Reklama

Reklama

Tři barvy: Červená

  • Francie Trois couleurs : Rouge (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledné dielo trilógie Troch farieb. Vďaka mladej a úspešnej modelke Valentine (Irène Jacob) sa dostávame na fotenie do Švajčiarska, kde ju náhoda privedie k starému sudcovi (Jean-Louis Trintignant). Skrz optiku nevinnej Valentine postupne objavujeme starcove tajomstvá a minulosť...

Táto psychologická dráma, mnohými kritikmi označovaná za autorove zhrnutie celej jeho tvorby, bola nominovaná na Oscara v troch kategóriách (réžia, scenár, kamera) a získala Césara za hudbu (Zbigniew Preisner). (mrksik)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Nebaví mě tyhle střepy událostí, rádoby souvislostí. Chybí mi silnější prožití, které závisí na hlubším seznámení...

Melancholik

Melancholik (hodnocení, recenze)

dnes rano som to dopozeral. kieselowski pokracuje v hre na nahodu a s nahodou. Na rozdiel od Nahody samotnej nam Kieselowski neukazuje, co by sa stalo keby ale skor naopak, co sa stane, ak sa nedeje nic. Vzajomne obchadzanie hlavnej hrdinky s potencialnym partnerom moze slabsim romantickym povaham privodit mensi hystericky zachvat. Zatial co v nahode vsetko rozhoduje jedna situacia a v Dvojakom zivote Veroniky situaciu ma plne v rukach babkar, v Cervenej akoby len tusime drobnu manipulaciu zo strany pana sudcu vo vysluzbe. Na druhy krat sbad po desatroci este lepsi film ako prvykrat :-)

samuelsson

samuelsson (hodnocení, recenze)

Nevie niekdo nahodou, co ma symbolizovat ta babicka, ktora sa snazi hodit sklenenu flasu do kontajnera na smeti? Objavuje sa to vo vsetkych troch filmoch z "trilogie", a iba v tomto (Cervena) poslednom jej pomoze ju tam hodit.?

MaxipesFik

MaxipesFik (hodnocení, recenze)

Je to vizuální, dramatický a emotivní filmový požitek! Dokonalá psychologie postav ztvárněná přesvědčivě minimálními hereckými prostředky. Perfektně vyfabulovaný příběh. Kamera! Hudba! Mám jen jednu malinkatou výtku, která asi ve zdejším kontextu bude působit přinejmenším hereticky: Kdyby film skončil o dvě minuty dříve, bylo by to možná krásnější. Je v nich polopaticky předloženo (možné) vyústění ústřední dějové linie, které ale už bylo zřejmé daleko dřív. Když se hlavní hrdinka nalodí na trajekt a delikátně prezentovaná náhoda ji svede na stejnou palubu se začínajícím soudcem, všechno je již řečeno, všechno do sebe zapadá. A úžasný záběr na odjíždějící loď skrze ocelová vrata je dostatečně dlouhý, aby to všem docvaklo. A padá opona ve formě plakátu s hrdinčinou fotografií jako emocionální tečka - pařížský příběh se uzavírá, co bude dál domyslete si sami... Dokonalost sama! Ale ještě není konec! Následují další záběry, které mi pocit dokonalého uspokojení narušily: štěňátka (kýčovitě apelující na moje city, což jako snobsky nafoukaný samozvaný intelektuál nemám rád) a melodramatická zápletka s potopenou lodí a spoustou utonulých lidí, jen hrdinka a její krásný princ přežijí (jako bych to už někde viděl, neptejte se raději kde). Velké opodstatnění takovéhoto vyústění ovšem, jak musím uznat, přináší závěrečný fór s přehodnocením významu hrdinčiny fotografie - ale je to dost? Poesie spočívá v tom, že se nesdělí všechno nebo se to alespoň neřekne tím nejjednodušším možným způsobem. Dost! Končím, nebudu se šťourat v nepodstatných detailech. Kieslowski je prostě geniální, tečka.

ORIN

ORIN (hodnocení, recenze)

Kdo tomuto filmu vytýká klišovitost, neví, o čem mluví ;o)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

PX

PX (hodnocení, recenze)

"Leto II": A když test neuděláš jako já, můžeš si rovnou založit nový nick, protože už NIKDY nedostaneš šanci na druhý pokus, mám pravdu?? Budu rád, když mě někdo příjemně vyvede z omylu.

PX

PX (hodnocení, recenze)

Film, byť psychologicky propracovaný, mě dost nudil stejně jako ostatní snímky od Kieslowskiho. Proto dávám jen 2,5* zaokrouhlených na 3.

running

running (hodnocení, recenze)

jsem filmový ignorant? asi ano. ale ve filmu jsem viděl tolik klišé, že jsem si ho vůbec neužil. Bůh ví proč mi filmy Krzysztofa Kieslowskiho nějak do krve nevlezly.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Lukasfox

Lukasfox (hodnocení, recenze)

mám dotaz jak mužu přidávat komentáře k filmům poradíte mi nekdo prosím!!!??

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama