Reklama

Reklama

Oko dravce

  • USA Eagle Eye (více)
Trailer 1
Akční / Mysteriózní / Thriller
USA / Německo, 2008, 118 min

Režie:

D.J. Caruso

Kamera:

Dariusz Wolski

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Billy Bob Thornton, Ethan Embry, Michael Chiklis, Anthony Mackie, Fahim Fazli, Cameron Boyce, Marc Singer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mladík Jerry Shaw přijíždí na pohřeb svého bratra Ethana, dvojčete, který byl poručíkem americké armády. Po pohřbu Jerry zjistí, že mu záhadně na bankovním účtu přibylo 750 tisíc dolarů a poté ho v jeho bytě překvapí dodávka několika krabic plných zbraní a dusičnanu amonného. V tuchvíli mu zatelefonuje neznámý ženský hlas varující ho, že bude do minuty zatčen FBI. Jerry nestačí utéct a je skutečně zatčen agentem FBI Morganem. Do výslechové místnosti mu znovu zavolá stejný ženský hlas, který mu sdělí instrukce k útěku a Jerrymu se podaří utéct. Díky instrukcím se setkává s mladou matkou Rachel Hollomanovou, kterou stejný hlas vydírá, aby plnil její instrukce, jinak zabije Rachelina syna Sama. Jerry a Rachel se vydávají na útěk před Morganem a tajemný hlas jim na útěku pomáhá např. řízením dopravních světel. Ve Washingtonu mezitím agenti Pérezová a Bowman pátrají po příčinách úmrtí Ethana Shawa. Zjišťují, že Ethan monitoroval inteligentní superpočítač ARIIA, který se však poté, co armádní velitelé neuposlechli jeho rozkaz a díky tomu dopadla vojenská mise v Pákistánu neúspěchem, rozhodl, že bude chránit národní bezpečnost na vlastní pěst a odstraní pro sebe nepohodlné osoby - první z nich byl Ethan... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (910)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jízda na horské dráze se vším všudy - bohužel i s propady, kdy se stále jen těšíte, až zase vyjedete nahoru a hladina adrenalinu ve vaší krvi vystřelí do závratných výšin. Osobně mám trochu problém i s přehledností automobilových honiček a leze mi krkem další variace na kybernetický mluvící centrální mozek, ale Shia je totální frajer a ve chvíli, kdy pobíhá v policejní uniformě vstříc vladním pohlavárům, si mě Caruso totálně získal. A ani ve finále nevadí, že jsou nahackované i ty dráty elektrického vedení a vůbec to celé nedává zhola žádný smysl :). Ubrat mentorských řečiček a rodinných dilemat a šel bych vstříc i tomu absolutnímu souhvězdí o pěti vrcholech. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

[ Na sever severozápadní linkou + Já, robot + Nepřítel státu + Die Hard 4 ] x Shiovo charisma= 70% Tomu, abych syntetickému Orlímu oku složila poklonu coby dokonale funkční letní jízdě, brání dva prvky: přespříliš ztlumený humor, jehož jediným nositelem je vlastně postava B. B. Thorntona, a místy zadrhující se motor akčních scén, což v důsledku zapříčinilo, že ačkoli jsem se nudou nezívala, nepřipadala mi Carusova kompilační jednohubka jako časový kompresor. Shia v další roli kluka od vedle nicméně znovu exceluje. Vypadá to, že se z Boy Next Door stane Man Front Door. :) ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Celej film se skládá z okamžiků pobavení a nasrání a je to celkem vyrovnaný skóre. Strašná kamera totálně zabíjí veškerý pokusy o akci, takže jsem delší úseky musela přetáčet, aby se mi z toho neodvařil mozek. Většinou to je jak kdyby kameraman zběsile mával kamerou do stran a je více méně náhoda, když se mu tak podaří zachytit aspoň nějaký ty klíčový objekty - např ujíždějící auta. K tomu hudba co mi přišla jak okopčená z Hitmana a ten jí zase okopčil z Bourna, holt se všechno dneska kopčí. Navíc se tu vyskytuje hrozně moc debilit, jako např. už vůbec ten nápad o absolutním přehledu o všem díky vychytávkám jako vibrace hrníčku apod., nepochopitelný scény jako zbytečný vysvětlování v krámku s videem, skoky z žánru do žánru a střídaní rovin reálna s béčkovým sci-fi. Ten jeden nápad o jakýsi vyšší moci, která může úplně všechno, není tak nosnej, jak by se zdálo, takže v druhý půlce už se neděje nic, než se furt někam utíká (stejně všichni víme, že je až tak do posledních deseti minut nechytnou) a sem tam scénka s agentama. Třeba Deja Vu byla taky blbost, ale kam se na tohle hrabe. Takže proč 3*... Nebylo to až zas tak strašný, protože Caruso vládne talentem prodat podprůměrnej blábol jako super chytrej nářez a dokáže, aby člověk párkrát i zapomenul, jakou sleduje slátaninu. A taky samozřejmě za Shiu, představa že se tam pachtí nějakej nesympatickej trouba a víc jak 1* by to ze mě nevymáčklo ani omylem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Glenn, Travis Wright, Hillary Seitz, Dan McDermott .. Jsem otráven! Eagle Eye není ničím víc než jen dalším filmovým dežavi. Respektive omlazeným mixem Enemy of the State & Déjà Vu (Tony Scott) + uvědomělých umělých inteligencí + s nádechem politicko/teroristického thrilleru + Hitche (kterého D.J. Caruso vykradl už minule a lépe v Disturbia). Hodně bych odpustil a přehlédl, kdyby tohle dokázal film nahradit alespoň pořádným drajvem. Bohužel, výše zmíněným snímkům sahá maximálně ke kolenům a nepřevyšuje je ani akčními pasážemi či nějakým napětím. Nejen že se tohle nekoná, snímek je navíc krutě brzděn sentimentálními vykecávacími částmi, které nudí (stříhat!). Hudbu udělal Brian Tyler, ale v hlavním motivu jsem donekonečna slyšel vykradený Rabin&Gregson-Williams Armageddon. Shia LaBůh je sice stále fajnovější, Michelle Monaghan přitažlivější i zbytek hereckého ansáblu neurazí, ale ten klišovitý scénář, nulová originalita, náhody a produkční zásahy ano. Pokud chcete pořádný (sci-fi) útěkový film muže a ženy, dejte si Island maestra Bay. ___ Dojem nezachrání ani věta z recenze Franty Fuky „mistrovství těchhle filmů spočívá v tom, že nám v nich ta nelogičnost nevadí a bavíme se stejně“, protože Eagle Eye do jeho zmíněné elitní skupiny nepatří. Není zábavně hloupý, je prostě přestřelený a blbý jako jeho, s každou minutou otravnější, scénář. __ Mám velkou chuť vrazit k té padesátce dvě hvězdy. Co chuť - šup je tam, protože s tímhle na mne nechoďte!! _ 50%. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Oko dravce je lehce nadprůměrný thriller, který těží hlavně z obsazení Shii LaBeoufa. Talentovaný herec na plátně vyzařuje kolem sebe hvězdnou auru a filmové plátno ožívá s jeho příchodem. D.J.Caruso mě ale trochu zklamal. Po v mých očích velmi zdarilé Disturbii a také s rozpočtem který na tento film dostal jsem přeci jen čekal trochu víc. Místy jsou efekty hodně nepřehledné a i když se nás snaží stále držet v napětí sérií výbuchů a automobilových honiček tak se mu to příliš nedaří. Caruso zkrátka natočil průměrný thriller na který se dobře kouká ale který o třídu výš zvedá hlavně hvězdný Shia Labeouf. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Příjmení agenta (Anthony Mackie), který pomáhá vypnout superpočítač ARIIA, je Bowman. Stejné příjmení má člen posádky, který se snaží vypnout palubní počítač HAL ve filmu 2001: Vesmírná odysea (1968). (HellFire)
  • Na DVD a Blu-Ray vyšel film už tři měsíce po premiéře. (Karlos80)
  • Hlas počítača ARIIA, ktorý používa Pentagon, patrí v skutočnosti herečke Julianne Moore, ktorá však chcela zostať v anonymite, a tak jej meno nie je uvedené ani v záverečných titulkoch. (Tolf)

Související novinky

Honba za předělávkami

Honba za předělávkami

12.12.2009

Tohle bolí. Ne že bych si nedovedl představit remake Honby za diamantem, ale chtělo by to schopného režiséra a hlavní představitele, kteří alespoň vzdáleně napodobí chemii, jiskřící v té době mezi… (více)

Praštit, či nepraštit kladivem?

Praštit, či nepraštit kladivem?

30.09.2008

Marvel teda umí překvapit. Když jsme naposledy psali o komiksové adaptaci Thor, ve které je student Donald Blake vlastně převtělením vikingského boha a používá k boji se Zlem své magické válečné… (více)

Reklama

Reklama