalších 1 400 000 Kč poskytnutých Státním fondem pro podporu a rozvoj české kinematografie bylo zablokováno vymyšleným návrhem na exekuci bratra majitele producentské firmy, Milana Kožíška. Natáčení filmu proběhlo bez těchto peněz. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama