Reklama

Reklama

Oko dravce

  • USA Eagle Eye (více)
Trailer 6
Akční / Mysteriózní / Thriller
USA / Německo, 2008, 118 min

Režie:

D.J. Caruso

Kamera:

Dariusz Wolski

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Billy Bob Thornton, Ethan Embry, Michael Chiklis, Anthony Mackie, Fahim Fazli, Cameron Boyce, Marc Singer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mladík Jerry Shaw přijíždí na pohřeb svého bratra Ethana, dvojčete, který byl poručíkem americké armády. Po pohřbu Jerry zjistí, že mu záhadně na bankovním účtu přibylo 750 tisíc dolarů a poté ho v jeho bytě překvapí dodávka několika krabic plných zbraní a dusičnanu amonného. V tuchvíli mu zatelefonuje neznámý ženský hlas varující ho, že bude do minuty zatčen FBI. Jerry nestačí utéct a je skutečně zatčen agentem FBI Morganem. Do výslechové místnosti mu znovu zavolá stejný ženský hlas, který mu sdělí instrukce k útěku a Jerrymu se podaří utéct. Díky instrukcím se setkává s mladou matkou Rachel Hollomanovou, kterou stejný hlas vydírá, aby plnil její instrukce, jinak zabije Rachelina syna Sama. Jerry a Rachel se vydávají na útěk před Morganem a tajemný hlas jim na útěku pomáhá např. řízením dopravních světel. Ve Washingtonu mezitím agenti Pérezová a Bowman pátrají po příčinách úmrtí Ethana Shawa. Zjišťují, že Ethan monitoroval inteligentní superpočítač ARIIA, který se však poté, co armádní velitelé neuposlechli jeho rozkaz a díky tomu dopadla vojenská mise v Pákistánu neúspěchem, rozhodl, že bude chránit národní bezpečnost na vlastní pěst a odstraní pro sebe nepohodlné osoby - první z nich byl Ethan... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 6

Recenze (910)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k Terminátorovi, Nepříteli státu, Transformers a dalším je BOHUŽEL přesné. Oko dravce nic vlastního do vínku nepřidává a vystačí si s kopírováním obsahu, z čehož vznikl výsledný mix technothrilleru pozvolna se měnícího ve sci-fi nedozírného rozsahu. Odhalení toho, kdo tahá za nitky, je ta nejomletější a zároveň nejnevhodnější klička. Nelogičnostem předtím (i potom) by ale jakýkoliv zvrat sotva pomohl. Forma je naproti tomu na nápady bohatá a film je nabitý akcí. Caruso nejen zvládá, ale i příjemně stupňuje tempo, ale v udržení přehledu o situaci má v jednotlivých sekvencích (např. honička, které by počet sešrotovaných aut záviděla i celá jedna série Kobry 11) ještě mezery. Totální přehuštěnost a dějová překombinovanost navíc zhruba v polovině zaviní, že se začnete nudit a jen čekat až snímek dojde svého happy endu. Vše zbylé k dobru je pouze snaživý Shia, pár trefných hlášek a slušná akce, byť nevhodně dávkovaná. 5/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

No, řekla bych, že Shia je docela dobrej. Na to, že do tý doby byl ukázkovej lůzr a vsadím se, že se živil jenom plesnivýma sýrama a starým vínem a jezdil autem bez střechy, dovedl napoprvý skoro bez míření ustřelit bezpečnostní kameru... To už je výkon. Já jsem na deset ran v klidu na terč ze zěmě trefila jenom roh papíru a trojku. Asi proto nikdy nebudu herečka. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Nepřítel státu meets Terminátor meets Matrix meets me... uplynul víc než rok a Shia pořád těžce ruluje. Kupředu ho popohání D.J. Caruso nadopovaný slušným rozpočtem, lišáckým scénářem a spoustou dobrých nápadů. V každé zatáčce se bojíte, že se ten film vyseká, ale je to jako kdyby do sporťáku od Japonců někdo narval technologii od NASA. Všechno sedí, všechno drží a když to akceleruje, tak se vám obličej protahuje do slastného úsměvu. Největší překvapení babího léta. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

At the beginning there where two Shias... Drsná akční smršť, která i protřelému veteránovi vytře zrak. Sice to chtělo na začátek hodit hlášku; Nepříliš vzdálená budoucnost a ne hodit tam už příští rok, aby to občas nepůsobilo tak hloupě, ale co. Tenhle film nechce sbírat ceny za inteligenci. Chce vybuchovat. Shia byl snad největší drsňák za celou svou kariéru a to hrál (mě) lemráckého flákače bez ambicí. Michelle Monaghan role sedla jako ulitá a Billy Bob Thornton mi občas připoměl Clinta Eastwooda (aka drsného Harryho). D.J. Caruso to zvládl na jedničku a být mi míň bylo by to za 5. "Kávovary mají časovače..." ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Umí hodně, ale netuší - D. J. Caruso Vypočítavá jednohubka o (to je zákon schválnosti) příliš uvědomělém automatu na žvýkačky, který se rozhodne nastolit stanné právo a konečně učinit politické svévolnosti zadost. Kdo chce, dokáže si vyškrábnout anonci na svůj oblíbený kult i guilty pleassure: Oko dravce totiž vypadá jako výsledek odvětví "frankensteinovsky" zrůdného genového inženýrství přenesený do pásovosti filiálek hollywoodské říše na sny. Nesčetněkrát mi během projekce vyskočil z paměti Já, robot (ubohá lidská rasa začíná být na obtíž sama sobě) či 2001: Vesmírná Odyssea (blažen budiž Pixar, jehož citace ve WALL-Em je nejenom vtipná, ale i uctivá) onde Nepřítel státu (zastav se, nepřežiješ) či T3: Vzpoura strojů (projekt Hvězdné války hadr) nebo (jako asi každému) Na sever severozápadní linkou. Tvůrce do jisté míry omlouvá to, že si velmi dobře uvědomují svou vratkou pozici na piedestalu toaletní zábavy, a proto se zdroje své velkodušné inspirace nepokouší ani na mikrosekundu zastírat - vědecko-fantastický palec nahoru. Což o to, ale marginální logistická potíž vězí hlavně v tom, že Oko je ve všech ohledech desetkrát natvrdlejší a "dvourozměrnější" než výše vyjmenované "tradiční hodnoty", pročež neustojí hnidopišské manýry, aniž by přišlo o věneček a nezpůsobilo diváku bolení hlavy - palec dolů. Zkrátka, poselství tisíckrát omleté se stává jen a jen báchorkou pro novorozeňata a rozhodně mne nedonutí vyhodit mobilní telefon z okna a vrátit se na strom. Ale abych jen nekritizoval: odsýpá to jak má, mihne se zde Shia, což samo o sobě zahraňuje dvě dimenze najednou, akce je fantastická, hi-tech, adrenalinová a někoho mohl potěšit i hrubý a neurvalý Brian Tyler. Leč, když už sledovati Caruso show, tak osobně dávám přednost předměstským disturbancím, kde se šlape do pytlíků se psími exkrementy. Ty mají alespoň styl a šmrnc (disturbance), byť se dá říci, že Hitch se v nich znásilňuje víceméně ze stejného úhlu._____Také vám přišlo, že ta super-mega-ultrainteligentní mašinka přemýšlela strašně složitě? Viz. celý ten krkolomný plán na odstranění nepohodlných, který by nevymyslel snad ani Ed McBain. ;) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Příjmení agenta (Anthony Mackie), který pomáhá vypnout superpočítač ARIIA, je Bowman. Stejné příjmení má člen posádky, který se snaží vypnout palubní počítač HAL ve filmu 2001: Vesmírná odysea (1968). (HellFire)
  • Režisér D.J. Caruso konzultoval vojenské záležitosti s americkým ministerstvem obrany. (zigot7)

Související novinky

Honba za předělávkami

Honba za předělávkami

12.12.2009

Tohle bolí. Ne že bych si nedovedl představit remake Honby za diamantem, ale chtělo by to schopného režiséra a hlavní představitele, kteří alespoň vzdáleně napodobí chemii, jiskřící v té době mezi… (více)

Praštit, či nepraštit kladivem?

Praštit, či nepraštit kladivem?

30.09.2008

Marvel teda umí překvapit. Když jsme naposledy psali o komiksové adaptaci Thor, ve které je student Donald Blake vlastně převtělením vikingského boha a používá k boji se Zlem své magické válečné… (více)

Reklama

Reklama